Enkele jaren geleden bedachten ze bij JL Audio dat de tijd rijp was om de ervaring die ze opdeden in de car-audio wereld ook toe te passen op producten voor de betere thuisbioscoop. Die high-end invalshoek uit zich ook in gepeperde prijskaartjes: de car-audio producten van JL Audio zijn nog best betaalbaar, maar het 'home'-gamma is eerder weggelegd voor de 'happy few'.

Deze Fathom 110 kost bijvoorbeeld een lieve 2.795 euro, en dat is dan - shock horror - de goedkoopste sub die JL Audio in huis heeft! Voor die prijs krijg je een sub waarvan de specs er heel behoorlijk uitzien, maar in een directe vergelijking met de Velodyne SPL1200 Ultra - die 1.000 euro minder kost - haalt hij het net niet. Nu zeggen dergelijke specs in het geval van subwoofers best wel één en ander, maar zeker niet alles. Een praktijktest moet dan ook uitwijzen wat je prestatiegewijs van de Fathom 110 kan verwachten.

De kast is uitstekend afgewerkt, maar het is en blijft een matzwarte kubus - of een satijnzwarte, als je een meerprijs van 100 euro betaalt. Eentje van 30 kilogram, dan nog, waarmee de Fathom 110 meteen de zwaarste sub uit onze vergelijkende test is. Zo krijg je alvast het gevoel dat je waar voor je geld krijgt.

Opmerkelijk is dat alle knoppen en regelaars zich op de voorzijde bevinden. Je kan het hele zaakje wel aan het zicht onttrekken door eenvoudigweg de grille te monteren. Maar dan kan je er ook niet zomaar bij, natuurlijk. Geen ramp, want het nodige fijnregelwerk handel je natuurlijk veel gemakkelijker af met de afst... wacht even, komt dit ding zonder afstandsbediening? Helaas wel. Eigenlijk 'not done', in deze prijsklasse.