Geluid

Review: Geneva Model S

De Model S is dan ook letterlijk de kleinste uit de familie, maar het concept verschilt in weinig van zijn voorgangers: een mooi afgewerkte luidsprekerkast herbergt een koppel stereoluidsprekers, evenveel versterkers, een FM-radio en een iPod-dock.

Bij de grotere modellen, met toepasselijke namen als de M-2, L en XL, vind je ook een cd-speler. Maar die moet de Model S dus ontberen.

,

Deze benjamin heeft wel twee unieke eigenschappen die nieuw zijn voor Geneva: een LED-scherm met aanraakgevoelige besturing aan de bovenkant en een gemotoriseerde dock die automatisch dichtklapt als je de iPod uit de Geneva neemt. Dat oogt verzorgd en het zorgt voor verbaasde blikken bij bezoekers, maar is het echt nuttig? Wij hopen gewoon dat Geneva het mechanisme stevig heeft uitgevoerd zodat het jaren mee kan.

Los van die twee kunststukjes levert Geneva met dit model de voetsteun wel standaard mee – bij andere modellen moet je daarvoor bijbetalen. Als je die gebruikt oogt de Model S nog eleganter en heeft hij een ongemeen hoge WAF (Wife Acceptance Factor). Ja, hij zou het zelfs goed doen als valentijnscadeau.

Een afstandsbediening (met beperkte mogelijkheden wat iPod-bediening betreft) hoort er ook bij, met knopjes in het kleurenschema van de luidsprekerkast: rood, wit of zwart. Elk van die kleuren komt met een afwerking in pianolak, waardoor de Model S een luxueuze uitstraling krijgt maar ook een magneet wordt voor vingerafdrukken. Zeker nu je het apparaat bedient met je vingertippen haal je best regelmatig een poetsdoekje boven.

We geven nog mee dat er achteraan ook een lijningang kan gebruikt worden voor een tweede bron, dat er een telescopische antenne wordt meegeleverd en dat de Model S beschikt over een alarmfunctie – handig in de slaapkamer. Voor een extern voedingblok hoef je niet te vrezen, want die zit netjes mee verwerkt in de kast.

,

En dan komen we bij de essentie van de Model S: zijn klankmatige prestaties. Die zijn uiteraard niet te vergelijken met die van de grotere broers en zussen. De kleinste uit de familie moet het dan ook stellen met twee full-range drivers en evenveel 15 watt sterke versterkers. Bij de grotere modellen gaat het over 4 tot 6 drivers en versterkers, en uiteraard een grotere behuizing. Aan pure geluidsdruk boet de Model S dus wat in.

Hij solliciteert dan ook eerder naar een plaats in de slaapkamer of keuken. Een grotere luisterruimte vullen kan ook, maar verwacht geen wonderen. Vooral het laag komt dan net wat te kort. Maar het middengebied – wat zo belangrijk is voor een goede weergave van stemmen – en het hoog zijn opvallend helder aanwezig, zonder te prominent te zijn.

Je kan de volumeknop van de Model S ook behoorlijk ver opendraaien zonder vervorming te horen. Best opvallend is dat de kleinste Geneva erin slaagt een behoorlijk breed geluidsbeeld neer te zetten, met een meer dan behoorlijke stereoscheiding – alle beperkingen van het alles-in-één-concept in acht genomen.

,

De evenwichtige geluidsweergave, sublieme afwerking en dito formfactor maken van deze Geneva Model S een echt hebbeding met een verteerbaar prijskaartje. Een ideale kennismaking met de familie uit Zwitserland.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.