Toon alles (7)
Jamie Biesemans

Groot

Nadat ik de L16 uitpakte en opstelde, rees bij mij de vraag: voor wie of wat is deze JBL bedoeld? Hoewel het een alles-in-één-concept is met alle versterking en speakers in één kast, maakt het formaat (29,4 x 81,8 x 36,9 cm, 16 kg) het niet de gelijke van een speakerdock of draadloze speaker die je bijvoorbeeld naast je bed plaatst.

En laten we eerlijk zijn: de prijs van duizend euro ligt ook heel wat hoger dan wat je redelijkerwijs zou betalen voor een audio-oplossing die enkel in de keuken wat achtergrondmuziek produceert. Alleen vanuit het perspectief van de prijs is de L16 bedoeld als ‘echte’ muziekinstallatie.

En daar is het ook op voorzien. Dankzij de forse afmetingen is er voldoende ruimte om grote drivers in te bouwen. JBL heeft er zes voorzien in een driewegs stereo-opstelling: 2 x een 25 mm tweeter, 2 x een 2-inch midrange en 2 x een 5,25 inch speaker voor het laag-mid. Dit alles wordt aangedreven door een 300 watt RMS-versterker en aangevuld met een dubbele bassreflex die naar onder gericht is.

Het is dan ook geen toeval dat de L16 op vier pootjes staat, zodat deze reflexen hun werkt kunnen doen. We geven alvast mee dat door de neerwaartse oriëntatie van de reflexen de ondergrond een wat grotere rol kan spelen op de laagproductie. Om maar iets gek te zeggen: op een dunne houten tafel klinkt de L16 wat anders dan op een tafelkleed.

gerelateerde items