Beeld

Review: LG 55EG960V

Een kader valt absoluut niet te bespeuren op deze 55EG960V. Het scherm is flinterdun, en afgeboord met een blinkend metalen randje. De voetplaat heeft een geborsteld aluminium look maar de voetsteun zelf is van plexiglas. Daardoor zweeft het gebogen scherm echt boven je tv-meubel. Het design is mooi, maar het straalt niet echt luxe uit, en dat is vooral te wijten aan de nogal gewoon uitziende voetplaat. En met zijn ultradun scherm is OLED ook niet meer uniek, Sony lanceert dit jaar de X90C die op dat vlak niet moet onderdoen.

Op de witte achterzijde zien we dat alle aansluitingen naar onder of opzij gericht zijn, zodat wandmontage zonder problemen kan. LG besloot helaas om het toestel maar drie HDMI-aansluitingen mee te geven. Voor een toestel dat zich absoluut in de high-end categorie bevindt, vinden we vier HDMI-aansluitingen gepaster. Twee aansluitingen zijn HDMI 2.0 versies, zodat je nieuwe Ultra HD bronnen kan aansluiten. Al zit ook daar een haar in de boter. De HDMI-aansluitingen kunnen, volgens LG zelf, geen firmware upgrade krijgen naar HDMI 2.0a, een upgrade die nodig is om externe HDR (High Dynamic Range) content te ondersteunen. HDR zal dus enkel mogelijk zijn via streaming op dit model. Nieuwe modellen in het najaar zullen wel externe HDR-content ondersteunen.

,

Vorig jaar waren we al erg enthousiast over webOS. Het nieuwe smart tv besturingssysteem is handig, makkelijk in gebruik en vooral eenvoudig. Door alle content op dezelfde manier aan te bieden en te behandelen maakt webOS alle functies van je televisie veel toegankelijker. Of het nu een tv-tuner, extern apparaat, DLNA-server of internet-app is, je vindt ze allemaal op het Home scherm terug, in het startlint. Bovendien kan je je favoriete apps zelf ordenen, zodat je op het startscherm onmiddellijk alles terug vindt wat je regelmatig gebruikt. Snelle toegang tot eerder gebruikte apps en tot het volledige aanbod zijn ook sterke troeven.

WebOS 2.0 is nog altijd even kleurrijk en speels, maar de snelheid waarmee je door de interface gaat, is een pak verbeterd. Bovendien zijn ook de ‘quick settings’ terug, daarmee verander je van beeld of geluidspreset, zonder naar de echte menu’s te moeten.

De Magic Motion remote is een integraal deel van het gebruiksgemak. Je wijst moeiteloos icoontjes aan op het scherm, zonder grote bewegingen. Bovendien combineert de nieuwe versie de knoppen van de klassieke remote met het scrollwiel en de aanwijzer van de Magic motion remote. Zo heb je alle voordelen in één keer. WebOS blijft met stip onze favoriete smart tv omgeving.

,

Wil je de echte cinema-ervaring, dan doe je het licht uit tijdens de film, en laat je hoogstens een sfeerlichtje aan. Maar daardoor worden de zwartprestaties van een televisie wel des te belangrijker. Bij wat omgevingslicht valt het niet echt op dat zwart niet perfect zwart is, in het duister van je eigen thuisbioscoop wordt dat echter pijnlijk duidelijk.

En toch, laat het licht gerust uit. De grote kracht van OLED tv is immers het emissieve scherm. Elke pixel geeft zelf licht, in plaats van licht al dan niet door te laten zoals een lcd dat doet. Als de een pixel zwart moet zijn, staat hij gewoon uit, en geeft dus geen licht. En dat terwijl de pixels er naast wel perfect aan kunnen staan. Je merkt dat onmiddellijk, het contrast op de LG is fantastisch.

Maar toch is er iets fout, het valt ons al snel op dat we te weinig zwartdetail hebben. Door in de Cinema-instelling de helderheid op te trekken naar 55 was het probleem opgelost. LG liet ons weten dat dat te wijten is aan de extreem diepe zwartwaarde die een OLED bereikt waardoor het moeilijker is om de weergave van extreem lage signalen te controleren. LG verbetert dit wel continu via een firmware upgrade, maar in tussentijd is bovenstaande correctie aangewezen.

Het scherm heeft een goede uniformiteit, maar bij een aantal testbeelden verminderde die zichtbaar. Op uniforme donkergrijze beelden zijn er duidelijke verticale banden zichtbaar en lijken de randen links en rechts van het scherm iets donkerder. Dat baarde ons wat zorgen, maar bleek uiteindelijk in dagelijks gebruik nooit zichtbaar. Voor deze issue wachten we nog op feedback van LG.

De algemene kalibratie is goed, maar mag voor een toestel in deze prijsklasse wel beter. De grijsschaal toont een licht te koele tint, vooral in de middelste grijswaarden. Het kleurbereik is uitstekend, maar sommige tinten zijn lichtjes te flets, vooral groen en oranje. De fouten zijn klein, maar nogmaals, op een toptoestel zoals dit verwachten we perfecte prestaties en kalibratie. We konden het toestel mits wat aanpassingen wel erg dicht bij perfectie krijgen. Maar genoeg gepraat over de minder goede kanten. Zodra de zwartwaarde degelijk was ingesteld, bleek de OLED een lust voor het oog. We zagen ook duidelijke verbeteringen tegenover de EC930V van vorig jaar. OLED is gelimiteerd in zijn lichtopbrengst, en dat konden we op het model van vorig jaar licht zien. In sommige scenes gaat de helderheid lichtjes achteruit. Dat is dit jaar niet meer het geval. LG heeft de lichtopbrengst en efficiëntie verbeterd, en in een typische cinema-setting hoeft hij het scherm nog nauwelijks te dimmen als je een volledig wit testscherm ziet. Bij gewone content is dat effect dan ook zo goed als verdwenen. Een uitstekend resultaat. Ook de kijkhoek, die overigens uitstekend is zoals we verwachten van OLED, is licht verbeterd. Wie vanuit een hoek kijkt, ziet een heel subtiel koeler beeld, wat aanzienlijk beter is dan de licht gele tint van vorig jaar.

LG gebruikt ook een anti-reflectiefilm op zijn scherm. Geen luxe, want gebogen schermen verbreden invallende reflecties zodat ze nog storender zijn. Het resultaat is goed, maar zeker nog niet vrij van reflecties. De LG bevindt zich ergens tussen de Samsung JS9500 die meer last heeft van reflecties en de Panasonic CR850 die duidelijk beter scoorde.

,

De 55EG960V lijkt op het vlak van beeldverwerking heel wat eigenschappen te delen met de UF960V, LG’s top UHD lcd-tv. En dat is een goede zaak, want die presteerde uitstekend. Bij de deinterlacing testen, die nog steeds belangrijk blijven voor mensen die 1080i content aanleveren, bijvoorbeeld van een settopbox voor digitale tv, of de ingebouwde tv-tuner, zijn de resultaten uitstekend. De LG herkent vlot alle film- en videoframerates en werkt zo goed als perfect alle gekartelde randen weg. Upscaling, een belangrijk punt op UHD tv’s, is uitstekend. Met de ‘superresolutie’ instelling kan je het detail lichtjes aanscherpen zonder overdreven als detail. Willekeurige ruis wordt erg efficiënt weggewerkt. Met compressieruis heeft de tv het iets moeilijker, en bij zwaar gecomprimeerde bestanden blijft er altijd wat blokvorming zichtbaar. De televisie beschikt ook over ‘Dynamisch contrast’ maar die mag je veilig af laten staan, het contrast van de tv is zo goed dat je er niet aan hoeft te sleutelen.


,

Tegen het eind van dit jaar hopen we UItra HD Blu-ray te mogen verwelkomen. Die nieuwe schijven zullen niet alleen Ultra HD resolutie gebruiken, maar laten ook een breder kleurpalet toe, en het gebruik van HDR (High Dynamic Range). Hoe zal de LG daarmee omgaan? Het OLED-scherm kan een breder kleurpalet aanbieden, onze meting wijst ongeveer 84% van het DCI kleurbereik aan. Dat is minder dan gehoopt, maar anderzijds wel in lijn met de meeste concurrenten.

Veel belangrijker is de maximale lichtopbrengst, want van HDR verwachten we meer impact dan van een groter kleurbereik. En laat maximale lichtopbrengst nu net een gekend probleem zijn voor OLED-technologie. Net zoals plasma is OLED gelimiteerd op dat vlak, maar al snel blijkt dat LG daar hard aan gesleuteld heeft. De maximale lichtopbrengst bij een gekalibreerd beeld kwam uit op ongeveer 400 nit. Dat is minder dan lcd-schermen die makkelijk 500 en meer halen, maar een stevige stap vooruit ten opzichte van vorig jaar, en vermoedelijk net voldoende om al duidelijke HDR-effecten te zien. Helaas, zoals we al eerder vermeldden, de HDMI-ingangen op de LG kunnen niet naar HDMU 2.0a geupgraded worden, waardoor streaming de enige bron van HDR-content zal blijven voor deze set.

,

De EC970V is ook bruikbaar voor 3D en wordt geleverd met twee passieve brillen. De ingebouwde tv-tuner kan je opnemen naar externe USB harde schijf, maar op dit topmodel hadden we graag een twin tuner gezien. Je kan een optionele camera aansluiten als je wil Skypen.

De mediaspeler gaat vlot om met al onze testbestanden, zowel via DLNA als USB. De audiospeler leest ook FLAC, maar informatie uit de tags is beperkt tot mp3. De videospeler is zo goed als foutloos en ondersteunt ook HEVC, uiteraard ook in Ultra HD formaat. Enkel met sommige Ultra HD bestanden bleek het nog fout te lopen, dat in tegenstelling tot de UF950V die wel een foutloos parcours aflegde. Dat euvel zal dus vermoedelijk verdwijnen met een firmware update.

Een van de weinige zaken die OLED niet onmiddellijk kan waarmaken is een lager energieverbruik. De EC970V draagt een B-label, geen catastrofe voor global warming, maar toch nog een duidelijk verschil met zijn lcd-broers.

,

Nu er ook een 55 en 65 inch UHD versie OLED tv beschikbaar is, is dat met een klap ook de absolute favoriet voor cinefielen. Ons toestel was net iets minder goed gekalibreerd dan wat we in deze prijsklasse verwachten, namelijk perfectie. En wie absoluut externe HDR-content wil zien, wacht beter op de nieuwe modellen in het najaar. Maar dat kan de pret niet drukken. Deze OLED levert de allerbeste zwartwaardes, uitmuntend contrast en prachtige kleuren in Ultra HD detail. Allemaal verpakt in de leuke interface van webOS 2.0. We kunnen niet wachten tot de prijs nog wat daalt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.