De 3D Orchestra lijkt op een klassieke surroundset, met meerdere draadloze speakers en een subwoofer. Maar er is iets bijzonders aan de hand: elke speaker is omnidirectioneel in plaats van directioneel, zoals bij klassieke luidsprekers het geval is. 

Geluid verspreidt zich dus als een bol rond de luidspreker, wat mogelijk is door de montage van twee speakers die naar boven en onder gericht zijn op speciaal gevormde kegels. Of om het met een analogie te zeggen: in plaats van een geconcentreerde lichtbundel krijg je hier een lamp die naar alle kanten licht verspreid.

Het nettoresultaat is dat de traditionele ‘sweet spot’ vervangen wordt door wat Loewe een ‘sweet space’ noemt. De klank zou overal nagenoeg even goed moeten zijn, zolang je maar tussen minstens twee speakers zit. Het unieke aan dit systeem is dat je speakers vrij mag plaatsen in je ruimte, zelfs al heeft die een onregelmatige vorm. En dat is toch interessant, want wie gezegend is met pakweg een L-vormige woonkamer moet met klassieke luidsprekers vaak lang experimenteren om de juiste speakeropstelling te vinden.

Bij de Orchestra 3D zorgt de kalibratiemeting - die je snel uitvoert - bij het opstellen ervoor dat de klank wordt aangepast aan de kamer en speakeropstelling. De ruimte mag wel maximaal 50 vierkante meter groot zijn.