Geluid

Review: LG ND8630

De laatste tijd doet LG op audiovlak interessante dingen. We zagen al eerder de EISA-winnende CM3430, een soort fusie tussen een miniketen en een soundbar. Ook de ND8630 doet dingen anders, ook qua design.

Laten we eerlijk zijn: De ND8630 oogt een beetje als een platte designlamp. En in een zekere zin is deze LG dat ook; Als je de dock stroom voedt, verspreidt het onderaan een gezellig oranje-geel licht.

Deze verlichting is indirect en weerspiegelt op de metalen voet, wat een effect geeft van een lichtgloed die uit de basis van de dock komt. Via een knop op de achterkant kan je de intensiteit van de verlichting trouwens regelen – of gewoon uitschakelen als je daar zin in hebt.

Het eigenlijke dockgedeelte hangt boven de voet. Een discreet verbindingsstuk achteraan houdt alles op z'n plaats. Als je recht voor de ND8630 zit, dan valt de verbinding zelfs helemaal niet op.

De dock lijkt hierdoor echt te zweven, zeker als je in een woonkamer met gedimd licht zit en de ND8630 licht verspreidt. Hoewel de vormgeving vrij strak en modern is, komt het toestel op zo’n moment toch cozy over. 

,

De bouwkwaliteit van deze LG is globaal genomen goed. De voet uit metaal straalt klasse uit, de behuizing is van prima kwaliteit en de knoppen aan de zijkant passen perfect in het plaatje. 

Hou er wel rekening mee dat de ophanging via een enkel – weliswaar stevig – verbindingsstuk ook betekent dat je niet overdreven veel neerwaartse kracht mag uitoefenen op de dock. Niet overdreven fors de iPad op de dock duwen, met andere woorden. 

Het positieve gevoel over kwaliteit wordt enkel wat aangetast als we zoeken naar de dockaansluitingen. Daarvoor moeten we bovenaan een glossy witte klep openen, iets dat bij ons testmodel toch wat stroef ging. Eens geopend, krijg je twee aansluitingen en dockposities te zien.

Dat is best bijzonder. Als er al eens een dubbele dock opduikt, dan is die vaak voor twee Apple-apparaten bedoeld. Hier is er een voorzien van een Lightning-connector voor recente iPhones en iPads, en de andere is een micro-USB-dock voor Android-apparaten. Omdat elke Android-fabrikant het anders aanpakt, is de USB-stekker in staat om 180 graden te draaien. Anders zou het scherm van je telefoon bij bepaalde merken naar achter gericht zijn.

Ruggensteun aan gedockte apparaten wordt gegeven door een stuk uitschuifbaar plastic achter elke dockconnector. Oogt niet zo stevig, maar doet zijn werk prima.

,

In het verleden doken er op de redactie wel eens Android-speakers op met een micro-USB-dock. Bijna altijd gebruikten ze de micro-USB-connector uitsluitend om te laden, de muziek werd dan over Bluetooth gestreamd.

Bij de ND8630 is dat niet het geval. De dock kan bij nieuwe Android-apparaten muziek inlezen via de USB-aansluiting, net zoals al jaren via de Apple-connector mogelijk is.

Het eerste dat opvalt als je een Android-apparaat wil koppelen met de LG, is dat dit veel lastiger is dan bij een iPhone. Een USB-connector is gewoonweg niet handig. 

Het duurde altijd een tiental seconden eer we ons Galaxy Note 3-testtoestel goed geplaatst kregen. Heiligschennis natuurlijk, zo’n Samsung op een LG zetten, maar het zou wel vlotter moeten. Maar dat is niet de fout van LG, wel van de USB-standaard.

Voor Android-apparaten heeft LG trouwens minder ruimte voorzien, waardoor een Android-tablet aansluiten op de dock wellicht niet lukt. De compacte Kindle Fire bijvoorbeeld, paste niet op de ND8630.

,

We praten heel de tijd over de dubbele dock, maar deze LG heeft nog meer mogelijkheden. Je kan de speaker ook draadloos aansturen, via Airplay of Bluetooth.

Airplay is zeer gebruikersvriendelijker, maar de setup kan soms bij audio-apparatuur tegenvallen. Hoe zit het bij de ND8630? Er is geen ethernetpoort achteraan de dock, wat betekent dat je een bepaalde procedure moet volgen om dit schermloos apparaat verbonden te krijgen met het WiFi-netwerk.

In principe komt het neer op knopje drukken, met een mobiel toestel een verbinding maken met een ad hoc-netwerk van de dock, en dan de juiste gegevens invoeren voor ‘echte’ WiFi-netwerk. In onze testomgeving duurde het wat langer dan ons lief was om dit geregeld te krijgen, onder meer omdat de LG niet wou aanmelden op een bepaald WiFi-netwerk. Dan maar een tweede netwerk opgezet zonder WPA2-beveiliging – en dan lukte het meteen.

Volgens de handleiding zou het nog eenvoudiger moeten kunnen. Als je een iOS-toestel op de dockconnector plaatst en dan het juiste knopje indrukt, zou je op het scherm van de telefoon of tablet een verzoek moeten zien om de WiFi-instellingen te delen met de ND8630.

Deze methode hebben we inmiddels al een paar keer bij andere producten (zoals de CM3430) met succes toegepast. Maar bij de ND8630 liept het telkens spaak. We probeerden het met een iPhone 5, iPad Air en iPad mini, en het beloofde verzoekvenster dook nooit op. Wij vermoeden stilletjes dat het probleem ligt bij een conflict tussen de LG-software en een recente update aan iOS7.

Het was bij deze LG heel wat eenvoudiger om te opteren voor Bluetooth, wat probleemloos ging, keer op keer. De verbinding opzetten is trouwens kinderspel als je telefoon over NFC beschikt.

Bij de ND8630 kan je daarnaast met Bluetooth een leuke truc uithalen. LG heeft een app ontwikkeld (Bluetooth Remote) zodat je alle mogelijke functies van de dock – nou ja, het zijn er niet zoveel – kan bedienen en gemakkelijk muziek vanuit een streaming app kan doorsluizen. Op zich doet de app niets spectaculair, maar het is handig (en gratis).

Achteraan is er ook nog een USB-poort die geschikt is voor oudere Apple-apparaten en een knop om de ND8630 een eigen WiFi-netwerk in de lucht te laten brengen. Dat laatste is handig als je in een vakantiehuis zonder vast WiFi-netwerk vertoeft en toch Airplay wil gebruiken.

,

Een van onze favoriete tracks om speakers te testen momenteel is ‘Giorgio by Moroder’ van Daft Punk. Als ik deze track op de ND8630 loslaat, horen ik meteen meer ‘lucht’ dan ik zou verwachten bij een dock van dit prijspunt. De aparte constructie van de ND8630 werkt echt wel. De driver en woofer die naar beneden blazen en dan akoestisch reflecteren op de bodemplaat zorgen voor een groter en wijdverspreider geluid dan als de speakers enkel recht naar voren waren gericht.

Er is een groot voordeel aan deze constructie. Door een diffuser in de voet te werken – het oogt als een naar boven gerichte punt – wordt het geluid vrij omnidirectioneel de kamer in gestuurd. Helemaal 360-graden dekkend is het nu ook weer niet, omdat er achteraan dat verbindingsstuk is. Maar de klank blijft bijna altijd egaal en gelijk als je rond de dock loopt. Dat maakt de LG ND8630 goed geschikt om bijvoorbeeld op een tussenmuurtje, tafeltje of keukenaanrecht te plaatsen. Maar er zijn ook geen nadelen verbonden aan een plaatsing dicht bij een muur.

LG biedt op de remote een optie om de lage tonen aan te dikken, maar wat mij betreft krijgt het standaardgeluid van de speaker de voorkeur. De Bass EQ accentueert de lage tonen teveel, waardoor het evenwicht totaal weg is.

Opvallend is dat de ND8630 het best tot zijn recht komt als het volume iets hoger staat. Staat het stil, dan hoor je vooral de mid- en hoge tonen die uit de horizontaal gerichte speakers komen. Er moet wat kracht achter zitten vooraleer de bassen zich goed verspreiden.

,

Gegeven zijn vrij lage prijs biedt de ND8630 vrij veel. In eerste plaats een vrij krachtige en toch gedetailleerde klank die verbazend breed de kamer wordt ingestuurd. De dubbele dock is best handig, zeker voor gezinnen waar meerdere mensen smartphones en tablets bezitten.

Los van de muziekfunctie biedt de ND8630 immers een elegante manier om mobiele apparaten op te laden. De kleinere opmerkingen over de afwerking doen weinig afbreuk aan de kwaliteiten van deze LG, die zeker niet min zijn voor het prijskaartje dat er aan hangt. Het futuristisch design valt sterk in de 'love it or hate it'-categorie, en dan wordt het heel persoonlijk. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.