Toon alles (5)
Eric  Beeckmans

Op zijn best bij wat omgevingslicht

Deze LG scoort uitstekend op beeldverwerking. Gekartelde randen op diagonale lijnen of kameffecten zal je zelden of nooit merken dankzij uitstekende deinterlacing. Bovendien herkent het toestel ook snel en degelijk verschillende film-en videoframerates zodat ook moiré-effecten een zelden voorkomend probleem vormen. Het viel ons op dat de ruisonderdrukking zelfs in de ‘uit’ stand nog licht actief lijkt. De hoogste standen zijn daardoor ook iets te agressief, ze verhullen wat detail. Zowel willekeurige als compressieruis worden degelijk weggewerkt. De upscaling naar Ultra HD toont erg mooie en gedetailleerde resultaten. Met ‘Superresolution’ geactiveerd accentueert de tv fijn detail erg licht, eigenlijk iets te licht om goed zichtbaar te zijn. De bewegingsscherpte is duidelijk ook een van de plaatsen waar je wat moet inboeten, de LG scoort hier gemiddeld. Er gaat wat detail verloren in snel bewegende beelden en je kan duidelijk een dubbele of vage rand zien rond bewegende voorwerpen. Panbeelden worden wel mooi vloeiend gemaakt als je TruMotion in ‘vloeiend’ zet. Vind je die look maar niks, laat ‘Trumotion’ dan minstens in ‘Wissen’ staan om een degelijk beeld te garanderen.

Het zwakke punt van deze televisie is zijn povere zwartwaarde. Wie bij verduistering kijkt zal al snel merken dat echt zwart eerder op donkergrijs lijkt. De ‘Led local dimming’ instelling verbetert dat behoorlijk, schakel die instelling zeker niet uit. Helaas zie je wel de dimming van het scherm als die actief is. De segmenten zijn verticale banden, en in sommige duistere scenes waarin een helder voorwerp door het scherm reist, merk je dat heel duidelijk. Deze televisie komt dan ook het best tot zijn recht bij wat omgevingslicht. Je kan dan ook ‘dynamisch contrast’ activeren, maar blijf weg van de hoogste instelling, zelfs de ‘medium’ instelling verandert de kleurindruk al licht. Er is altijd behoorlijk veel zwartdetail zichtbaar, in sommige gevallen misschien zelfs iets te veel.

Het kleurbereik van het scherm is goed, enkel cyaan is iets te blauw, een probleem dat je echter nooit zal merken. De grijsschaal is iets te koel, maar vertoont geen duidelijke tintsprongen. Het scherm zou gebaat zijn bij een degelijke kalibratie. Maar zelfs in deze toestand zijn de beelden aangenaam en natuurlijk, zei het dan soms wat vlak door het matige contrast. De kijkhoek van het scherm is wel uitstekend.

gerelateerde items