WIe onze reviews van luidsprekers op de voet volgt, heeft intussen al gemerkt dat we regelmatig wijzen op de beperkingen die een kleine luidsprekerkast met zich meebrengt.

Wel, Focal heeft daar wat op gevonden bij de guitige XS Book, een multimedialuidspreker die mikt op een plaatsje op je desktop. Zoals meestal het geval is bij dit soort speakers, is de voetafdruk miniem. Daardoor palmt de XS Book weinig plaats in op een bureautafel.

Dat Focal het toch voor elkaar krijgt om een volwassen 4-inch driver in die behuizing te monteren, mag op het konto geschreven worden van de origineel vormgegeven luidsprekerkast.

Die kreeg immers een wulpse verdikking rond het middel mee, precies op de plaats waar de luidsprekerunit hoort te zitten. Gevolg? Meer plaats voor de elektronica, terwijl de speaker er toch bijzonder compact en elegant uitziet.

Helemaal zonder gevolgen blijft die eigenzinnige aanpak overigens niet, want het hoge zwaartepunt en de smalle voetafdruk zorgen ervoor dat deze speaker niet meteen uitblinkt in stabiliteit.

Het zorgt alleszins wel voor een fraai ogende speaker met een premium uitstraling.