Deze zomer lanceerde Denon wellicht de grootste ontbrekende schakel in hun HEOS-verhaal: een soundbar. Alles is er aan gedaan om de HEOS Home Cinema een sterke uitdager te maken voor de Sonos Playbar. Game, set, match?

Bij multiroom-toestellen gaat het meestal over muziek beluisteren, maar het is inmiddels duidelijk dat heel wat consumenten in één ruk graag eveneens een oplossing willen voor beter tv-geluid. De komst van de Home Cinema is dus geen verrassing, zeker als je weet dat soundbars sowieso populaire producten zijn. Net zoals de Sonos Playbar verenigt de HEOS Home Cinema gewoonweg de twee belangrijkste trends in de audiowereld: multiroom streaming en compacte tv-audio. Dat samengaan in één toestel is behoorlijk interessant, zeker als je in de woonkamer een doet-alles-oplossing zoekt die weinig ruimte inneemt.

Het speelveld
We in deze review niet de vergelijking blijven maken met de Sonos Playbar. Maar het zou tegelijkertijd behoorlijk gek zijn om niet even te kijken naar wat de verschillen zijn tussen Denons nieuwste en toch wel een van de populairste soundbars ooit. In de basis bieden ze alle twee dezelfde functionaliteit. Je kan ze langs één kant verbinden met je tv en hierdoor de abominabele tv-speakers vervangen door iets beters. En langs de andere kant, als je meer zin hebt in een streepje muziek, heb je allerlei streamingmogelijkheden tot je beschikking. Zowel bij HEOS als bij Sonos is de menukaart qua streaming zeer uitgebreid, gaande van eigen bestanden op je netwerk tot populaire streamingdiensten. Maar waar onderscheid de Home Cinema zich dan wel? Het korte antwoord: “Op verrassend veel vlakken”.

Lang en slank
De HEOS Home Cinema arriveert in een behoorlijk grote doos. Een doorgewinterde soundbar-tester weet dan meteen hoe laat het is: in die doos steekt meer dan alleen een soundbar, maar meteen ook een subwoofer. Je krijgt dus in één klap alles wat je nodig hebt om het tv-geluid te verbeteren en wat fundament te geven. Het is een slimme zet van Denon, want door de aanwezigheid van de subwoofer kan de Home Cinema zich veel beter meten met klassieke, non-multiroom soundbars aan hetzelfde prijspunt. Die komen immers geheid met een draadloze subwoofer. En het is ook slim als je het vergelijkt met de Playbar. Een subwoofer koop je bij Sonos apart, wat het totaalprijskaartje ver voorbij de 1.200 euro drijft. We zeggen er wel meteen bij dat de Sonos Sub een heel ander, meer geavanceerde subwoofer is dan het exemplaar dat Denon meelevert. Het prijsverschil komt ergens vandaan.