Bluetooth en Airplay

Zodra de Blue op het netwerk hangt, verschijnt hij op iPhones, iPads en Mac-computers als beschikbare Airplay-speaker. Selecteren en je hoort meteen geluid, heel gebruiksvriendelijk allemaal.

Android- en Windows Phone-gebruikers hebben de Airplay-optie niet. Zij moeten werken via Bluetooth-streaming, wat in dit geval aan een hoge kwaliteit kan. De Blue ondersteunt namelijk aptX, vooropgesteld dat je bronapparaat dat ook doet.

Ook hier is het leggen van een link tussen pakweg je smartphone en de Blue niet bijzonder moeilijk. Al vinden we het spijtig dat Teufel niet voor een NFC-chip heeft gezorgd. Inmiddels hebben steeds meer telefoons en tablets zo'n chip aan boord, en dankzij NFC is een Bluetooth-koppeling zo gefikst. De Bluetooth-verbinding hebben we getest met een LG G Flex (aptX-compatibel) en een iPhone 5 (zonder aptX). In beide gevallen verliep het afspelen zonder haperingen, en niet met sterk hoorbare kwaliteitsverschillen. 

We hebben vanaf de iPhone geschakeld tussen de drie streamingtechnologieën (Airplay, Spotify Connect en Bluetooth), telkens met dezelfde tracks. Zo'n vergelijking maken is moeilijk, want er speelt veel mee: de bronbestanden (320 kbps Ogg Vorbis via Spotify) en de kwaliteit van de speaker. Grote kwaliteitsverschillen waren er niet tussen de drie streamingopties, zeker niet tussen Airplay en Spotify Connect. Vanaf de iPhone klonk Bluetooth marginaal slechter, bijvoorbeeld bij de hi-hats in de opening van I'm a Soldier van de Afghan Whigs.

 

gerelateerde items