Stofzuigen, een taak waar we toch wat tegen opkijken. Gelukkig kan het anders, vindt LG: hun Hombot rijdt autonoom heel de huiskamer rondt en maakt alles netjes. En dat zonder kat wakker te maken.

Installatie
Het komt misschien niet onmiddellijk in je op om de handleiding te lezen, maar in dit geval raden we het wel aan. De HomBot beschikt over vier verschillende werkmodes en je kan hem instellen om zijn werk op een bepaald tijdstip te doen. Bovendien bevat de handleiding heel wat tips voor goede werking. Ook onderhoud, een noodzakelijke taak waarop we verder terug komen, wordt haarfijn uitgelegd.

Het oplaadstation plaats je ergens tegen een muur met links, rechts en vooraan voldoende vrije ruimte zodat de robot er makkelijk bij kan. De HomBot zoekt tijdens het poetsen zelf het laadstation op als de batterij leeg raakt. Daarmee is de installatie achter de rug. Je drukt op de start toets op de afstandsbediening of de HomBot en de robot stofzuiger begint zijn werk te doen.

Stofzuigen maar
De HomBot is absoluut geen lawaaimaker. Geruisloos? Neen, uiteraard niet, maar onze schichtige kater die zich anders snel uit de voeten maakt als de stofzuiger in zijn buurt komt bleef rustig zitten en keek gefascineerd naar dat bewegend ding. Een half uurtje later lag hij alweer te slapen terwijl de HomBot zijn werk verder deed.

De HomBot zoekt zelf de grenzen van de kamer op, dat hoef je hem niet te leren. De twee belangrijkste werkmodes zijn ‘zigzag’ voor een snelle poetsbeurt en ‘cell by cell’ voor het grondige werk. Je kan hem ook een klein oppervlak laten reinigen met ‘spot cleaning’, bijvoorbeeld als je een bord kruimels op de grond gekieperd hebt.  Wil je toch een bepaalde plaats afbakenen dan kan dat door de HomBot met de remote rond te rijden. Daarna poets hij het afgebakende gebied. Dat bleek in de praktijk echter niet zo handig vermits de HomBot zelf rondsturen een tijdrovend werk is.

De ideale werkwijze leek ons om de HomBot kamer per kamer te laten werken, door eenvoudig de deuren te sluiten. Cell by Cell mode zorgt dan voor een grondig resultaat. Wil je echt een doorgedreven poetsbeurt, zet de HomBot dan op ‘Repeat’, dan blijft hij de kamer poetsen tot zijn batterij leeg is.

De HomBot schakelt automatisch een turbo mode in zodra hij op tapijt rondrijdt. We vermoeden dat de turbo mode ingeschakeld wordt zodra de robot een verhoogde rijweerstand voelt. In de praktijk weigerde de HomBot dat steevast op een van onze twee tapijten, maar deed wel rustig verder zijn werk.

De resultaten waren bijzonder goed. De HomBot geraakt dankzij zijn borstels vooraan zelfs erg diep in de hoeken. En al dachten we dat de ruimte vrij netjes was kwam hij toch terug met een behoorlijke lading stof in de opvangbak.

Beperkingen
Een echt probleem zijn eventuele franjes aan je tapijt. Daarin verslikt hij zich erg makkelijk. Zijn de franjes langer dan 5 cm, dan is het risico reëel dat je thuis komt en de Hombot ergens aan de rand van het tapijt terug vindt. Als hij vastloopt, verstrikt raakt, of bij ander onheil hoor je een geluidssignaal en zegt de HomBot wat er aan de hand is.