Mobile

Review: LG G Pad 8.3

De laatste keer dat we een tablet van LG in handen was, ligt inmiddels al een jaar of drie in het verleden. De Zuid-Koreanen probeerde toen de iPad-pletwals van Apple tegen te houden met de Optimus Pad, een Android-tablet met als onderscheidende eigenschap twee ingebouwde camera’s waarmee je 3D-beelden kon maken.

De geschiedenis spreekt voor zich: LG slaagde er niet in om Apple tegen te houden, en het merk besloot daarom uit het tabletsegment te vertrekken. Ondertussen is het duidelijk dat tablets zeer belangrijk zijn geworden, en dus keert LG terug met deze G Pad 8.3

,

Zoals de modelnaam al laat uitschijnen, beschikt de G Pad over een scherm met een diameter van 8,3 inch. Hoewel het niet zo kleurrijk is als de AMOLED-schermen waar aartsrivaal Samsung zo van houdt, gaat het hier wel om een display op een heel hoog niveau.

LG is verzot op de IPS-technologie en het scherm van de G Pad toont heel goed wat de voordelen zijn van deze technieken. Kleuren zien er natuurlijk uit en je moet al heel veel moeite doen om kijkhoekproblemen te detecteren.

Omdat een tablet weinig meer is dan een scherm met een rand rond, is de gekozen schermdiameter heel bepalend voor hoe handzaam een apparaat is. Met de G Pad heeft LG een mooie tussenvorm ontdekt die zich nestelt boven een iPad mini en een iPad Air (of gelijkaardigen).

De getoonde resolutie is 1.200 x 1.920, wat minder beeldpunten zijn dan bij het Retina-scherm van een iPad. Maar met een PPI-waarde van 273 presenteert de G Pad nog altijd een zeer scherp beeld, waarbij je de individuele pixels pas op neuslengte kan detecteren.

Wat ons betreft is het verschil in beeldscherpte tussen de G Pad en de iPad mini niet de meer prijs van die laatste waard. Het kan natuurlijk dat er nog argumenten zijn die je richting één of het andere duwt.

,

De 16:9-beeldverhouding van het scherm maakt de G Pad een wat rechthoekiger geval dan de iPad mini, dat een 4:3-beeldverhouding hanteert. Voor films en games is dan geen erg, integendeel.

Bij sommige apps is het een klein nadeel, omdat je vaker je hand moet verplaatsen omdat je vingers alleen niet heel het scherm kan dekken. Dit hangt natuurlijk af van de grootte van je hand.

Bij het bekijken van films valt de prima beeldkwaliteit op, met misschien een beetje detailtekort in donkere gedeelten, en een verrassend goed stereogeluid. Dat heeft veel met de plaatsing van de speakers te maken: achteraan in plaats van aan de zijkant, waardoor ze minder vaak bedekt worden door een hand. Als de G Pad plat op de tafel ligt, is die plaatsing natuurlijk een beetje een nadeel.

Muziek beluister je uiteraard via een hoofdtelefoon, want de G Pad – net zoals ongeveer elk mobiel toestel – produceert een te dun geluid om echt beluisterbaar te zijn.

De bouwkwaliteit van de G Pad is zeer goed. Hoewel het grotendeels uit plastiek is gemaakt, zorgt de aluminium achterkant voor een streepje extra klasse en stevigheid. De G Pad komt met 16 GB geheugen, maar kan via een MicroSD-sleuf uitgebreid worden.

,

De gebruikte hardware kan je moeilijk beschrijven als de absolute highend. Een Qualcomm APQ8064 Pro Snapdragon 600 met een quad-core chip aan 1,7 GHz zit eerder in de middenmoot, zeker vergeleken met snelle smartphones als LG’s eigen G2 of de nieuwste (duurdere) tablets van Apple en Samsung.

Maar staar je niet blind op specificaties, want in dagdagelijks gebruik valt er niets aan te merken op de reactiesnelheid van de G Pad 8.3.

Ook de autonomie van de G Pad is best goed. Bij onze tests bleven we net onder de negen uur voor dagdagelijks gebruik, wat niet slecht is. De iPad mini doet het misschien een tikkel beter, maar dat verschil is niet zo significant.

,

De interfacelaag die LG bij de G Pad over Android legde, komt heel vertrouwd over. Het lijkt wel alsof we een grote versie van de G2-smartphone (Beste Keuze in FWD50) in de hand gestopt krijgen. Er zijn zeker pluspunten aan deze Optimus UI, maar het kan niet ontkend worden dat het tegelijkertijd zeer kleurrijk is, op het overweldigende af. En dat is ook zo qua functies.

De G Pad is rijk uitgerust met allerlei apps en features, en het lijkt wel alsof LG die bij momenten allemaal tegelijkertijd aan je wil presenteren. Als je naar beneden veegt om het snelmenu zichtbaar te maken, krijg je een aanval van iconen te verduren.

Naast de snelinstellingen verschijnen een reeks Qslide mini-apps, naast schuifbalken voor helderheid en geluid, gevolgd door een preview van mails en systeemberichten. Wie er echt door overweldigd wordt; je kan via de instellingen het aantal opties die hier verschijnen beperken.

LG levert een rijk palet aan eigen apps met de G Pad mee, te herkenning aan de eerste letter die steevast ‘Q’ is. Er zitten handige apps bij. We vragen ons wel af waarom de Qremote-app die zo’n indruk maakte bij het testen van de G2, op de G Pad beperkt is tot het aansturen van tv’s en setttopboxen.

Op de G2 kon je veel meer soorten toestellen bedienen via de infraroodzender. De grote troef van Qremote – het kunnen samenstellen van één remote met knoppen voor verschillende apparaten – verliest daardoor z’n waarde wat.

,

De G Pad is goede tablet met een aantrekkelijk prijspunt. Als je rekening houdt met het prijspunt van net geen driehonderd euro, is het zelfs een zeer goede deal. De grootste concurrent is minder de iPad mini, maar de Nexus 7 van Google. Die is iets goedkoper, veel lichter en heeft een even goed scherm, maar biedt wel slechts 7 inch schermdiameter en geen uitbreidingsmogelijkheden. Onze keuze is snel gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.