Geluid

Review: Jarre Technologies Aerosystem One

Of Jean-Michel Jarre zelf in zijn garage een glazen buis geblazen heeft en die volstouwde met moderne elektronica en luidsprekers? Dat durven we op z’n zachtst gezegd te betwijfelen, maar deze Aerosystem One draagt wel zijn naam. De Franse synthpioneer zakte zelfs in hoogsteigen persoon af naar de IFA – de jaarlijkse hoogmis van consumer electronics in Berlijn – om de introductie van het systeem de nodige luister bij te zetten.

Fijn, maar wat stelt de Aerosystem One nu eigenlijk voor? In strikt technische zin is het een iPod-speakerdock. Dat klinkt op zich niet bijster opwindend, maar dat is de Aerosystem One in de praktijk echt wel. Al is het alleen al door z’n opvallend design.

,

Uit de chique verpakking – je krijgt het toestel pas te zien nadat je drie in elkaar passende dozen hebt opengemaakt – halen we een slanke zuil die maar liefst 108 centimeter hoog is. Hij is opgetrokken uit een combinatie van gehard transparant glas en metaal, en ziet er bijgevolg uitgesproken elegant en modern uit. Het geheel steunt op een zware voet waardoor de stabiliteit alleszins gegarandeerd is.

Als je de Aerosystem One op z’n kant legt, zie je onderaan in de voet een naar beneden gerichte subwoofer zitten met een diameter van 13 centimeter. Uit de technische gegevens blijkt dat de sub wordt aangestuurd door een aparte versterker van 60 watt.

Hogerop in de zuil zitten twee luidsprekers verborgen die het hoog en het mid voor hun rekening nemen. Als je de Aerosystem One zo neerzet dat de voorkant van de iPod naar je toe gericht is, dan straalt één van de luidsprekers naar links af en de andere naar rechts. Zou het mogelijk zijn om op die manier een volwaardig stereobeeld op te bouwen? We zullen zien.

Een systeem met een dergelijk afstraalprincipe leunt sowieso sterk op de reflecties van de zijmuren, dus plaatsen we de Aerosystem One precies tussen de linker- en rechtermuur in.

De Aerosystem One zou een frequentiebereik bieden van 52 Hz tot 20 kHz. De fabrikant geeft echter mee dat die 52 Hz bereikt wordt aan -6 dB, wat in gewoon Nederlands betekent dat je er niet veel meer van te horen krijgt. Het laagbereik zal dus allicht wel beperkingen kennen, maar – eerlijk is eerlijk – dat is bij andere iPod-speakerdocks ook het geval.

Maar voor we gaan luisteren, hebben we ook nog een geluidsbron nodig. Een iPod in dit geval. Een iPhone past ook op de zuil, een iPad niet door de grotere afmetingen. In de doos zitten een resem adapters, dus de kans dat je iOS-toestel niet op de Aerosystem One past is wel erg klein.

Daarbij zit er ook nog een usb 2.0-aansluiting bovenaan het toestel, terwijl onderaan nog een stereo minijack ingang zit. Dat maakt dat de zuil ook voor niet-Apple-gebruikers in aanmerking komt.

,

We schakelen het systeem in met de schakelaar in de voet en plaatsen onze iPod Classic – gevuld met Apple Lossless-bestanden – er bovenop. Meteen start de muziek.
Bladeren doorheen de artiesten-, album-, track- en afspeellijsten kan met de afstandsbediening, maar je moet nogal hard op de toetsen drukken.

Daarbij is het display van een iPod Classic op een metertje of drie afstand ook niet veel waard. Maar goed, dat laatste is natuurlijk niet de fout van de Aerosystem One. De afstandsbediening is overigens wel een fraai dingetje, maar de bewering dat ze uit glas gemaakt is – dat lezen we in de handleiding – klopt gelukkig niet.

Oké, de Aerosystem One ziet er dus behoorlijk chique en origineel uit: daarvan zijn we intussen overtuigd. Maar biedt deze speakerdock die (mede)ontworpen werd door één van de grootmeesters uit de elektronische muziekscène ook een goede klank?

Wel, het ligt eraan wat je daar precies onder verstaat. De One klinkt minder indrukwekkend dan bijvoorbeeld de Teac SR100i of de B&W Zeppelin, wat vooral te maken heeft met het smalle stereobeeld. Verder klinken hoog en mid een tikje onnatuurlijk. We gokken erop dat dit een gevolg is van het ‘speciaal ontwikkeld elektronische besturingscircuit’. Het laag is dan weer wel oké.

,

Als het puur om de geluidsweergave gaat, zijn er voor dit geld – deze speakerdock kost net geen 800 euro – dus alternatieven te koop die beter doen. Maar die hebben dan weer lang niet dezelfde présence als deze Aerosystem One.

Als je met andere woorden naast een aardig geluid ook een eyecatcher van formaat – en mogelijk zelfs een stijlicoon in wording – in huis wil halen, is deze Aerosystem One precies wat je nodig hebt.

,

Jarre Technologies Aerosystem One
Wat

iPod-speakerdock
Frequentiebereik
52 Hz – 20 kHz
Belastbaarheid
60 watt (woofer) + 2x 30 watt (satellieten)
Aansluitingen
iPod-dock, usb 2.0, stereo mini-jack
Afmetingen (BxHxD)
260 x 1.085 x 260 mm
Gewicht
14,6 kg

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.