Volwassen speakers

De luidsprekers uit de R-serie zijn klassiek gestyled en vallen in eerste instantie op door hun piekfijne afwerking. Dat geldt ook voor de R700 die we op bezoek hebben: de diepzwarte pianoglanslak van deze vloerstaander mag beslist gezien worden, en ook de verdere afwerking getuigt van oog voor detail.

Zo worden de speakergrills door onzichtbare magneetjes op hun plaats gehouden en zit achterop een dubbel paar luidsprekerterminals, degelijke exemplaren die geen probleem maken van wat dikkere kabels. Aangezien het om inschroefbare exemplaren gaat, kan er zonder onnodig gedoe geëxperimenteerd worden met bi-amping en bi-wiring.

In een tijd waarin kleine luidsprekers eerder regel dan uitzondering zijn, gaat van de grote R700 een uitgesproken ‘présence’ uit. De cijfers liegen er dan ook niet om: gemonteerd op de meegeleverde plint en spikes torent de KEF goed 112 centimeter boven de grond uit.

Deze R700 is dan ook de op één na grootste vloerstaander uit de R-serie, één trapje onder de R900. Ook het gewicht van ruim 25 kilogram dwingt meteen respect af – nodig alvast een kameraad uit voor je een setje R700’s begint op te stellen in de woonkamer.

Met uitzondering van de kleinste boekenplankluidspreker uit de reeks – de R100 – zijn alle hifispeakers uit de nieuwe R-serie drieweg basreflexontwerpen. In het geval van de R700 wordt de nieuwe Uni-Q-driver gecombineerd met twee laageenheden, elk 165 millimeter groot en voorzien van een eigen basreflexopening aan de achterzijde van de luidsprekerkast.

Volgens KEF zorgt dat voor een frequentiebereik van 42 Hz tot 28 kHz. De gevoeligheid van de R700 bedraagt 89 dB, niet uitgesproken hoog maar ook niet tenenkrommend laag. De Yamaha A-S2000 versterker die beide KEF’s voor de gelegenheid mag aansturen zou daar alvast geen problemen mee mogen hebben.

gerelateerde items