Mobile

Review: LG Optimus 3D Speed

De meeste mensen die deze LG kopen, doen dat wellicht vanwege het 3D-gegeven. 3D is hier op twee manieren aanwezig: ten eerste is er dat 3D-scherm, en achteraan vind je twee camera’s om zelf 3D-foto’s of films te maken. Dat laatste is een goede zaak, want qua 3D-media ben je vooral aangewezen op de filmpjes die je zelf maakt en een bron als het 3D-kanaal van YouTube. Bij het laatste vind je wel wat video’s, al is het aanbod niet echt ruim. Sommige zijn ook niet geschikt voor de Optimus en zijn de facto niet te bekijken – tenzij u graag extreem scheel kijkt.

Voor het merendeel van de tijd zal je de LG Optimus 3D Speed gewoon in 2D-modus gebruiken. Op dat moment ziet deze smartphone er uit als een relatief standaard Android-telefoon, zij het met een gigantisch 4,3-inch scherm. Zo komt het toestel ook meteen groot over. LG voegt maar weinig toe qua eyecandy aan de interface – zeker vergeleken met HTC en Samsung – maar echt erg vind ik dat niet. Zeker niet omdat de 2D-modus een zeer mooi en kleurrijk beeld toont. Misschien niet zo goed als de Samsung Galaxy S II, zowat het vergelijkingspunt van het moment, maar echt ver zit het er niet vanaf.

Een druk op de 3D-knop

En zo komen we al gauw bij het 3D-gedeelte. De 3D-modus van het scherm activeer je door op een knop aan de zijkant te drukken of door een 3D-app te starten. Doe je het eerste, dan start er een 3D-menu op, een soort ronddraaiende carrousel die je snel toegang geeft tot 3D-apps, 3D-foto’s en 3D-video’s die je zelf maakt, de camera en het 3D-kanaal van YouTube. Net zoals veel 3D-menu’s is het er allemaal net over, met racewagens die uit het scherm rijden en lenzen op camera’s die in je oog steken.

Zelf 3D-video’s maken lukt al bij al goed met de Optimus 3D Speed. De bedoeling is wel dat je de juiste soort omgeving kiest om te filmen. Het heeft geen zin om met dit toestel vanaf enkele tientallen meters afstand voetballers te filmen, bijvoorbeeld. Wat wel goed werkt is iets filmen dat relatief nabij staat, met vrij veel ruimte tussen het subject en de achtergrond. Een spelend kind in de woonkamer of tuin is een mooi voorbeeld.

Standaard vind je op deze Optimus vier 3D-games. Het zijn vrij goede en bekende namen: Nova (een Halo-achtige shooter), Asphalt 6 (een racespel), Lets Golf 2 (je raadt wellicht waar dit over gaat) en het pedagogisch verantwoorde Gullivers Travels. Gaming en 3D gaan goed samen, ook bij deze vier, en ik vermoed stilletjes dat de meerderheid net dit gaat tonen om 3D te demonstreren aan vrienden. Het is trouwens heel hard zoeken naar 3D-apps die niet spelgerelateerd zijn. Misschien is dat wel ergens logisch, maar tegelijkertijd ook een tegenvaller – zeker als je dacht volop het 3D-scherm te gaan gebruiken.

,

Met mate

Ergens is dat net een goede zaak dat je de 3D-modus niet continu in werking is. Ja, het is een leuke gimmick én het werkt zelfs vrij behoorlijk. Maar zoals bij alle passieve 3D-schermen moet je perfect gepositioneerd zijn ten opzichte van de telefoon, met het scherm recht naar je toe gericht en op ongeveer 50-60 centimeter afstand. Bovendien moet je echt naar het midden van het scherm kijken, niet naar de randen. Doe je dat toch of hou je het toestel net fout, dan zie je een wazig en donker beeld dat je geheid hoofdpijn oplevert. Niet bepaald leuk.

Kortom, het 3D-luik van de Optimus 3D Speed is interessant, maar met mate te consumeren. Nu is de perceptie van 3D duidelijk iets heel persoonlijk en heb jij er misschien minder last van. Maar een kleine steekproef op de redactie leverde toch gelijkaardige reacties op.

‘Speed’ belangrijker dan ‘3D’

In alle eerlijkheid moet gezegd worden dat LG zelf de 3D-mogelijkheden van de Optimus 3D Speed niet overbenadrukt. De Koreanen leggen vooral de nadruk op het feit dat dit een smartphone is met stevige hardware onder de motorkap. ‘3D’ betekent voor LG ook: dual-core, dual-channel en dual-memory. Kort samengevat: een prestatiebeest. Is dat belangrijk? Toch wel, want het Android-besturingssysteem heeft echt wel baat aan wat kracht.

Naar mijn gevoel is deze Optimus niet de allersnelste Android van het moment – dan denk ik eerder aan de Samsung Galaxy S II. Tegelijkertijd is het duidelijk een van de rapste – alleen bij het opstarten van de telefoon stelt het wat teleur, want dat duurt bijna een minuut. Elders is er echter geen probleem; zo reageert de interface altijd pijlsnel.

Kopen of niet, dat is uiteindelijk de vraag. Als je echt gebrand bent op 3D-mogelijkheden, dan is het antwoord resoluut ‘Ja’. Er is immers geen alternatief. Maar persoonlijk vind ik de 3D-mogelijkheden onvoldoende reden om de LG 3D Optimus aan te schaffen. Wat me wel kan overtuigen – net zoals bij de Optimus 2X Speed – zijn de prestaties, het algemeen gebruiksgemak en de afwezigheid van allerlei vertragende eyecandy.

 

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.