Mini-Blade?

Bij de voorstelling van de R-serie verwijst KEF opvallend veel naar de nieuwe technologieën die het aanwendde, waarvan een aantal geïnspireerd zijn op de illustere Blade. Geen verkeerde referentie als binnenkomer.

Alle vernieuwingen in detail overlopen zou ons te ver leiden, maar om de nieuwe Uni-Q-driver kunnen we natuurlijk niet heen. Het is een concentrisch opgestelde luidsprekerunit, die de tweeter en mideenheid met elkaar verenigt. De tweeter zit bij zo’n opstelling als het ware in het centrum van de middentoner, waardoor ook het middelpunt van beide drivers op precies dezelfde lijn zit.

Dat geeft de Uni-Q-driver de karakteristiek van een puntbron, waarbij onderlinge tijdsverschillen tussen beide drivers worden weggewerkt met het oog op een meer coherente weergave.

Bij de nieuwe versie maakt KEF gebruik van een legering van aluminium en magnesium voor de 125 millimeter grote middentoner, die eveneens zijn voordeel moet doen met de verbeterde ophanging van de unit. De geventileerde, 25 millimeter grote tweeter kopieert volgens KEF het ontwerp van de tweeter die in de Blade de show steelt, en krijgt een ‘tangerine waveguide’ uit het eigen huis mee. Of in gewoon Nederlands: een geleider die voor een betere spreiding van de hoge tonen moet zorgen.

Het geheel ziet er alleszins buitengewoon fraai uit, en hetzelfde mag gezegd worden van de nieuwe aluminium woofers.
 

gerelateerde items