Geluid

Review: Harman Kardon Soundsticks III desktopset

Het cliché dat schoonheid van binnen zit, gaat alvast niet op voor harman Kardon’s Soundsticks III. Niet alleen is deze doorzichtige 2.1-set een behoorlijk aangename verschijning, er is van binnen ook redelijk weinig te zien.

De bedrading en andere interne technische onderdelen zijn immers zo goed als mogelijk aan het zicht onttrokken, zodat het geheel strak overkomt. Het enige nadeel van de transparante behuizing is dat je er geen rommel achter kan verstoppen op een overvol bureau.

De subwoofer ziet eruit als een pudding (al is de vergelijking met een kwal ook niet van de lucht, maar dat klinkt wat negatiever), en hij heeft een downfiring luidspreker (hij is dus naar beneden gericht) om te vermijden dat de geluidsgolven op een nabijgelegen muur botsen en zo de klank beïnvloeden.

De satellietluidsprekers zijn fraaie sticks die opvallend onopvallend naast je tv of computerscherm passen, en achterover gebogen kunnen worden met het oog op een optimale klank.

,

Dat het ontwerp zo nadrukkelijk op het voorplan werd gezet, zorgt wel voor een praktisch minpuntje: de bereikbaarheid van de bedieningsknoppen is niet ideaal. De aan/uit-knop zit bijvoorbeeld achteraan op de subwoofer, zodat je die maar beter op een makkelijk bereikbare plek zet als je niet iedere keer op handen en voeten onder je bureau wil kruipen. Een fraaie witte ledgloed geeft aan of het toestel ingeschakeld is.

Het volume pas je aan met twee aanraakvlakken op de rechterluidspreker. Daarmee vermijdt Harman Kardon ontsierende draaiknoppen, maar het ontneemt je wel elke visuele weergave van het volume. Het is ook moeilijk om snel en precies grote volumeverschillen door te voeren.

,

De klank van de Soundsticks maakt dat euvel grotendeels goed, want ondanks de ongebruikelijke vormgeving klinkt de set prima. Het geluid is heel evenwichtig voor een desktopset, al moet je de subwoofer uiteraard wel wat bijregelen afhankelijk van hoeveel bas het bronmateriaal naar de luidsprekers stuurt. Ook je eigen voorkeur speelt hier natuurlijk een rol.

Zelfs op hoog volume blijft alles zuiver klinken, zonder dat de lage frequenties gaan overheersen of de luidsprekers oversturen. Een aanrader dus voor spannende films, een intense game of een muziekje in je werkruimte. Je kan trouwens elk toestel met een 3,5 mm-uitgang aan de Soundsticks III koppelen, wat het een ruim inzetbare set maakt die niet alleen naast een computer tot zijn recht komt.

De subwoofer heeft een vermogen van 20 Watt RMS, de satellietjes produceren elk 10 Watt RMS. Dat is alleszins voldoende om de buren mee te laten genieten…

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.