Geluid

Review: Libratone Zipp

Vergeleken met de Live (zie recensie hier) is de Zipp een veel compactere luidspreker. Qua grootte doet hij wat denken aan de luxeverpakking van een fles whisky, zoals je misschien onlangs onder de kerstboom vond. Ook het gewicht – 1.800 gram – zit in die lijn. In een handtas pak je hem dus niet mee, maar in een rugzak of een koffer kan de Zipp nog meereizen.

Als er een ding kenmerkend is voor Libratone, dan is het wel hun bijzondere voorliefde voor breiwol. Zo ook bij de Zipp, die beschikt over een jasje uit Italiaanse wol, nota bene met rits! Die laat, en dat had je misschien al geraden, toe om deze speaker naar wens een ander kleurtje te geven. Libratone heeft zowat een hele regen- boog in de aanbieding.

De rits had naar mijn zin iets subtieler gemogen, maar het idee is wel leuk. Een bonus is dat het jasje de speaker iets of wat beschermt, en ook gemakkelijk kan worden vervangen als het vuil wordt. 

,

De Zipp is een AirPlay-speaker, maar houdt ook andere opties achter de hand. Een iPod, iPhone of iPad kan via een kabel op de USB-poort worden aangesloten, of je kan via een 3,5-millimeter lijningang een andere muziekspeler koppelen. Keuze te over dus.

Wat de Zipp onderscheidt van heel wat draadloze speakers, is dat je hem ook kan gebruiken op plaatsen waar geen Wi-Fi-netwerk is. Ja, er zijn nog speakers die dat kunnen – zoals de Pioneer A4 – maar die gebruiken daarvoor meestal Wi-Fi Direct.

Libratone heeft echter een slim idee gehad: laat de Zipp zelf een Wi-Fi-netwerk in de lucht brengen zodat iPhones en iPads er rechtstreeks mee verbinden. Je kan dan gewoon op de vertrouwde manier via AirPlay muziek sturen naar de luidspreker, en dat vanuit elke AirPlay-compatibele app.

Er is wel een voorwaarde aan verbonden: de muziek moet op de telefoon of tablet zelf staan, want op dat moment maakt de Libratone geen contact met internet. Je kan dus niet ergens in de tuin muziek naar de Zipp streamen via de Spotify-app – tenzij je natuurlijk een afspeellijst offline beschikbaar hebt gemaakt. Uiteraard kan je op dat moment ook niet surfen of e-mail lezen op je mobiel toestel.

Interessant is dat deze PlayDirect-functie tegen de tijd dat je dit leest ook beschikbaar zal zijn voor de Libratone Live. Je kan de grote broer van de Zipp dus ook meenemen naar een vakantiehuis zonder Wi-Fi. Maar wel voor het vertrekken de firmware-upgrade even installeren, wat via de Libratone-app kan. 

,

Overigens kreeg de Zipp recent een software-update om de mogelijkheden sterk te verruimen – en meteen de ketens met Apple te doorbreken. De Zipp kan nu ook via DLNA worden aangestuurd, wat betekent dat je draadloos muziek kan leveren vanaf een Android-toestel.

DLNA is een standaard die niet enkel beperkt is tot Android. Ook Windows Phone-telefoons of tablets met Windows 8, evenals pc's kunnen er mee om. De update maakt de Zipp met andere woorden voor een veel groter publiek interessanter. 

,

Hij mag dan al rond zijn, toch heeft de Zipp in klankmatig opzicht een voor- en achterkant. Aan die achterkant, te herkennen aan de plaatsing van de USB-poort en de knoppen, zijn vooral het hoog en de middentonen een beetje minder uitgesproken. Nochtans is de Zipp intern knap geconstrueerd om geluid naar alle richtingen buiten te duwen.

De 4-inch luidspreker is naar boven gericht, met daarboven een slimme lensconstructie om geluid naar de vier windrichtingen te reflecteren. Op die kleine dode hoek na lukt dat eigenlijk behoorlijk goed. Om de klank pit mee te geven, zitten er in die constructie ook twee 1-inch ribbontweeters verwerkt, wat ervoor zorgt dat ook stemmen en snaarinstrumenten van alle kanten even helder klinken.

Al bij al is de Zipp niet groot, maar de klank die er uitkomt is verbazend stevig. Er zijn natuurlijk beperkingen vanwege het formaat van de speaker, maar het volume dat dit ding produceert zonder vervorming is indrukwekkend . Dat merk je bijvoorbeeld bij ‘The Rip’ van Portishead, een mooie track om de basprestaties tentoon te stellen. Maar het is ook een gedetailleerde, misschien wat scherpe speaker. Het stem- en pianowerk op ‘Love too Soon’ van Pascal Comelade en PJ Harvey komt er prachtig door. Samengevat: dit is een compacte speaker met verrassende kwaliteiten.

Even verrassend zijn de vele audio-instellingen in de Libratone-app. Je kan daarbij aangeven hoe de Zipp gepositioneerd is (op een tafel of op de grond, bijvoorbeeld), inclusief de situering ten opzichte van tafelranden of muren.

Ook kan je met EQ-presets de klank aanpassen in functie van de muziekstijl. Dit laatste heeft een meer uitgesproken effect dan de positie-instellingen, waarvan de veranderingen extreem subtiel zijn. 

,

De Zipp profileert zich als een speaker die je op plaatsen kan gebruiken waar geen stroom beschikbaar is. Een eerste verrassende vaststelling is dat de batterij bij non- gebruik lang z’n lading behoudt. Dat kan handig zijn als je bij het reizen wat langer onderweg bent.

Volgens de fabrikant kan de batterij tot acht uur stroom leveren, mits de bron via een kabel aan de speaker hangt. Stream je via AirPlay, dan valt dit terug tot vier uur.

Die prestaties kunnen we beamen, en we vermoeden dat het zwaardere batterijverbruik bij draadloos gebruik wellicht te maken heeft met het sterke Wi-Fi-signaal dat de Zipp verspreidt. Bij onze tests verlieten we ons luisterruimte met een iPhone in de hand, liepen door het grote testlab met z’n vele draadloze netwerken en verloren toch nooit contact met de Libratone. De muziek haperde nooit en dat is toch bijzonder.

,

Waar Libratone eerder vooral vanwege het aparte design opviel, weet de Zipp toch ook technisch en klankmatig indruk te maken. Voor een speaker die vrij compact en ook compleet draagbaar is, gooit hij hoge ogen.

De prijs is ook niet echt overdreven hoog, als je kijkt naar concurrerende producten. De mogelijkheid om ad hoc een Wi-Fi-netwerk op te zetten en zo AirPlay eender waar te gebruiken is de kers op de taart. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.