Beeld

Review: LG 42LB670V

Deze LG gebruikt het Cinema Screen design dat we al langer kennen. Geen zichtbaar kader dus, de glasplaat bedekt de voorzijde volledig. De donkere behuizing is niet meer dan een millimeter dunne omkadering. Zodra het beeld aanstaat heb je achter het glas natuurlijk wel een zwart kader van een centimeter. Onderaan accentueert een geborsteld metalen strip met logo de eenvoud van het ontwerp. Ook LG kiest dit jaar voor vleugelvoetjes links en rechts onderaan. Geen draaivoet met andere woorden, en vermits je de voeten ook niet centraler kan monteren moet de televisie op een kast staan die minstens even breed is als het toestel. Het is geen design met opvallende franjes, maar de eenvoud siert wel.

Achteraan bij de de aansluitingen blijken enkel de drie HDMI-aansluitingen en drie USB-poorten zijwaarts gericht te staan. Alle andere aansluitingen staan naar achter gericht. Dat is dus een punt van aandacht als je voor wandmontage opteert. Drie HDMI-aansluitingen vinden we eigenlijk ook erg spaarzaam, vier was in deze categorie toch een pluspunt geweest. Het toestel is met bijna zes centimeter diepte ook niet van de slankste, enkel aan de zijkanten oogt het scherm dunner.

,

Bij het uitpakken vinden we de LG Magic Remote terug. Dat dat concept prima werkt, weten we ondertussen al een paar jaar. De cursor op het scherm beweeg je met eenvoudige en kleine bewegingen van je hand, een proces dat al snel erg natuurlijk aanvoelt. De remote werkt niet via IR maar via RF zodat richten overbodig is.

Maar de echte verrassing krijg je bij het aanzetten van het toestel. LG heeft dit jaar heel zijn gebruiksinterface vernieuwd. Van de eerste installatie, de menu’s met instellingen, de smart tv mogelijkheden, tot alle bedieningselementen, alles is aangepast. Als platform koos LG voor WebOS, een voormalig smartphone platform van Palm. De leidraad voor de nieuwe interface was gebruiksgemak en eenvoud. Smart TV’s bieden heel wat opties en kijkers lopen er makkelijk in verloren. Daarom neemt webOS je bij het installeren werkelijk bij de hand.

Het ‘Home Menu’ is nu vervangen door een lint onderaan het scherm, waarin elke contentbron van de televisie voorgesteld wordt als een kaart. Live TV, YouTube of andere Smart TV apps, je spelconsole of Blu-ray-speler, de ingebouwde mediaspeler, ze staan allemaal netjes naast elkaar en ze worden allemaal op dezelfde manier gebruikt. Gewoon aanwijzen en starten.

WebOS verdient een eigen review, die vind je hier. De enige klacht is dat de interface nog wat kinderziektes heeft, geen verrassing voor een gloednieuw platform. Af en toe moet je even geduld oefenen, en sommige functies zijn duidelijk nog niet afgewerkt. Maar onze eerste indrukken waren erg positief. Het gebruiksgemak is uitstekend en zal ongetwijfeld meer mensen naar Smart TV toepassingen lokken.

,

LG gebruikt op bijna alle Full HD modellen een Direct LED achtergrondverlichting. Gecombineerd met lokale dimming maakt dat goede contrasten mogelijk, maar het resultaat hangt sterk af van het aantal dimbare zones. Als de zones te groot zijn, krijg je zichtbare effecten in donkere scenes met een klein helder object. Mogelijk zie je dan de oplichtende zone rond het helder voorwerp.

We weten niet hoeveel zones LG gebruikt, maar het resultaat is prima. Het scherm valt op door een behoorlijk zwakke zwartwaarde, maar dankzij de ‘LED Lokaal dimmen’ instelling wordt het resultaat opmerkelijk beter. Ook zwartdetail blijft prima bewaard, met enkel in zeer extreem donkere scenes een minimaal verlies.Het duidelijke betere contrast vinden we een goede ruil. Laat de instelling op ‘Gemiddeld’ staan, de hogere mode kost iets te veel zwartdetail, terwijl de lagere modes het contrast nadelig beïnvloeden. Heel af en toe verlies je een beetje zwartdetail, maar het duidelijke betere contrast vinden we een goede ruil. Je hebt nauwelijks of zelfs geen last van zonegrenzen, al merken we wel dat de LG er niet in slaagt om de zwarte balken boven en onder een speelfilm perfect zwart te maken.

Het scherm heeft een goede uniformiteit, enkel aan de rechterzijde had ons exemplaar een lichte rode tint, nauwelijks te merken tenzij op witte achtergrond. De kijkhoek is uitstekend, en doet enkel bij erg grote afwijkingen wat af van het contrast.

Bij het kalibreren merkten we dat zelfs met alle relevante instellingen uitgeschakeld, de LG toch aan de achtergrondverlichting bleef sleutelen, afhankelijk van het getoonde beeld. Erg lastig om goed te kalibreren, maar je moet gelukkig erg weinig veranderen aan het toestel. De ‘kleur’-instelling mag een tikje hoger bijvoorbeeld. Het kleurbereik is voorbeeldig, en de grijsschaal vertoont geen zware afwijkingen, enkel een lichte blauwe tint. De instellingen laten perfect toe om dat te corrigeren.

,

De beeldverwerking van de LG heeft maar één zwak punt. De bewegingsscherpte is gemiddeld, maar met Trumotion in de ‘Vloeiend’ mode verlies je duidelijk detail en zie je te regelmatig beeldartefacten. Kies liever voor ‘Wissen’, panbeelden zijn dan minder vloeiend, maar je verliest veel minder detail. ‘Wissen Plus’ levert het meeste detail, ten koste van helderheid.

Afgezien daarvan is de beeldverwerking uitstekend. De deinterlacing vermijdt zo goed als overal trapjesvorming, en de televisie herkent vlot alle verschillende framerates. De ruisonderdrukking levert prachtige resultaten, zowel met willekeurige als met compressieruis. ‘Dynamisch Contrast’ op laag levert wat extra punch, de middenste stand maakt vooral de heldere delen helderder. De hoogste stand vermijd je best. ‘Superresolutie’ geeft wat subtiele extra scherpte, en is een goede keuze om het lichte detailverlies van Trumotion wat op te vangen.

Een positieve verrassing is de klank. Het wat dikkere frame bevat een 2.1 speakerset en dat is goed te horen. De bassen kunnen mooi uit de hoek komen zonder bij de geringste complexiteit in te storten. Enkel bij hevige Metal loopt het zoals bij heel wat televisies wat moelijker. De ‘muziek’ en ‘film’ instellingen zijn uitstekende keuzes voor hun respectievelijke content.

,

Echt unieke eigenschappen vinden we op de LB670V niet terug. De televisie heeft alle nodige tuners aan boord en kan op een externe harde schijf ook opnames maken. Miracast, MHL en WiFi Direct zorgen voor een ruime keuze om mobiele apparaten aan te sluiten. De Magic Remote heeft een ingebouwde microfoon voor spraakherkenning. Die wordt enkel gebruikt voor zoekopdrachten op het internet, niet voor stemcommando’s. De resultaten waren behoorlijk goed, dus als je snel iets op wil zoeken is het zeker een poging waard.

De mediaspeler loopt zonder al te veel problemen door onze testen, maar laat twee kleine steken vallen. In mkv-bestanden met meerdere audiotracks is enkel de eerste track te horen. En bij sommige ondertitels slaagt hij er niet in speciale karakters correct op het scherm te zetten. Maar afgezien daarvan ondersteunt hij alle belangrijke formaten. Waar het wel helemaal de mist in gaat is gebruiksgemak. Ongeacht of je USB of DLNA gebruikt, de speler geeft geen folder-structuur weer. Dat betekent dat je door een eindeloze lijst bestanden moet scrollen. Bij de muziekspeler kan je er voor kiezen om enkel geselecteerde bestanden af te spelen, maar hoe je de bestanden moet selecteren is onduidelijk. Het zijn ongetwijfeld kinderziektes van het nieuwe platform, die hopelijk met firmware-updates aangepakt worden.

WebOS beschikt ook over een reeks apps afhankelijk van landkeuze, maar de LG Store is nog niet online. Je moet het voorlopig dus stellen met de standaard-apps. Voor Nederland is dat: YouTube, Netflix, Pathé, NPO, RTL XL, en NOS Sport. Voor België is er: HLN.be, Demorgen.be, DVDPost, Videoland, EuroSport Player en Goal.com. Opvallend: in de Belgische lijst ontbreekt YouTube. Gelukkig is daar een eenvoudige oplossing voor. Ga naar de ‘Algemeen’ instellingen en kies Nederland als locatie. Start de YouTube-app. Zodra de app gedownload en gestart is kan je terug naar België schakelen. YouTube staat dan helemaal achteraan in de lijst. Ook handig als je de Netflix-app wil binnenhalen.

,

De LG 42LB670V levert mooi beeld met uitstekende kleuren. De matige zwartwaarde wordt prima gecompenseerd door de lokale dimming. Enkel het detailverlies door Trumotion viel ons wat tegen, zodat de bewegingsscherpte iets minder goed is dan verwacht. Wat beeld en geluid betreft zit het toestel daarmee perfect binnen de verwachtingen. Opvallende extra’s zijn er niet, maar de nieuwe webOS interface lijkt ons een schot in de roos, zelfs ondanks wat kinderziektes. Nog een meevaller, het toestel is prima geprijsd.

De LG was de Beste Keus in ons dossier 'Televisies voor het WK voetbal!'

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.