Nu de kaders rond het scherm steeds smaller worden, proberen fabrikanten zich meer en meer te onderscheiden door hun televisie te voorzien van een leuke voet. Dat leidt soms tot heel mooie resultaten, zoals te zien is aan de lintvormige voet op deze LG. Maar die knappe designvoeten hebben ook beperkingen.

In veel gevallen is het door de ongewone vorm van de voet erg lastig om bijvoorbeeld een soundbar voor of onder de televisie te plaatsen. En soms betekent een mooie voet ook dat je afstand moet doen van een draaivoet. Daar hebben ze bij LG een nette oplossing voor bedacht.

De ‘Magic Swivel’-voet draait dankzij ingebouwde wieltjes toch netjes rond, met voet en al. Een uitgebreide set aansluitingen – allemaal naar onder of opzij gericht – zorgt ervoor dat je het toestel ook perfect aan de muur kan hangen.

Wat je ongetwijfeld eerst zal opvallen, is LG’s beslissing om geen gewone afstandsbediening meer in de doos te stoppen. Een gewaagde zet, want de Magic Motion-remote is nu de enige zapper die bij deze 55LA8609 wordt mee geleverd. Die is qua vorm licht aangepast tegenover vorig jaar, maar biedt ongeveer dezelfde functies.

De redenering is heel eenvoudig: LG wil mensen af helpen van de reflex om naar de traditionele afstandsbediening te grijpen. De Magic Motion-remote is beter geschikt voor gebruik in een Smart TV-omgeving, zo heet het. Net zoals vorig jaar zijn we geneigd om mee te gaan in die redenering.

De slimme remote met aanwijsfunctie werkt immers uitstekend én je hoeft hem niet naar de televisie te richten; de communicatie gebeurt immers via RF. Voor sommige functies zoals cijfer- of kleurtoetsen kan je bovendien een schermpje op de televisie oproepen.

De menu’s zijn licht bijgewerkt tegenover vorig jaar. Ze ogen iets strakker, maar blijven erg makkelijk in gebruik. Wie voor het eerst kennis maakt met Smart TV zal wel even slikken bij het zien van al de mogelijkheden.

Wie helemaal geen remote meer wil, kan dankzij de ingebouwde camera nu ook gebruikmaken van gebaren. De commando’s blijven beperkt tot het aanpassen van het volume, zappen tussen kanalen en een andere ingang selecteren. Maar hoewel de interface wel handig lijkt, blijkt de camera niet in staat om onze hand betrouwbaar te herkennen. Vaak zaten we onverrichterzake te zwaaien naar de televisie om dan uiteindelijk toch maar weer de remote te gebruiken.