Huawei is één van de grootste telecombedrijven ter wereld en vooral gerenommeerd om haar netwerkapparatuur voor mobiele providers. Als telefoonbouwer is het bedrijf bij ons minder gekend en moet het bovendien opboksen tegen het slechte imago dat Chinese fabrikanten hier krijgen toegeschreven.

De Ascend P2 moet helpen om het tij te doen keren voor Huawei, zodat het meer voet aan wal krijgt op de Europese markt. Maar slaagt hij daar ook in?

Sober design

Zoals de naam al doet vermoeden is dit toestel de opvolger van de Ascend P1 en dat zie je meteen. Het ontwerp is zo mogelijk nog soberder gehouden als bij zijn voorganger en ziet er ondanks de hoekige vorm en de plastic behuizing toch erg elegant uit.

Soberheid betekent echter niet dat het deze telefoon aan functionaliteit ontbreekt. Naast de volumeknoppen, aan/uit-knop en een sleuf voor de simkaart, vinden we ook nog een toegewijde cameraknop terug. Erg leuk, want dat werkt toch net iets sneller en handiger bij het maken van foto’s.

Die foto’s kan je meteen bekijken op het erg knappe 4,7 inch LCD-scherm met een resolutie van 720 bij 1.280 pixels (312 ppi). De toegepaste IPS-technologie zorgt voor uitstekende kijkhoeken, maar het zijn toch vooral de levendige kleuren die meteen de aandacht trekken. Die maken het scherm een streling voor het oog.

Geen grafische krachtpatser

Helaas heeft Huawei - net als bij de Ascend Mate - onvoldoende grafische rekenkracht in de P2 gestopt, waardoor dat mooie scherm niet ten volle wordt benut. Dat komt vooral tot uitdrukking bij grafisch zware games als Real Racing 3, die haast onspeelbaar zijn op de Ascend P2. Maar ook bij een licht spel als Fruit Ninja merk je dat er iets hapert aan de graphics.

Real Racing 3 op Huawei Ascend P2 (links) vs. LG Nexus 4 (rechts)

Nochtans komt de processor voor het overige best goed uit onze benchmarks, ook tegenover de concurrentie. De Chinese fabrikant bouwt zelf haar processoren en heeft in dit geval gekozen voor de Huawei K342 Quadcore 1,5 GHz, identiek aan de Ascend Mate. Maar waar de Mate van 2GB werkgeheugen voorzien is, moet de Ascend P2 het met de helft stellen. 1GB is op zich voldoende, maar voor een zware multitasker is het dubbele toch net iets comfortabeler.

Huawei levert de Ascend P2 standaard met 16GB interne opslag en meer krijg je niet, want er is geen sleuf voor een extra geheugenkaartje voorzien. Dat is wat jammer, maar gelukkig raak je op 16GB wel al aardig wat apps en andere data kwijt, zeker wanneer je daarnaast een clouddienst gebruikt voor de opslag van foto’s en muziek.

Qua prijs positioneert de Huawei Ascend P2 zich tegenover toestellen als de Samsung Galaxy S III, Sony Xperia Z en LG Nexus 4. Ook qua prestaties sluit hij nauw bij deze toestellen aan, alleen beschikken de Xperia Z en Nexus 4 allebei over 2GB werkgeheugen.