Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Lokaal dimmen voor beter zwart

LG gebruikt op bijna alle Full HD modellen een Direct LED achtergrondverlichting. Gecombineerd met lokale dimming maakt dat goede contrasten mogelijk, maar het resultaat hangt sterk af van het aantal dimbare zones. Als de zones te groot zijn, krijg je zichtbare effecten in donkere scenes met een klein helder object. Mogelijk zie je dan de oplichtende zone rond het helder voorwerp.

We weten niet hoeveel zones LG gebruikt, maar het resultaat is prima. Het scherm valt op door een behoorlijk zwakke zwartwaarde, maar dankzij de ‘LED Lokaal dimmen’ instelling wordt het resultaat opmerkelijk beter. Ook zwartdetail blijft prima bewaard, met enkel in zeer extreem donkere scenes een minimaal verlies.Het duidelijke betere contrast vinden we een goede ruil. Laat de instelling op ‘Gemiddeld’ staan, de hogere mode kost iets te veel zwartdetail, terwijl de lagere modes het contrast nadelig beïnvloeden. Heel af en toe verlies je een beetje zwartdetail, maar het duidelijke betere contrast vinden we een goede ruil. Je hebt nauwelijks of zelfs geen last van zonegrenzen, al merken we wel dat de LG er niet in slaagt om de zwarte balken boven en onder een speelfilm perfect zwart te maken.

Het scherm heeft een goede uniformiteit, enkel aan de rechterzijde had ons exemplaar een lichte rode tint, nauwelijks te merken tenzij op witte achtergrond. De kijkhoek is uitstekend, en doet enkel bij erg grote afwijkingen wat af van het contrast.

Bij het kalibreren merkten we dat zelfs met alle relevante instellingen uitgeschakeld, de LG toch aan de achtergrondverlichting bleef sleutelen, afhankelijk van het getoonde beeld. Erg lastig om goed te kalibreren, maar je moet gelukkig erg weinig veranderen aan het toestel. De ‘kleur’-instelling mag een tikje hoger bijvoorbeeld. Het kleurbereik is voorbeeldig, en de grijsschaal vertoont geen zware afwijkingen, enkel een lichte blauwe tint. De instellingen laten perfect toe om dat te corrigeren.

gerelateerde items