Laat ons maar meteen beginnen over hét kenmerk dat bij de meeste mensen met het gros van de aandacht zal gaan lopen: het prijskaartje van deze Grado. Dat bedraagt 2.000 euro, wat de PS1000 één van de duurste dynamische hoofdtelefoons maakt die vandaag in productie is.

Ondanks het aanzienlijke prijsverschil, lijkt de basisconstructie van de PS1000 quasi gelijk aan die van de aanzienlijk goedkopere GS1000i (1.299 euro), een klassieker in het Grado-aanbod. Je hebt dus recht op dezelfde grote oorpads en dun gepolsterde, lederen hoofdband. 

De behuizing van de drivers ziet er echter heel anders uit. Grado gebruikt voor de behuizing van de PS1000 immers een 'sandwichcombinatie' van metaal en hout, al is alleen het metaal
van buitenaf zichtbaar. Die constructie moet resonanties nog beter onderdrukken dan bij de GS, en samen met een aantal andere verbeteringen voor een nog hoger prestatieniveau zorgen.

Die keuze heeft ook een impact op het gewicht: met ongeveer 490 gram is de PS1000 een erg zware hoofdtelefoon. Dat merk je meteen, al zorgt het niet direct voor ongemakken. Na een tijdje laat de hoofdband zich wel voelen, al kan je dat ongemak verhelpen door hem af en toe enkele centimeters naar voor of achter te duwen.

Een bijkomend effect van het hogere gewicht is dat de oorpads ook vrij makkelijk verschuiven wanneer je vooroverbuigt, zelfs in die mate dat de hoofdtelefoon maar net blijft zitten.