Geluid

Review: LG HLX56S

Deze LG HLX56S vereist iets meer plaats onder je televisie dan gebruikelijk is voor een soundbar. Omdat het toestel zelf redelijk diep is, de kabels achteraan uitsteken en de slot-in speler ook nog eens een drietal centimeter uitsteekt aan de voorzijde, moet je heel wat vrije ruimte voorzien. Wie verplicht is om de soundbar voor z'n tv op te stellen, houdt daar maar beter rekening mee.

Het is dan ook verleidelijk om het spelergedeelte gewoon uit te laten steken over het schap waarop deze LG plaatst. Pijnlijke botsingen zijn alvast uitgesloten op de zachte curves, maar opgelet: ook de USB-aansluiting is geïntegreerd in de speler, en een ingestoken USB-stick kan wel een gevaarlijk obstakel vormen.

De subwoofer is heel wat eenvoudiger te plaatsen. Hij is draadloos verbonden met de hoofdeenheid en moet dus enkel in de buurt van een stopcontact staan. De soundbar zelf pronkt met een afwerking in geborsteld metaal, waarmee hij onder de meeste tv's een opvallende verschijning is. En een laatste belangrijk detail voor de opstelling: wandmontage lijkt ons niet mogelijk met dit toestel.

Bij de aansluitingen treffen we (ondanks de ingebouwde Blu-ray-speler) nog twee extra HDMI-ingangen en een optisch digitale ingang aan, zodat de HLX56S zonder problemen zijn rol als geluidsinstallatie voor al je bronnen kan vervullen.

,

De LG HLX56S klaarmaken voor gebruik is de eenvoud zelf. Dankzij de HDMI-aansluiting met ARC (Audio Return Channel) heb je maar één HDMI-kabel nodig om de soundbar aan een televisie te koppelen en het televisiegeluid toch langs de soundbar te laten lopen.

De eenvoudige menu's maken dat de installatie niet langer dan enkele minuten duurt. En ingebouwde Wi-Fi zorgt ervoor dat je deze soundbar gemakkelijk op je thuisnetwerk aansluit. Een ingebouwde elektronsiche handleiding ontbreekt op het toestel, al missen we die zelden.

Het bedieningsgemak wordt ook vooruit geholpen door de uitstekende lay-out van de remote. De volume en afspeeltoetsen zijn duidelijk herkenbaar in het wit en staan prima opgesteld. Alle belangrijke toetsen staan binnen het bereik van de duim. Enkel de D-pad blijft een pijnlijke ervaring op deze LG-remote. Die toetsen, gebruikt voor de navigatie in je media, zijn net wat te stroef en maken het vermoeiend om door je bibliotheek te bladeren.

De algemene navigatie laat eerder een matige indruk na. In de algemene menu's navigeer je erg snel, maar bij de mediabestanden moet je best wel geduldig zijn als je door een lange lijst bladert, ongeacht of de bestanden op USB-media of het netwerk staan,.

De iPhone-dock is prima geïmplementeerd. Je navigeert op het tv-scherm door je collectie volgens album, artist, genre, song of playlist. Zoeken is echter niet mogelijk en snel scrollen al evenmin. Je enige hulp in lange collecties is scrollen per letter. Zo hoef je heel je artiestenlijst niet door als je even Whitesnake wil opzetten.

,

Wat beeld betreft zet de LG HLX56S uitstekende prestaties neer. Onze Blu-ray-beelden zien er haarscherp uit en vertonen geen beeldverwerkingsfouten. Ook DVD-beelden worden perfect naar 1.080p omgezet en leveren bijzonder veel fijn detail. De beeldpresets vinden we niet zo belangrijk – dat werk laten we liever aan de televisie over – tenzij er een goede ruisonderdrukking in zit. Jammer genoeg is die bij deze soundbar maar heel matig.

Laat je overigens niet op het verkeerde been zetten door de benaming ‘4.1-soundbar’. Er zijn geen bijkomende luidsprekers die je achteraan moet opstellen; alleen een soundbar en subwoofer. De benaming komt eenvoudigweg van het feit dat soundbar voorzien is van vier speakers.

Het surroundniveau ligt dan ook eerder in de lijn der verwachtingen voor een soundbar: het is eerder beperkt, met af en toe een prima moment er tussen. We luisteren overigens vooral in de 'Bypass'-geluidsmode zodat we de originele mix van onze films horen. Om het surroundeffect te boosten kan je 'Virtual' als geluidsmode selecteren, maar dat klonk naar onze mening dan weer sterk overdreven.

Onze belangrijkste klacht over dit systeem is de duidelijk hoorbare en soms zelfs storende actieve koeling. Het ventilatortje laat duchtig van zich horen.

Over de algemene klankprestaties zijn we wel tevreden. Een kleine regeling is echter wel noodzakelijk: laat bij de 'speakerlevels' het niveau van de subwoofer een paar streepjes dalen. Die heeft in de out-of-the box instelling sterk de neiging het hele klankgebeuren te overheersen. Zelfs voor een stevige actiefilm vonden we het er licht over.

Muziek klinkt erg ontspannen en toch redelijk gedetailleerd zodat het aangenaam luisteren is. Wie de klank wil bijschaven kiest een van de acht presets, of opteert voor een zevenkanaals equalizer waarmee je zelf aan de slag kan.

,

De LG beschikt over een degelijke mediaspeler, al vertoont die wel een paar schoonheidsfoutjes. 1.080p-bestanden in MPEG2, WMV en MP4/H264 worden namelijk geweigerd, en ook DTS-soundtracks in een MKV-bestand konden we niet afspelen.

Via DLNA kregen we tijdens de testen ook een paar keer beeld zonder geluid, maar de set even herstarten loste dat probleem op. Wie ondertitels wil gebruiken via DLNA installeert best het meegeleverde Nero MediaHome. Een andere optie is de bestanden aanbrengen via een gedeelde map: erg eenvoudig én het vereist geen extra software.

De soundbar identificeert ook muziek of film met behulp van Gracenote. Muziek-cd’s kan de soundbar kopiëren naar USB in MP3- of WAV-formaat.

En dan zijn er uiteraard nog de apps die bij het Smart TV-luik horen. De Premium-apps bieden Videoland en Viewster video-on-demand, vTuner en Aupeo internetradio, Accuweather, Dailymotion en Youtube, Google Maps en Picasa, Voor gaming is er i-Play en Funspot.

Sinds kort biedt LG ook een App store aan, die gratis apps bevat. Verwacht er voorlopig niets te spectaculair van. We vonden er vooral een aantal obscure filmtrailers, en een paar lifestyle-apps zoals ‘How to tie your Tie’ of Yoga Helper. Meer uitgebreide en interessante content zou voor deze soundbar een behoorlijk meerwaarde betekenen.

,

Ondanks het 4.1-label dat LG op deze HLX56S kleeft blijft dit gewoon een soundbar. verwacht dus geen wonderen van de surroundprestaties. Nochtans zijn we over de klank in z'n geheel best te spreken, aangezien die aangenaam in het gehoor ligt en gedetailleerd klinkt. Tel daarn og de prima Blu-ray- en mediaspeler bij aangevuld met enkele extra's, en je krijgt een aantrekkelijke pakket voor onder de TV.

Ons voornaamste kritiekpunt gaat uit naar de stevige afmetingen van de soundbar, wat het niet eenvoudiger maakt om er een heschikt plaatsje voor te vinden. Daarnaast had ook het prijskaartje wat lichter mogen uitvallen, in onze optiek.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.