Toon alles (4)
Jamie Biesemans

Complexer

Dat de GC-PX100GU een interessant experiment geworden is waar toch een aantal voordelen aan vast zitten, merkte ik tijdens het filmen van testvideo’s. De laatste tijd maakte ik – onder andere voor deze website – vooral video’s met een Nikon D600, een full-frame reflexcamera.

Op technologisch en prijstechnisch vlak speelt de Nikon-camera natuurlijk op een heel ander niveau dan deze JVC, maar het is wel boeiend om de ergonomie van beide te vergelijken. De fabrikant probeert hier immers de typische tekortkomingen van een SLR als videocamera op te vangen, onder andere door de bediening van het diafragma en belichtingscompensatie vlot toegankelijk te maken bij het filmen.

Terwijl je de camera in de rechterhand neemt (linkshandigen hebben het lastig, zoals wel vaker bij videocamera’s), kan je met de linkerhand enkele perfect geplaatste sneltoetsen en een selectiewiel selecteren. In- en uitzoomen doe je dan weer via twee knoppen onder de wijs- en ringvinger van je rechterhand.

Over de ergonomie is goed nagedacht, want de JVC zit als gegoten. Iedereen die ooit in meer chaotische omstandigheden gefilmd heeft, weet dat een intuïtieve bediening het verschil kan betekenen tussen een geslaagde of mislukte video. 

gerelateerde items