Geluid

Review: LG SoundPlate LAP340

Waar Panasonic recent uitpakt met een hele kleine soundbase – een compact alternatief voor de soundbar – gaat LG net voor een iets groter model dat wel zeer dun is. De hoogte van 3,5 cm betekent dat je het apparaat namelijks opmerkt, zeker niet als je er een tv op plaatst.

De beperkte hoogte van de SoundPlate is ook interessant voor wie een audio-oplossing voor een tv wil plaatsen die laag aan de muur hangt of een bescheiden voet bezit. Wie echt de meest minimalistische oplossing zoekt, kan met andere woorden nu meteen naar de winkel hollen.

Het feit dat de SoundPlate wel in de diepte en breedte wat groter is, kan in sommige situaties een plus zijn. Volgens LG kan er tot een 55-inch tv op kwijt, en dat kan zeker niet met elke soundbase.

,

Ook in termen van bediening en mogelijkheden gaat de SoundPlate voor het absolute in minimalisme. Je moet al heel goed zoeken om een knop te vinden bijvoorbeeld. Kleine hint: alles zit achteraan én in een nis verborgen.

Raak de remote dus maar niet kwijt, want echt bereikbaar zijn de toetsen op de SoundPlate niet. Al helemaal niet als er een groot televisietoestel op geparkeerd staat.

LG gaat er wellicht van uit dat je de afstandsbediening – een compact ding met zeven grote toetsen – niet kwijtraakt, maar ook gewoonweg niet veel nood gaat hebben aan de afstandsbediening.

De mogelijkheden van de SoundPlate zijn immers beperkt, zoals meestal bij een soundbase. Je speelt tv-audio af aangeleverd via de optische ingang of je streamt via Bluetooth. Als je een LG-televisie van 2013 of later bezit, heb je bovendie de optie om de SoundPlate via de Sound Sync-functie draadloos te koppelen. Dat spaart niet enkel een kabel uit, maar je kan dan eveneens het volume regelen met de remote van het tv-toestel.

Bij een aansluiting met een optische kabel kan je het volume enkel met de remote van de SoundPlate regelen. Dat is nu eenmaal zo als je opteert voor deze soort audioverbinding (zie onze koopgids soundbars voor meer informatie).

Net zoals de meeste apparaten uit dit segment heb je niet veel werkt om de zaak draaiend te krijgen. Stroom insteken, optische kabel met de tv verbinden, en je bent vertrokken.

Een schouderklopje trouwens voor LG dat ze een optische kabel meeleveren. Het is een dun en niet al te lang exemplaar, maar toch welkom. Het is verrassend hoe vaak fabrikanten essentiële kabels met een winkelwaarde van enkele euro’s niet meeleveren bij toestellen die al bij al toch wat geld kosten.

,

De SoundPlate wordt gepositioneerd als 4.1-oplossing, wat je ergens met een korreltje zout moet nemen. En toch, vergeleken met sommige andere gelijkaardige apparaten toont de LG zich relatief ruimtelijker.

Bij het bekijken van scènes uit Ameliè Poulain valt op dat de SoundPlate vrij goed omkan met dynamische audio. Dit is een soundtrack dat bol staat van kleine details (en ook wel grootse klanken), waarvan we er vrij veel horen. Niet zo veel als bij een goede soundbar, maar best aardig.

In de Cinema Sound-modus, dat de enige andere beschikbare modus is naast de normale stand, heb je wel bovendien een iets ruimere klank. Bij het bekijken van de film is het goed idee om Cinema Sound in te schakelen. Wat het doet is vrij subtiel, maar actiescenes klinken net iets indrukwekkender. De SoundPlate kan behoorlijk luid zonder vervorming.

Zoals altijd stoffen we een aantal testtracks af om te kijken naar de muzikale prestaties. Onder meer de hypeband London Grammar passeert de revue, interessant omdat er zowel een heel hoge, ijle stem aan bod komt en beats. Je merkt wel dat de SoundPlate niet extreem diep kan en dat de soundstage relatief beperkt is, maar dat zijn de beperkingen van de vorm.

,

LG heeft met de SoundPlate een goede uitdager voor de Bose Solo gebouwd, de speaker die wellicht de soundbase-categorie uitvond (lees hier de test). Eentje die heel wat discreter en zelfs aantrekkelijker is – al blijft het wegcijferen en opopvallend blijven deel van de DNA van een soundbox zoals deze.

Wil je iets beter dan het standaard tv-geluid, dan is de SoundPlate een prima optie. De prijs is wel relatief hoog – wie meer plaats heeft en het niet per se minimalistisch wil aanpakken, kan voor een gelijkaardig bedrag een soundbar vinden die zeker qua laagweergave meer gaat leveren. Maar in de categorie soundbases is de SoundPlate een goede keuze.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.