Mobile

Review: GoPro Hero 3 Black Edition

Iedere filmliefhebber zal ongetwijfeld watertanden bij het zien van sommige GoPro-actiefilmpjes op YouTube. Strak gemonteerde slowmotions, spectaculaire stunts met skateboards en auto’s en waanzinnige luchtopnames met een drone dragen bij aan een positieve uitstraling van het merk GoPro.

Dat marketing een grote rol speelt om de verkopen op te stuwen, merk je zelf zodra je de GoPro Hero 3 wilt kopen. Er zijn drie verschillende edities: The White, The Silver en The Black.

Grootste verschil tussen deze edities is de beschikbare hoeveelheid resoluties en framerates waarin je de video kan vastleggen. Daarnaast wordt bij de duurste variant, The Black Edition, een Wi-Fi-remote geleverd en een klein tafelstatief. Alle edities worden geleverd met een waterdichte behuizing en een oplaadbare batterij.

Je kunt natuurlijk genoeg hebben aan de uitrusting van de standaard edities, maar waarschijnlijk is dat niet het geval. Elke webshop toont direct de bijbehorende accessoires en voordat je die allemaal hebt bekeken en beoordeeld, ben je een dag verder.

Er zijn montagesystemen voor op de helm, fiets, surfplank en auto en vaak ook nog van verschillende fabrikanten. Er zijn Lens Replacement-kits, behuizingen voor om de pols of voor in het water, een GoPro the Frame voor betere geluidsopname en de optie om de camera op te laden, tal van zuignappen voor gladde oppervlakten en tientallen verschillende bevestigingsmogelijkheden voor op een statief.

Uiteraard kan je niet zonder een aantal extra batterijen, want met één batterij kan je maar maximaal anderhalf uur opnemen. Je kan ook niet zonder een oplader, een beveiligingskoord, een geheugenkaart en waarschijnlijk een tas om al die accessoires bij elkaar te houden.

Voordat je het weet is de initiële aanschafprijs verdubbeld. Maar het is allemaal wel gaaf!

,

De GoPro wordt geleverd in een prachtige behuizing, die tevens goed als statief kan dienen. De camera, die echt zo klein en licht is als een luciferdoosje, ziet er broos uit.

Je begint met het opladen van de batterij, om zo snel mogelijk met de GoPro van start te gaan. De oplader van GoPro is vreselijk: hij valt continu uit elkaar als je hem uit het stopcontact haalt.

Het plaatsen van het SD-kaartje en de batterij is eenvoudig, maar het stoort dat de kapjes op de camera los zitten. Extra goed opletten dus dat je deze tijdens het verwisselen niet ergens laat vallen!

Er zit geen installatiehandleiding bij de camera, maar die kan je online bekijken. Tijdens de eerste installatie stel je direct een wifi-account in, zodat je de GoPro met de remote of de mobile app kunt instellen.

Het instellen van de GoPro vergt geduld. Enerzijds komt dit door de vele functies, anderzijds door het minuscule schermpje op de GoPro en de remote. Je moet daardoor continu wisselen van menuutjes en bijbehorende pictogrammen om de instellingen goed te krijgen.

Je doet er verstandig aan direct de GoPro-app te downloaden en daarna de instellingen te veranderen. Dat gaat veel eenvoudiger en sneller.
 


,

Een van de grote pluspunten van de GoPro is het grote aantal mogelijkheden die je hebt om de camera in te stellen. Voor het videogedeelte betekent dit dat je kunt opnemen in verschillende resoluties met bijbehorende framerates.

Zo kan je 4k-opnames maken met 15 fps, 2k-opnames met 25 fps, 1080p-opnames met 24, 25 of 50 fps, 720p-opnames met 50 of 100 fps en wvga met 240 fps. Die hoge framerates kan je gebruiken om prachtige slow motions te maken, door in je montageproject de framerate op 25 te laten staan.

De GoPro stelt je ook in staat om op basis van tijdsintervallen opnames te maken. Je kunt de camera instellen om elke 0,5, 1, 2, 5, 10, 30 of 60 seconden een foto te nemen. Die foto’s hebben een resolutie van 4.000 bij 3.000 pixels.

Bij timelapse-opnames die langer duren dan anderhalf uur heb je een probleem. Je zult dan de batterij moeten vervangen, waardoor de camerapositie niet meer hetzelfde zal zijn. Wil je dit omzeilen, dan zit er niets anders op dan de camera uit de behuizing te halen en vervolgens continu op te laden met een usb-kabel.

Nadeel is dan dat de camera onbeschermd is, en dat je deze niet meer kunt bevestigen aan je accessoires, tenzij je de GoPro the Frame aanschaft. Daarmee kan je de GoPro weer bevestigen aan je accessoires en de usb-aansluiting gebruiken, maar je bent niet beschermd tegen water.

Uiteraard kan je met de GoPro ook foto’s maken. Deze zijn twaalf megapixels. Behalve timelapse-opnames kan je ook losse foto’s maken of snelopname. In dat geval neem je dertig foto’s per seconde. Ideaal om een snelle actie vast te leggen.
 


,

Voor leken is het filmen met de GoPro eenvoudig. Je zet de GoPro aan en je houdt hem in de richting van hetgeen je wilt filmen. Je kunt bij het filmen het beeld in sommige resoluties en met enige vertraging controleren op de mobiele app. Dit kan niet als je timelapse gebruikt of de snelfunctie voor foto-opnames gebruikt.

Als je gewend bent veel te filmen met een normale videocamera, dan zal je de neiging hebben om de scherpte of de belichting in te stellen. Op de GoPro is dit niet mogelijk. Vervelend voor specifieke opnames zoals close-ups, maar daarmee wordt de camera zo licht mogelijk gehouden.

De GoPro kan afhankelijk van de gekozen resolutie filmen in wide-, medium- of narrow-modus. In wide-modus gebruikt de lens een hoek van 170 graden. Deze enorme breedbeeldfunctie heeft als nadelig gevolg dat alle opgenomen beelden bollig ogen, het fisheye-effect. Door een andere resolutie te kiezen met een medium- of narrow-modus kan dit effect worden verminderd.

De kwaliteit van de beelden bij daglichtopnames is zeer goed. Dit wordt minder zodra het donkerder wordt, maar nog alleszins acceptabel. Standaard worden de beelden opgenomen met een bitrate van 30 Mbit/s, maar schakel je de Protune-modus in, dan wordt deze bitrate verhoogd naar 45 Mbit/s. De kwaliteit staat als een huis.
 


,

Fotobestanden worden opgeslagen in jpg-formaat en videobestanden in mp4-formaat. Van de website kan je de Cineformstudio-software downloaden, om de opgenomen beelden te bewerken. Dit gaat vrij eenvoudig.

Na het importeren kan je de clips trimmen en roteren. Daarna kies je een instelling om de clips te converteren naar avi of mov. De bitrate van die clips ligt tussen de 70 en 140 Mbit/s, zodat je eventueel deze clips verder kunt gebruiken in een professionele montage.

Na deze conversie kan je ook besluiten de clips in Cineformstudio verder te bewerken. Er zijn tools om de kleuren te corrigeren, de witbalans aan te passen en om te zoomen. Daarna zijn de clips te exporteren naar mp4-formaat.

,

Filmen met de GoPro is leuk om verschillende redenen. Doordat de camera zo klein en licht is en er allerlei verschillende soorten bevestigingsmogelijkheden zijn, is er bijna geen situatie te bedenken waarin je de GoPro niet kunt gebruiken. Of je hem nu onder een drone hangt, op je auto, helm of fiets bevestigd of hem plaatst in de tuin om vogels te spotten, alles is mogelijk.

Door de ruime keuze aan resoluties en framesnelheden kan iedereen er wat moois mee maken. Daarnaast brengt die veelheid aan mogelijkheden met zich mee dat je vrijelijk kunt experimenteren met 50p-, 100p-, 2k- of 4k-filmbestanden. Dat maakt de camera tevens interessant voor video-editors.

Punten die GoPro onder de loep mag nemen, zijn de losse elementen van de camera en het gedoe om de camera zonder app in te stellen. Ondanks deze kleine minpunten valt het goed te begrijpen dat dit hebbedingetje zo populair is, want de beelden die je met de Go Pro maakt zien er fantastisch uit en zal je waarschijnlijk nooit kunnen maken met een gewone videocamera.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.