Geluid

Review: Libratone Live

Libratone is een merk dat niet echt bij het grote publiek gekend is. Ze komen van Denemarken – wat in de luidsprekerwereld bonuspunten geeft, met dank aan de vele excellente speakermerken uit dat land.

In de Benelux is Libratone minder bekend, al worden de producten verdeeld via de online Apple Store en een aantal Apple-dealers. Dat de Libratone Live bij die jongens te vinden is, verklapt al een beetje waar het om gaat: de Live is een actieve speaker die als bron voornamelijk AirPlay gebruikt.

Je hebt verder nog de optie om een muziekspeler via een 3,5 millimeter line-in (optisch en analoog) aan te sluiten, maar dat is het. Of toch voor kort, want een nieuwe software-update voor de Live maakt het mogelijk om via DLNA muziek naar de speaker te stromen. Hierdoor kan je dus ook vanaf niet-Apple-apparaten muziek naar de Live sturen. Dit hebben we echter nog niet kunnen testen.

Nog een toevoeging is PlayDirect, waardoor de Live een eigen WiFi-netwerk opzet zodat je overal Airplay kan gebruiken om er muziek naar te sturen. Dus ook op locaties waar nog geen draadloos netwerk present is, bijvoorbeeld in een vakantiehuis of achterin de tuin.

Op de Libratone Live hebben we PlayDirect niet kunnen testen (ons testtoestel was al opnieuw weg toen de update uitkwam), maar wel op de kleinere Libratone Zipp. Daar werkte PlayDirect en bleek het bereik van het eigen WiFi-netwerk behoorlijk groot, zelfs binnen een huis.

,

We weten niet of Libratone ergens een loods met bejaarde grootmoeders heeft, maar het is opvallend dat het merk telkens opnieuw voor één opvallend designelement gaat: een jasje van cashmerewol. Het geeft de zuilvormige Live een bijzondere uitstraling, een beetje gezellig en zeker niet conventioneel.

Er zijn vijf kleuren beschikbaar: naast drie neutrale (zwart, grijs en beige) kan je ook opteren voor een opvallender rood of groen. Veel designspeakers –  denk aan Scandyna of Elipson – kan je niet in elk interieur kwijt, maar dat is bij deze Libratone raar genoeg niet zo.


De Denen zijn er zowaar in geslaagd om iets te vinden dat apart oogt maar zowel in een moderne als klassieke woonkamer een plek kan vinden.

Overigens duiken er soms speciale edities op van de Libratone-speakers. Nog een bijzondere designtouch is de verchroomde hendel op de achterkant, zodat je de Live gemakkelijk kan verplaatsen.

,

De plaatsing is bij speakers altijd een belangrijk gegeven, maar bij de Libratone Live is ze nog crucialer. De Live is immers een driehoekige zuil, met een 50 watt 5-inch basspeaker, twee mids en twee ribbontweeters, telkens aan 25 watt per stuk. De speakers zijn verdeeld over alle vlakken van de zuil.

De clou is dat je de Live op de juiste afstand van een muur moet plaatsen om een evenwichtig geluidsbeeld te krijgen. Let wel: van een vlakke muur, want in een hoek mag je de Libratone niet neerpoten.

Een deel van het geluid wordt immers naar achter geprojecteerd, om zo opnieuw de kamer in te reflecteren. Het achterliggende idee is dat je hierdoor een ruimer geluid krijgt met een betere stereoscheiding. Laat net dat laatste dé grote lacune zijn van heel wat speakerdocks en aanverwanten.

Idealiter staat de Live op twintig centimeter van de muur, maar via een app kan je met de instellingen spelen zodat je van de opgelegde afstand kan afwijken.

Het is ook via deze app dat je de Libratone instelt. In eerste instantie creëert de Live een eigen Wi-Fi-netwerk, waarmee je verbindt met een iPhone of iPad. Via de browser kan je de Live dan koppelen aan jouw thuisnetwerk. Een reset later en je zou de Libratone moeten zien opduiken als je op de AirPlay-knop drukt op je mobiel toestel.

,

Onze test kwam aanvankelijk niet goed uit de startblokken. Een verbinding maken met de Live ging maar moeilijk en het geluid haperde regelmatig. Een beetje speurwerk maakte duidelijk dat het probleem lag bij een oudere iOS-versie op de test-iPhone – een bekend probleem.

Met een up-to-date smartphone verdween het probleem van de haperingen meteen. Ook de Live configureren ging relatief vlot. Enig minpuntje: de Live opnieuw in configuratiemodus plaatsen kan door vier keer op een knop op de voorkant te drukken. Die knop – met een lichtgevend vogelmotief – bleek echter zeer aantrekkelijk voor kleine kinderen , die er dan prompt meermaals op drukten…

Bij het testen werd het snel duidelijk dat een goede plaatsing inderdaad cruciaal is voor de klank. In ideale omstandigheden duwt de Live een vrij zuiver en neutraal geluid naar buiten, waar het laag eerder afwezig is. Opwindend klinkt het dus niet. Het maakt dat de Libratone Live niet echt geschikt is voor hoge volumes, want dan wordt het al gauw te scherp.

,

Ondanks het slimme idee om het geluid op een achterliggende muur te laten projecteren, vond ik niet dat het stereobeeld heel uitsproken was. Ons gevoel: dit is een ideale speaker voor een eetkamer waar er eerder in termen van achtergrondmuziek wordt gedacht. Het knappe ontwerp zal dan ongetwijfeld een conversatieonderwerp zijn.

We kunnen ons ook inbeelden dat mensen die vallen voor het unieke design van de Live graag twee stuks in hun woonkamer plaatsen. Het spijtige aan het AirPlay-protocol (of DLNA) is echter dat je geen stereoparen kan vormen.

Dat is natuurlijk niet de fout van Libratone, wel van Apple. Misschien moeten de Denen eens nadenken over hoe ze daar een mouw aan kunnen passen.

Opmerking mbt prijs: Toen dit artikel oorspronkelijk verscheen in FWD43, vonden we een sterk minpunt het prijsetiket van 699 euro. Begin januari is de Libratone Live echter in prijs gedaald naar 549 euro. Dat is nog altijd prijzig, maar veel aanvaardbaarder dan voorheen. Daarom is de oorspronkelijk score bijgesteld van 3,5 naar 4 sterren.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.