Geluid

Review: iTeufel Air Blue

Er zijn inmiddels heel veel manieren om muziek draadloos te streamen naar een speaker. Bluetooth, Airplay, DLNA… en nu ook Spotify Connect. Hoewel Spotify Connect meer dan een half jaar geleden werd aangekondigd, beginnen de eerste toestellen nu pas de markt te bereiken. Er was blijkbaar nog wel wat werk om de functie in audio-apparaten in te bouwen. 

Maar wat is Spotify Connect nu juist? Over de technische aspecten zo dadelijk meer, maar in gebruik laat de nieuwe functie toe dat je op je Apple- of Android-toestel de Spotify-app kan openen, muziek selecteren en deze laten afspelen op een compatibele speaker. En dit zonder al te veel gedoe met instellingen of accountgegevens invullen aan de kant van de audio-hardware. Spotify Connect is dus vooral handig. 

Het grote pluspunt van Spotify Connect is dat je muziek kiest binnen de Spotify-app. Die evolueert constant en is heel wat beter dan de apps die audiofabrikanten aanbieden en waarin Spotify geïntegreerd is. Voornamelijk omdat de Spotify-app je veel meer muziek laat ontdekken en handiger is om afspeellijsten te beheren.

Het Duitse Teufel – bekend voor uitsluitend te verkopen via een webwinkel – was een van de eersten die enthousiast op de Spotify Connect-kar sprongen. Er werden de nodige updates beloofd voor de Raumfeld-multiroomproducten (gerecenseerd in het dossier multiroom in FWD52), maar het is bij een standalone-speaker van Teufel dat Spotify Connect eerst arriveert.

Deze iTeufel Air Blue is de opvolger van de iTeufel Air, een draadloze Airplay-speaker die in 2012 geïntroduceerd werd. De 'Blue'-editie is heel gelijkaardig, tot op het moderne design met de strakke behuizing en blitse voet in gechromeerd metaal toe. 

Afgaande op de specificaties van beide iTeufel Air-speakers, bevat de Blue ook dezelfde 80-watt versterker en speakers (2 x 25 mm drivers, 2 x 80 mm mid-rangedrivers en een basreflex) als de vorige editie. Of er toch iets klankmatig getuned is vergeleken met de eerste iTeufel kan we niet zeggen, daar we de eerste versie niet getest hebben.

Neen, de verschillen situeren zich vooral op het vlak van functies. En meer bepaald de toevoeging van Bluetooth en Spotify Connect.

,

Zoals we dat gewoon zijn van Teufel, wordt de Blue geleverd in een no-nonsense verpakking, lees: een relatief anonieme kartonnen doos. Maar de handleidingen en alle benodigde kabels zitten er bij, en de speaker is keurig verpakt.

De verpakking mag low-cost zijn, de speaker zelf ademt kwaliteit uit. De laklaag oogt mooi en zelfs de achterkant is prima afgewerkt.

Met zijn 5,7 kg is de iTeufel Blue voor een draadloze speaker een relatieve zwaargewicht. Het apparaat is echter goed uitgebalanceerd en zit stevig op de voet. Er is trouwens geen voorziening om de Blue op te hangen; dit is een speaker puur voor plaatsing op een tafel of meubel. En dan liefst geen extreem hoge kast, want de luidsprekers zijn een beetje naar boven toe georiënteerd.

De belangrijkste stap bij het instellen van de Blue is het aanmelden op het draadloze netwerk. Met een ethernetkabel werken is geen optie, wat wel vaker het geval is bij draadloze speakers zoals deze.

Als je beschikt over een WiFi-router met WPS is het aanmelden van de Blue op het draadloze netwerk kinderspel. Gewoon op twee knopjes drukken en je bent vertrokken.

De andere manier is nauwelijks moeilijker. Je drukt wat langer op een knopje achteraan, waarna de Blue een tijdelijk, eigen WiFi-netwerk creëert. Je meldt met je mobiel toestel hier op aan en surft naar een webpagina, en vult daar de netwerkgegevens van je vast WiFi-netwerk in. Even de speaker opnieuw laten opstarten en het meldt zich automatisch op je netwerk aan.

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het is een taakje van enkele minuten. De meeste draadloze speakers werken met een gelijkaardige procedure.

,

Zodra de Blue op het netwerk hangt, verschijnt hij op iPhones, iPads en Mac-computers als beschikbare Airplay-speaker. Selecteren en je hoort meteen geluid, heel gebruiksvriendelijk allemaal.

Android- en Windows Phone-gebruikers hebben de Airplay-optie niet. Zij moeten werken via Bluetooth-streaming, wat in dit geval aan een hoge kwaliteit kan. De Blue ondersteunt namelijk aptX, vooropgesteld dat je bronapparaat dat ook doet.

Ook hier is het leggen van een link tussen pakweg je smartphone en de Blue niet bijzonder moeilijk. Al vinden we het spijtig dat Teufel niet voor een NFC-chip heeft gezorgd. Inmiddels hebben steeds meer telefoons en tablets zo'n chip aan boord, en dankzij NFC is een Bluetooth-koppeling zo gefikst. De Bluetooth-verbinding hebben we getest met een LG G Flex (aptX-compatibel) en een iPhone 5 (zonder aptX). In beide gevallen verliep het afspelen zonder haperingen, en niet met sterk hoorbare kwaliteitsverschillen. 

We hebben vanaf de iPhone geschakeld tussen de drie streamingtechnologieën (Airplay, Spotify Connect en Bluetooth), telkens met dezelfde tracks. Zo'n vergelijking maken is moeilijk, want er speelt veel mee: de bronbestanden (320 kbps Ogg Vorbis via Spotify) en de kwaliteit van de speaker. Grote kwaliteitsverschillen waren er niet tussen de drie streamingopties, zeker niet tussen Airplay en Spotify Connect. Vanaf de iPhone klonk Bluetooth marginaal slechter, bijvoorbeeld bij de hi-hats in de opening van I'm a Soldier van de Afghan Whigs.

 

,

De hoofdattractie is natuurlijk Spotify Connect. Maar werkt het goed? Algemeen gesproken, ja. Tijdens onze tests zag je inderdaad bijna ogenblikkelijk de Blue opduiken in de Spotify-app op onze mobiele testtoestellen (in dit geval een iPhone 5, Samsung Galaxy Note 3 en LG G Flex). Bij het selecteren kan het wel enkele seconden duren eer de muziek effectief begint te spelen. Echt erg is dat niet.

Je moet in de Spotify-app ook niet lang zoeken naar de optie om muziek via de Blue te laten spelen. Naast de volumeregeling verschijnt er een speaker-icoontje waar je op tikt, en waar je de Blue (en eventuele andere Spotify-apparaten, zoals een compatibele AV-receiver) op selecteert.

Nu dat we het over de volumeregeling hebben: dat is meteen een groot verschil tussen Spotify Connect enerzijds en Airplay en Bluetooth anderzijds. Bij die twee laatste verander je doorgaans het volume gewoon via de hardwaretoetsen van je telefoon of tablet. Bij Spotify Connect pas je het geluidsniveau aan via een schuifbalk in de Spotify-app. Snel reageren op een track die plots te luid klinkt, gaat dus wat minder vlot.

Het is ook wiedes dat Spotify Connect puur voor Spotify dient, en geen andere audio kan doorsturen. Je kan met Bluetooth en Airplay bijvoorbeeld de soundtrack van een game op je telefoon doorsturen.

Wel interessant is dat Spotify Connect eigenlijk niet streamt, maar cast. Wat willen willen we daar mee zeggen? Je stuurt vanaf je mobiel toestel niet continu een audiostream door, maar achter de schermen geef je aan de Blue instructies welke muziek de speaker zelf bij Spotify moet halen.

Dit belast de batterij van je mobiel toestel aanzienlijk minder, wat zeker tijdens de vergelijking tussen Bluetooth en Spotify Connect snel merkbaar was.

 

,

De voorgaande discussie over streaming-optie is voor de consument wel wat academisch. De Blue biedt immers de drie belangrijkste opties en kan daarmee elke situatie wel aan. Op dat vlak toont deze Teufel-speaker zich heel veelzijdig. 

Klankmatig komt de iTeufel Air Blue behoorlijk uit de hoek, met een mooi afgerond geluid waar het laag wel pas goed naar voren komt bij wat hogere volumes. De fabrikant geeft zelf aan dat de speaker best gebruikt wordt in ruimtes van minder dan 25 vierkante meter, en dat klopt wel. 

Voor zijn 499 euro biedt de Air Blue goed waar voor zijn geld, zeker als je iemand bent die verzot is op Spotify. Maar ook als Bluetooth- en Airplay-speaker presteert het niet slecht. We denken zelf wel dat de sweet spot voor een speaker zoals deze eerde rond 399 dan 499 euro zit, maar feit is dat er momenteel geen lager geprijsde concurrent is met dezelfde trio van streamingopties.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.