Casten

Chromecast wordt wel eens vergeleken met Airplay Video van Apple enerzijds en Miracast anderzijds. Er zijn zeker wat vergelijkingspunten. Net zoals die twee is Chromecast een ontvanger voor videostromen, die je bijvoorbeeld van een smartphone stuurt.

Maar er is een belangrijk verschil: bij Airplay en Miracast is jouw mobiel toestel de bron van video, terwijl dat bij Chromecast niet per se moet.

Een voorbeeld om het duidelijk te maken. Stel dat je een YouTube-video op je tv wil tonen. Bij Airplay en Miracast wordt dat filmpje gedownload door je telefoon en dan doorgestuurd naar de Apple TV of Miracast-ontvanger. Je telefoon moet dus actief blijven, en verbruikt op zo'n moment best veel stroom.

Bij Chromecast is dat niet. Na instructies van je telefoon te ontvangen over de gewenste YouTube-video (casting), legt het staafje een rechtstreekse verbinding met YouTube. De videodata moet dus niet langs je mobiel toestel en belast de batterij niet extra. Je kan zelfs de telefoon uitschakelen, zonder dat het streamen stopt.

Nog een verschil tussen Chromecast en de twee alternatieven: Miracast en Airplay zitten ingebakken op OS-niveau, wat wil zeggen dat je nagenoeg alles kan streamen. Bij Airplay Video kan je zo bijvoorbeeld het volledige scherm van een iPad op je tv tonen en elke app. Chromecast werk op app-niveau, en dat betekent dat apps het nieuwe Google-staafje expliciet moeten ondersteunen.

gerelateerde items