Toon alles (4)
Geert Fauvart

Nageslacht

Die rechtlijnige aanpak zorgde in het recente verleden al voor enkele pareltjes, zoals de GS1000i en PS1000. Meer nog, de baanbrekende PS1000 durven we zelfs een van de allerbeste hoofdtelefoons noemen die je voor om het even welk bedrag kan kopen.

Helaas is de aanschaf van dergelijke ‘statement producten’ niet voor iedereen haalbaar. Maar geen nood: high-end audiofabrikanten houden er de goede gewoonte op na om nadien ook voor vriendelijker geprijsde broertjes en zusjes te zorgen die profiteren van de ervaringen die ze opdeden met hun absolute topmodel.

En precies dat kunstje voert Grado nu op met de nieuwe PS500. Net zoals de PS1000 maakt de nieuwkomer bijvoorbeeld gebruik van een ‘sandwichcombinatie’ van mahoniehout en aluminium voor de behuizingen, een constructie die bij Grado exclusief aan de Professional Series (vandaar de PS in de naam) voorbehouden is.

Aan de buitenkant zie je dat overigens niet: het hout zit aan de binnenkant van de cup; van buitenaf is alleen het aluminium zichtbaar is en de coating die er overheen zit. Bij de PS500 vallen de behuizingen echter wel een stuk compacter en dunner uit, terwijl ook de buitenlaag wat eenvoudiger is uitgevoerd.

Voor de verdere opbouw van de PS500 bleef Grado trouw aan het intussen bekende recept van het huis: een open constructie met geventileerde diafragma’s en dynamische drivers, die aangedreven worden door neodymium magneten. En net zoals bij de andere modellen in het aanbod is Grado bijzonder zuinig met het vrijgeven van technische specificaties: op papier zien we alleen een verschil in het frequentiebereik tegenover z’n grote broer.

Dat zou bij de PS500 een gebied dekken van 14 Hz tot 29 kHz. Een meer dan respectabele waarde, maar minder tot de verbeelding sprekend dan de 5 Hz tot 50 kHz die de fabrikant opgeeft voor het topmodel.

De impedantie (32 ohm) en gevoeligheid (98 dB) zijn gelijk aan die van andere Grado-hoofdtelefoons, zodat de PS500 makkelijk aan te sturen is voor je versterker. Ook de dikke, weinig flexibele Y-kabel die uitloopt op een 6,3 millimeter plug komt ons bekend voor. Hou er trouwens rekening mee dat deze kabel maar 175 centimeter lang is. Wie wat verder van zijn hifiset af zit, doet er dus goed aan om een verlengkabel in huis te halen.

gerelateerde items