De reden waarom je aandacht zou besteden aan de 8X heeft helemaal te maken met de software die er op draait: Windows Phone 8. Dit is de opvolger van Windows Phone 7.5 ‘Mango’, Microsofts toch wel eigenzinnige poging om te concurreren met Android van Google en natuurlijk de iPhone. Wat er allemaal juist nieuw is in Windows Phone 8 lees je in dit overzicht.

Een van de controversieelste aspecten van Windows Phone 8 is dat enkel beschikbaar zal zijn op nieuwe toestellen. Er is geen upgrade mogelijk op bestaande Mango-telefoons. Daarom heeft HTC een mooie primeur in handen, door als eerste deze 8X uit te brengen.

Uiterlijk zie je aan de 8X niet dat het een Windows Phone 8-toestel betreft. Er zijn geen aanduidingen die daar op wijzen – op de naam na, uiteraard. Wat wel opvalt is de stilering: die doet toch een beetje denken aan de highend Lumia-smartphones van Nokia. Stijlelementen als het zwarte glas dat over het scherm ligt en mooi gelijk ligt met de rand, de vlakke knoppen onder het scherm, de afgeronde zijkanten… laten we zeggen dat het allemaal vertrouwd overkomt. De 8X is bovendien verkrijgbaar in een aantal kleuren, waaronder een fel geel. Ook dat is iets waarmee Nokia net bij de Lumia 920 mee uitpakt.

Er zijn ook verschillen. Zo zijn de hoeken mooi afgerond en is de achterkant nogal bol. De materiaalkeuze van de achterkant is trouwens heel bijzonder. Het is een soort dof plastiek dat helemaal niet glad aanvoelt en daardoor heel comfortabel in de hand ligt. De 8X weegt 130 gram, wat niet veel is.

Het gewicht is ook netjes verdeeld over het toestel, wat een algemeen licht gevoel geeft. Het is niet zo’n vedergewicht als de iPhone 5, maar mag zich zeker een slanke dame noemen.