Toon alles (5)
Jamie Biesemans

In de praktijk

We laten enkele scènes uit The Empire Strikes Back en de Bluray van The Pixies Live los op een 5.1 3D Orchestra-systeem. Het valt inderdaad niet te ontkennen dat het systeem sterk is in het egaal vullen van een ruimte met geluid, terwijl je toch duidelijk een voor/achter/links/ rechts-gevoel krijgt. Fijn voor films, en dat zonder hinderlijke kabels in de woonkamer.

Je kan overigens met een druk op de knop de kamerinstellingen telkens negentig graden roteren, wat in bepaalde opstellingen nuttig kan zijn. Bijvoorbeeld als in een L-vormige ruimte de eettafel in een kamergedeelte rechts of links van de tv staat, en je wil tijdens een maaltijd het Orchestra 3D-systeem gebruiken voor wat achtergrondmuziek. Door het roteren zorg je er voor dat de linkse en rechtse kanalen juist gepositioneerd worden ten opzichte van de tafel.

Het systeem doet wel merkbaar aan processing, wat een zekere ruimtelijkheid toevoegt. Bij films is dat vaak een meerwaarde, al is het af en toe bevreemdend bij buitenscènes. Bij muziek houden we er gemengde gevoelens aan over: livetracks klinken mooi, maar gitaarcentrische liedjes of orchestrale muziek komt er minder goed uit. Af en toe klinkt het allemaal wat syntetischer dan ons lief is.

gerelateerde items