De opvallende V-vormige grille is het eerste wat in het oog springt als je de riant geschapen (hij is ruim 45 centimeter hoog) Focal Chorus SW 800 V bekijkt. Als je er ver genoeg vandaan staat, lijkt net boven de punt van de V een tweeter te zitten. Bij alle andere luidsprekers van de Chorus-lijn zit die er ook echt, maar in een subwoofer heb je uiteraard geen tweeter nodig.

En dus heeft de Franse fabrikant daar een aantal drukknopjes ingewerkt. Met het eerste schakel je de ‘Night’-mode in of uit. Zoals de naam al suggereert, zorgt deze stand voor een wat meer bescheiden laagweergave die van pas kan komen om de buren te vriend te houden als je luistert in de late uurtjes.

Met de ‘Subsonic’-toets activeer je een subsonische filter. Handig om storende, diepe rumble-geluiden te onderdrukken, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan als de muren gaan meetrillen. De ‘Boost’-knop pept de laagweergave rond het 40 Hz-punt op met 3 dB, een nogal atypische feature voor een hoogwaardig luidsprekermerk als Focal. 

De kast – die overigens fraai afgewerkt en degelijk geconstrueerd is – lijkt in zijn geheel enkele centimeters boven een plateau te zweven. Dat zien we wel vaker bij downfiring subwoofers, maar bij frontfiring ontwerpen is het minder courant. De kast is op sommige plaatsen tot 25 millimeter dik, zodat de kans op ongewenste trillingen klein is.