Geluid

Review: LG HX771 home-cinemaset

LG lijkt trots te zijn op de nieuwe HX771 home-theaterset. Op de verpakking pakt de fabrikant immers uit met de ronkende omschrijving ‘Real Surround 3D/2D Blu-ray Disc/Dvd Home Cinema System’.

Met name de terminologie ‘Real Surround’ valt ons op. Het lijkt haast alsof LG dubbel en dik in de verf wil zetten dat de HX771 een volwaardig 5.1-systeem is, en geen home-theaterset die het met virtual surround moet stellen. Gelijk hebben ze: het verschil tussen een surroundsysteem met een echte 5.1-luidsprekerset en een 2.1-systeem met virtueel surroundgeluid is in de praktijk meestal erg groot.

Wat we verder nog over de doos kwijt willen, is dat ze groot is. Heel groot. Als je na het lezen van deze test meteen naar de winkel wil trekken voor de aanschaf van deze set, ga dan niet met een stadswagentje. Met een flinke break zal het in de meeste gevallen wel lukken. Of met een vrachtwagen.

,

Uit die indrukwekkende verpakking halen we de gebruikelijke onderdelen van een samengestelde 5.1-set: een hoofdunit die plaats biedt aan nagenoeg al de elektronica, een subwoofer en het luidsprekersysteem.

Dat is samengesteld uit vier slanke, hoge zuilen en een wat kortere balk die op de positie van de centerluidspreker komt te staan.  Een iPod docking station wordt eveneens meegeleverd.

Bij de installatie word je bijgestaan door een Nederlandstalige handleiding – op papier, gelukkig. Toch ben je daar wel even mee zoet, want de vier zuilluidsprekers bestaan elk uit drie onderdelen. En die moet je eerst nog even in elkaar schroeven.

Er wordt overigens ‘normale’ luidsprekerbekabeling meegeleverd, dus zonder speciale connectoren. Als één van de kabels te kort zou zijn voor een eenvoudige plaatsing van de speakers, dan kan je die dus makkelijk vervangen door een wat langer exemplaar.

De subwoofer van de HX771 is een passief exemplaar, iets wat eerder uitzonderlijk is. Concreet wil dat zeggen dat alle versterkermodules voor de luidsprekers – die van de subwoofer incluis – verwerkt zijn in de hoofdunit.

,

De Blu-ray receiver ziet er opvallend fraai uit, iets wat hij onder meer te danken heeft aan het sobere voorpaneel. Het lijkt opgetrokken te zijn in geborsteld aluminium, al is dat maar (schone) schijn. De bovenzijde is uitgevoerd in blinkend plastic. Ook dat ziet er prima uit, maar het maakt het toestel nogal gevoelig voor vingerafdrukken. Bij het opstellen blijkt de unit ook aan de diepe kant te zijn, te diep voor het beroemde Billy-kastje van IKEA in ieder geval.

Als we het frontpaneel openklappen, ontwaren we een lade voor de schijfjes (cd, dvd en Blu-ray – zelfs in 3D-formaat), een audio-ingang (minijack-formaat) en een USB-poort. Opvallend is dat we tot nu toe nog geen enkel knopje hebben gevonden, zelfs geen aan/uit-schakelaar. Pas na het inschakelen blijken rechts bovenaan de unit een aantal knoppen op te lichten.

Zoals gebruikelijk beschikt het apparaat ook over een FM-tuner met RDS. Voor bijkomende beeld- en geluidsbronnen staan er twee HDMI-ingangen, een optisch digitale ingang en een analoge ingang in stereo cinch-formaat tot je beschikking. De meegeleverde iPod-dock kan via een speciale poort aangesloten worden.

En dan zijn er ook nog LAN- en USB-poorten. Die eerste kan je niet alleen gebruiken voor software-updates en BD Live-content, maar ook voor het streamen van foto-, audio- en videobestanden. De LG HX771 is immers DLNA-gecertificeerd. Dankzij de ingebouwde Wi-Fi-faciliteiten kan dat ook draadloos, wat eerder ongebruikelijk is in deze prijsklasse.

De USB-aansluiting aanvaardt opslagmedia die geformatteerd zijn in FAT16/32- of NFTS-formaat, en je kan zelfs een heuse harde schijf aansluiten als je dat zou willen. Via diezelfde aansluiting kan je ook audio cd’s opnemen en BD Live-content wegschrijven, maar die zaken kunnen enkel op opslagmedia in het FAT 16/32-formaat worden opgeslagen.

,

De vier zuilluidsprekers en de liggende centerluidspreker zijn opgebouwd volgens het bekende d’Appolito-principe. Dat wil zeggen dat er een tweeter is ingewerkt die tussen de twee middentoners in ligt.

De luidsprekerunits hebben bescheiden afmetingen, wat betekent dat de subwoofer een flink deel van de laagweergave voor zijn rekening zal moeten nemen. Over de afwerking van de speakers hebben we geen klachten, maar het ziet er allemaal nogal plastiekerig uit.

De subwoofer is een middelgroot exemplaar met een naar voren gerichte driver en baspoort.

,

We beginnen het echte testwerk met een aantal compatibiliteitstests voor audio- , video- en fotobestanden via USB.

Het navigatieproces kan ons wel bekoren, maar we krijgen wel een enkele keer te maken met een vastloper. Het enige wat daar aan te doen is, is de stekker uit het stopcontact halen en alles weer opstarten.

Uit de testresultaten blijkt dat de LG met heel wat videoformaten compatibel is – onderaan dit artikel zetten we ze op een rij. Wanneer we aan het werk gaan met ondertitels, zien we dat ook die in de meeste gevallen correct worden uitgelezen. Vreemd genoeg valt bij die specifieke testbestanden het geluid wel weg… De compatibiliteit met audio is minder uitgebreid.

Ook de netwerkmogelijkheden van de LG scoren erg goed. Werkelijk alle toestellen die op het netwerk zijn aangesloten, worden meteen opgespoord door de HX771. Een paar klikken met de remote verder kunnen we van onze op het netwerk opgeslagen bestanden genieten. Mooi zo.

De ingebouwde ‘Premium’-functie die toegang tot diverse webservices belooft, stelt dan weer teleur. Het enige wat we daarvan te zien krijgen is namelijk de boodschap: ‘Coming Soon’. Tja.

,

Om de geluidskwaliteit te beoordelen, beluisteren we eerst enkele afspeellijsten vanaf onze iPod. De interface op het tv-scherm laat ons toe om tussen playlists, artiesten en albums te navigeren, en dat gaat erg goed.

Om te beginnen ziet de GUI er gewoon erg mooi uit en is alles prima afleesbaar op het televisiescherm, ook vanop een grotere afstand. Het enige minpuntje is dat het scrollen tussen lange lijsten aan de trage kant verloopt. Een tweede kennismaking met de GUI – waarbij we de volume-instellingen van de luidsprekers willen inregelen – verloopt minder vlot. Dat menugedeelte zit namelijk uitgesproken onlogisch in elkaar.

Het geluid is aanvankelijk nogal artificieel, maar dat betert sterk eens we in het ‘Soundeffect’-menu voor ‘Bypass’ kiezen en alle effecten uitschakelen. De geluidkwaliteit in stereo valt ons erg mee. Vooral stemmen klinken opvallend goed voor een set in deze prijsklasse. Een uitgesproken natuurgetrouwe geluidsweergave is net iets teveel gevraagd, maar je hoort ons niet klagen.

Het geluid dat uit de luidsprekers komt is aangenaam ruisvrij, maar de ventilator van de Blu-ray receiver strooit roet in het eten met z’n uitgesproken lawaaierige werking. Als we een Blu-ray disc in de schijflade steken, wordt het ventilatorgeluid van de hoofdunit aangevuld met een fluitend geluid dat van de discdrive afkomstig moet zijn.

Los daarvan is de geluidsweergave met surroundtracks onverwacht overtuigend. Onverwacht, omdat een set uit deze prijsklasse het er klankmatig meestal minder goed van afbrengt. De achterste luidsprekers zijn identiek aan de voorste (links/rechts), en dat heeft absoluut voordelen.

Als er achteraan veel actie is – we kijken onder meer naar Batman Begins – dan komt die er voluit door. Zo hebben we dat graag. Schroef je het volume te ver op, dan begint het geluid stilaan wat gestresseerd te klinken, maar het neemt gelukkig geen dramatische proporties aan.

De subwoofer kan het verhaal goed bijbenen, maar je huis zal er niet van op z’n grondvesten daveren. Voor dat soort spektakel moet je elders zijn.

Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn. Die is zoals je dat van een Blu-ray-speler verwacht: uitstekend. Dat de HX771 ook 3D Blu-ray’s ondersteunt, is bovendien een aardig extraatje.

,

LG’s nieuwe HX771 home-cinemaset heeft een aantal duidelijke troeven in huis. We denken dan met name aan de geluidskwaliteit, die behoorlijk overtuigend uit de hoek komt. En dat zelfs in stereo. De beeldweergave sluit hier mooi bij aan.

Deze set heeft bovendien heel wat mogelijkheden: het afspelen van multimediabestanden bijvoorbeeld, of het ruime aanbod aansluitingen voor extra randapparatuur. Dat het merendeel van die features ook nog eens bovengemiddeld goed is uitgewerkt, beschouwen we opnieuw als een troef. De schoonheidsfoutjes die aan het licht kwamen bij onze test (met name het vreemde gedrag met ondertitels en de ‘Premium’-functie die verstek geeft) kunnen mogelijk nog worden gladgestreken met een firmware-update.

Helemaal vrij van kritiek is de HX771 echter niet. Dat LG bij de afwerking hier en daar nogal veel plastic gebruikt, willen we voor deze adviesprijs gerust door de vingers zien. De lawaaierige werking van de Blu-ray receiver vinden we echter wel een duidelijk punt van kritiek.

Voor een vergelijkende test van home-cinemasets met een ingebouwde Blu-ray-speler kan je terecht in FWD Magazine 35, in de kiosk vanaf dinsdag 15 maart.
 

,

Fabrikant: LG
Type: HX771

Wat: 5.1-home-cinemaset met ingebouwde Blu-ray-speler

Schijfformaten: BD-rom, BD-rom 3D, BD-R(E), DVD, DVD-R(W), DVD+R(W), CD, CD-R(W)
Bestandsformaten: AVCHD, AVI, DIVX, MPEG, MKV, MP4, M4V, XVID, H.264, MP3, AAC, WMA, JPEG, PNG
Surroundformaten: Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS-HD Master Audio Essential

Ingangen: HDMI (2x), optisch digitaal in, stereo cinch in
Uitgangen: composiet video, component video, HDMI, zes luidsprekeruitgangen (klemmetjes)
Netwerk: LAN en Wi-Fi
USB: FAT 16/32 en NFTS
Extra: iOS-support voor meegeleverd iPod dock

Andere: FM-radiotuner met RDS, 50 voorkeuzezenders

Adviesprijs: 700 euro (maart 2011)
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.