Makkelijke klant

Qua opbouw en features leunt deze Focal nauw aan bij andere hoofdtelefoons in dit segment. Zo is de Spirit One ook bruikbaar als headset voor je mobiele telefoon, en zit er een iPod/iPhone-compatibele remote in de kabel. Leuk detail: ook die laatste zit in een alu jasje.

De uitgesproken ‘vriendelijke’ impedantie en hoge gevoeligheid (32 ohm en 104 dB) maakt ook meteen duidelijk dat deze hoofdtelefoon makkelijk aan te sturen is, zelfs voor mobiele toestellen zoals een tablet of smartphone. 

Het is dan ook niet geheel verrassend dat Focal voor een gesloten constructie koos bij z'n eerste hoofdtelefoon. De drivers zitten met andere woorden volledig afgeschermd van de buitenwereld. 

Het instellen van de hoofdband verloopt dan weer traploos, waar de meeste fabrikanten tegenwoordig voor een kliksysteem lijken te kiezen bij hun hoofdtelefoons voor mobiel gebruik. Aan beide zitten specifieke voor- en nadelen vast - een hoofdband met een kliksysteem laat zich sneller correct afstellen, een traploos systeem biedt dan weer wat meer flexibiliteit.  

Het meest opvallend trekje zit ‘m echter in de maximale grootte van de hoofdband. Een correcte pasvorm vinden lukt ons perfect, maar we kunnen ons voorstellen dat je bij de Focal weinig overschot zal hebben wanneer je ook nog een petje of afrokapsel onder de hoofdband wil proppen. Of gewoon een iets groter hoofd hebt.

Ook de pasvorm is overigens aan de strakke kant - we merken wat meer druk op de oren dan bij een doorsnee hoofdtelefoon voor thuisgebruik. Focal kiest ook voor iets dikkere kussens met een hardere vulling, waardoor de Spirit One nog nauwer lijkt aan te sluiten op je hoofd.

Gelukkig wordt het nooit oncomfortabel hard, maar meer moet het niet zijn wat ons betreft. Dat brengt ook met zich mee dat de Spirit One perfect op je hoofd blijft zitten wanneer je ermee op trot gaat. En belangrijker: hij dempt omgevingsgeluiden ook opvallend goed. Zo goed zelfs dat we deze Spirit One als een echt alternatief zien voor een hoofdtelefoon met actieve noise-cancelling.

gerelateerde items