Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

WebOS: een hele nieuwe gebruikservaring

Bij het uitpakken vinden we de LG Magic Remote terug. Dat dat concept prima werkt, weten we ondertussen al een paar jaar. De cursor op het scherm beweeg je met eenvoudige en kleine bewegingen van je hand, een proces dat al snel erg natuurlijk aanvoelt. De remote werkt niet via IR maar via RF zodat richten overbodig is.

Maar de echte verrassing krijg je bij het aanzetten van het toestel. LG heeft dit jaar heel zijn gebruiksinterface vernieuwd. Van de eerste installatie, de menu’s met instellingen, de smart tv mogelijkheden, tot alle bedieningselementen, alles is aangepast. Als platform koos LG voor WebOS, een voormalig smartphone platform van Palm. De leidraad voor de nieuwe interface was gebruiksgemak en eenvoud. Smart TV’s bieden heel wat opties en kijkers lopen er makkelijk in verloren. Daarom neemt webOS je bij het installeren werkelijk bij de hand.

Het ‘Home Menu’ is nu vervangen door een lint onderaan het scherm, waarin elke contentbron van de televisie voorgesteld wordt als een kaart. Live TV, YouTube of andere Smart TV apps, je spelconsole of Blu-ray-speler, de ingebouwde mediaspeler, ze staan allemaal netjes naast elkaar en ze worden allemaal op dezelfde manier gebruikt. Gewoon aanwijzen en starten.

WebOS verdient een eigen review, die vind je hier. De enige klacht is dat de interface nog wat kinderziektes heeft, geen verrassing voor een gloednieuw platform. Af en toe moet je even geduld oefenen, en sommige functies zijn duidelijk nog niet afgewerkt. Maar onze eerste indrukken waren erg positief. Het gebruiksgemak is uitstekend en zal ongetwijfeld meer mensen naar Smart TV toepassingen lokken.

gerelateerde items