Het is niet de eerste keer dat Google probeert de televisie in te palmen. Eerst was er Google TV, een compleet platform dat onder meer door Sony en Logitech gesteund werd. Maar een echt succes werd dat niet, onder meer omdat Google TV weinig te bieden had qua content.

We verwachten niet dat Google zijn TV-plannen helemaal opgeeft. Er wordt gefluisterd dat er een nieuwe versie gaat verschijnen, onder de naam Nexus TV. Maar in tussentijd is er nog een alternatief: Chromecast. Interessant genoeg kost dit apparaat zelfs heel weinig: 35 dollar. Officieel bij ons nog niet te koop, maar wie een beetje handig is kan hem zo bestellen. Google zou volgens recente berichten bovendien de Chromecast vanaf 2014 wereldwijd aanbieden.

Chromecast is een kleine stick die je via HDMI rechtstreeks met een tv verbindt. Je kan desgewenst het staafje ook koppelen aan een AV-receiver of vrije HDMI-poort van een soundbar. Verder heb je ook een usb-poort nodig. Niet voor data, maar wel om de Chromecast-stick stroom te leveren. Je gebruikt daarvoor een usb-poort op de tv of als het moet een standaard usb-adapter.

Nu zijn mini-pc's die op Android draaien en verwerkt zijn in een HDMI-stick niet zo ongewoon. Meer zelfs, er zijn verschillende op de markt die zelfs behoorlijk veel kunnen. Chromecast daarentegen is géén volledig Android-apparaat. Je draait er geen apps op en er is nauwelijks een interface. Wat kan je er dan in godsnaam mee?