Toon alles (7)
Geert Fauvart

Automatische set-up

Die set-up deelt heel wat gelijkenissen met de RoomEQ-systemen die je bij moderne AV-receivers aantreft: via de ingebouwde microfoon en enkele testtonen brengt de MS-2 in kaart hoe ver je van de luidsprekers vandaan zit en in welke mate de luidsprekers alle frequenties correct kunnen weergeven, waarna het toestelletje de onvolkomenheden in de weergave zo goed mogelijk probeert weg te werken.

De JBL MS-2 richt zich dus op twee specifieke gebieden: een lineaire frequentierespons creëren en faseverschillen wegwerken. Die laatste ingreep is er op gericht om alle geluidssignalen precies op het goede moment bij je oren te brengen, wat de samenhang en ruimtelijkheid van het geluid ten goede moet komen. De eerste ingreep moet beperkingen van de luidsprekers in de auto compenseren. Er gebeurt dus behoorlijk wat in het kleine kastje.

Gelukkig merk je daar weinig van bij de set-up: start een track op je muziekspeler zodat je er muziek door de luidsprekers van je wagen weerklinkt, zet de autoradio op een neutrale geluidsinstelling en hou de MS-2 zo’n vijtien centimeter voor je hoofd. Een druk op de set-up toets start daarna de meetprocedure, waarbij enkele testtonen door de autoluidsprekers worden weergegeven. Enkele tellen later geeft de JBL aan of de meting geslaagd is en kiest hij automatisch de gepaste instellingen. Een kind kan de was doen.

gerelateerde items