Toon alles (7)
Jamie Biesemans

Draaien maar

We hebben de L16 in een varia van rollen ingezet. Zo haalden we onze Pro-ject-platenspeler boven, streamden vanaf Airplay en DLNA, en koppelden de JBL aan onze tv via de optische kabel. Onze test-televisie hangt immers omhoog, waardoor de L16 nog voor het tv-toestel kon geplaatst worden zonder dat het scherm bedekt werd. Dat zou bij een tv op een voet lastiger worden.

Maar je kan de L16 dus ook als een soort soundbar inzetten. Zonder (virtueel) surround dus, maar alleszins met een veel beter resultaat dan de speakers van de tv zelve. Maar zoals gezegd zullen de forsere afmetingen van de speaker er voor zorgen dat dit niet altijd een aangewezen rol is voor de L16.

Wat bij het beluisteren van muziek opviel, is dat de L16 niet bepaald directioneel is. Ondanks de speakers die naar voren gericht zijn, blijft de klank ook bewaard als je meer aan de zijkant staat. Het is een mooie ruimtevuller, ook grote kamers. Qua pure power heeft de L16 zeker voldoende aan boord. Meer zelfs, in kleine ruimtes zouden we de basinstelling naar smaak wat temperen.

Op een houten tv-meubel toonde de JBL zich een echt basmonster, en dan eentje die in het laag strak genoeg speelt voor up tempo hedendaagse muziekstijlen. Tegelijkertijd is het laag niet losgekoppeld van het mid en het hoog, waarbij je wel een licht verschil merkt qua hoge frequenties met en zonder grille. Zonder is de L16 net iets neutraler, met wat donkerder. Ik vond het telkens een aangename luisterervaring, tracks beluisteren op de L16. 

gerelateerde items