Geluid

Review: Harman Kardon BDS477

De term ‘homecinemaset’ is een vlag die een gevarieerde lading dekt. Sommige sets zijn eigenlijk niet meer dan een eenvoudige geluidsoplossing met inge- bouwde DVD- of Blu-ray-speler, andere trekken volop de designkaart.

En tot slot zijn er ook nog HT-sets die zoveel features en aansluitingen bieden dat je ze als een eenvoudiger alternatief voor een AV-receiver kan zien. Dat verklaart meteen ook de aanzienlijke prijsverschillen in dit segment. 

,

Harman Kardons BDS 477 zweeft ergens tussen die laatste twee categorieën in. Concreet gaat het om een 2.1-set die klassiek is opgebouwd, met twee compacte luidsprekers (SAT-TS60), een kleine subwoofer (HKTS 200SUB) en een receiver met ingebouwde Blu-ray-speler (BDS 277).

De uitgesproken chique receiver is duidelijk de blikvan- ger, en dat dankt hij volledig aan z’n minimalistische maar spectaculaire design. De voorzijde lijkt haast volledig leeg te zijn, op de grote schijf aan de rechterzijde na. Die laatste doet overigens dienst als aan/uit-knop en volumeregelaar.

Leuk detail is de achtergrondverlichting achter de knop, die van wit naar oranje verkleurt wanneer je de speler activeert. Steek een schijfje in de slot-in Blu-ray-speler , en je ziet ook een ‘Eject’-tiptoets oplichten.

Het centrale display op de hoofdunit geeft twee regels tekst weer met vrij grote letters, waardoor het ook van op een meter of twee nog net leesbaar is.

Het toestel is trouwens een stuk lichter dan verwacht (amper 3,5 kilogram) maar ziet er wel mooi afgewerkt uit, zodat we alvast kunnen spreken van een prima eerste indruk. 

,

Ook het achterpaneel van de BDS 477 wijkt af van een doorsnee HT-set. Niet zozeer door het design, maar vooral door het grote aantal aansluitingen. Zo zien we niet alleen een ARC-compatibele HDMI-uitgang, maar ook drie HDMI-ingangen, een component video-ingang, twee analoge audio-aansluitingen en twee digitale. Daar kan je alvast even mee verder.

Goed om weten is dat de BDS 477 ook over een ingebouwde Wi-Fi-verbinding en Bluetooth beschikt, zodat je geen dongle hoeft in te pluggen op de iPod-compatibele USB-poort.

De speakers getuigen eveneens van een doordacht design. Door hun grootte – ze hebben ongeveer dezelfde afmetingen als een fles frisdrank – vallen ze iets harder op dan de minuscule boxjes die je weleens bij andere homecinemasets ziet, maar daar stellen ze een aantal troeven tegenover.

Zo wordt er aan kabelmanagement gedaan met een afneembaar steunvoetje onderaan de speaker, waar de speakerterminals achter verstopt zitten. Dat ziet er erg netjes uit, al mochten de speakers wel iets stabieler staan. Het zwaartepunt ligt nu net wat te hoog te om tegen een stootje te kunnen. Harman levert trouwens ook steuntjes bij deze set waar- mee je de speakers tegen de muur kan monteren.

De subwoofer is eveneens een mini-exemplaar, en ook hier krijg je enkele instelmogelijkheden: we zien een volumeknop, faseschakelaar, een knop waarmee de sub automatisch geactiveerd kan worden en een bass boost-functie. Net voldoende om alles wat bij te regelen naar eigen smaak zonder al te technisch te worden. 

,

De meegeleverde remote sluit naadloos aan bij het design van de Blu-ray-receiver, en dat resulteert in een heel aparte indeling van de toetsen. Met de twee bovenste rijen toetsen selecteer je de gewenste ingang, terwijl twee rijtjes toetsen in het midden de afspeelfuncties aansturen.

Daar boven en onder zien we echter twee schijven die de vorm van de volumeknop op de receiver nabootsen – inclusief verlichting – en je toelaten om het volume en de kanaalkeuze aan te passen of door de menu’s te navigeren. In de praktijk werkt het best aangenaam, al duurt het soms wel even voor we bij het selecteren van een bron een reactie krijgen.

Daarnaast had het geen kwaad gekund om extra toetsen te voorzien voor functies zoals Bluetooth of de geïntegreerde onlinediensten (YouTube en Picasa), aangezien die nu alleen vanuit het Home-menu toegankelijk zijn.

Dat brengt ons meteen bij het gebruiksgemak van deze set. De installatie heeft alleszins niet veel om handen. En bij de weinige handelingen die je toch moet uitvoeren, wordt je via je tv-scherm begeleidt door een eenvoudige maar strak gelijnde GUI die aangeeft wat je moet doen.

De navigatie vraagt gewenning – de indeling is niet altijd even logisch – maar wijst zichzelf al snel uit. Wat je wel zelf nog even moet doen, is de meegeleverde meetmicrofoon aansluiten op de hoofdunit zodat die de weergave automatisch kan afstellen op maat van jouw ruimte en zitpositie. Opnieuw een eenvoudig karweitje, dat bovendien opvallend snel wordt afgehandeld. 

,

De BDS 477 ziet er fraai uit, beschikt over heel wat mogelijkheden en maakt conceptueel een doordachte indruk. Maar hoe zit het met het beeld en geluid van deze HT-set?

De Blu-ray-speler is alvast van uitstekende kwaliteit. Hij loopt niet alleen probleemloos door onze film- en videoframeratetesten, maar toont ook een prima de- interlacing en scaling, zowel bij Blu-ray als DVD.

De mediaspeler herkent het gros van onze testbestanden. Voor audio laat hij M4A-bestanden (iTunes AAC) vreemd genoeg links liggen, terwijl de speler wel degelijk de AAC-codec ondersteunt. Met de extensie AAC lukt het dan weer wel.

De videospeler weigert enkel WMV-bestanden. Ondertitels vormen gelukkig geen enkel probleem. Lever je de content liever aan via DLNA? Dat kan, maar dan moet je het zonder externe ondertitels stellen. Ondertitels in MKV-bestanden blijven wel gewoon bruikbaar.

Maar wat de BDS477 het best afgaat, is het weergeven van tv- en filmgeluid. Daarbij krijg je keuze uit drie DSP-standen: ‘Stereo’, ‘Dolby VS Ref’ en ‘Dolby versus Breed’. Die twee laatste maken de weergave spectaculairder, waarbij met name de laatste stand behoorlijk indrukwekkend werk levert.

Het geluid wordt breed uitgespreid, met goed verstaanbare dialogen en een prima dynamiek in vergelijking met gelijkaardige designsets. Zelfs de kleine subwoofer weet voor aardig wat gedonder te zorgen. Ook niet onbelangrijk is dat de speakers en sub geen overduidelijk gat laten vallen in het overgangsgebied tussen beide, iets wat bij andere sets weleens voor problemen zorgt. Bij deze Harman lijkt filmgeluid daardoor prima aan elkaar te hangen.

Met muziek bevalt het resultaat ons minder, al is dat eerder typerend voor dit soort sets. Daar komen de beperkingen van de kleine luidsprekertjes dan ook veel duidelijker naar voor, zodat het allemaal wat minder homogeen klinkt. Positief is dan weer dat de geluids- kwaliteit ook bij streamen via USB, DLNA of AirPlay overeind blijft.

Van de Bluetooth-verbinding hebben we een minder hoge pet op. Muziek klinkt erg schel en vlak langs deze weg, al kan een firmware-update dat mogelijk eenvoudig verhelpen. 

,

Met de BDS477 zet Harman Kardon een HT-set neer die met name de designbewuste consument zal aanspreken. De extra aansluitingen en ingebouwde features zijn een duidelijke troef, maar dat merk je ook aan de stevige prijs van 1.299 euro.

De beeld- en geluidskwaliteit van de set – die vol op film en tv inzet, maar minder op muziek – kan dat bedrag niet op z’n eentje verantwoorden, maar als totaalpakket heeft de Harman Kardon zeker wat te bieden. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.