Beeld

Review: Loewe ConnectID 40

Onze testversie van de Connect ID is afgewerkt in glossy wit, een frisse verschijning in de eindeloze reeks zwarte en zilveren kaders. Het toestel is ook verkrijgbaar in een aantal andere kleuren, waaronder beige, groen en oranje.

Maar deze Loewe heeft meer te bieden dan alleen een fris kleurtje. Er zijn tal van montagemogelijkheden en voeten leverbaar. Ons toestel was bijvoorbeeld voorzien van een zeer kleine voet – we spreken eerder van een steun – die centraal gemonteerd wordt.

Het scherm leunt dan ook lichtjes naar achter. Dankzij twee kleine voetjes links en rechts onder het scherm en de steun die nauwelijks zichtbaar is aan de voorzijde lijkt het wel alsof de Loewe wat boven het schap zweeft.

De luidsprekers verschuilen zich vooraan achter een stoffen speakergril. Het is een heel eigen en opvallend design. Aan de bediening heeft Loewe niets veranderd. De afstandsbediening is nog steeds een stevige reep uit geborsteld aluminium, met ietwat kleine toetsen en een heel eigen lay-out. De menu’s verschijnen onderaan het scherm in een lint, zodat je steeds het beeld ziet.

Een nadeel is echter dat je maar een beperkt overzicht krijgt over de menu’s, wat verwarrend is. Loewe levert wel veel uitleg bij elk menu en elke instelling. Een trefwoordenregister brengt je bovendien rechtstreeks naar de gekozen instelling in het menu en zet de uitleg er bovenaan bij. Loewe pakt het dus nog altijd anders aan dan de anderen, maar het went wel.

,

Ons toestel draagt achteraan een sticker die aangeeft dat het om een testmodel gaat. We stellen de Loewe in op de ‘Thuis’-beeldmode en zetten de kleurtemperatuur op ‘Zacht’.

Zodra we de eerste beelden zien, valt de bijzonder goede kleurweergave op. De kleuren zijn fris en helder maar worden niet overmatig benadrukt. Precies zoals het hoort dus. Het toestel heeft bovendien een uitstekende zwartwaarde en prima contrast, maar toont ook voldoende zwartdetail.

De grijsschaal is zeer neutraal en gelijkmatig, en vertoont enkel een heel fijne magentatint over de hele lijn. Die is gelukkig nauwelijks merkbaar bij normaal kijken. Een uitstekend resultaat.

Bij de beeldverwerking zijn de resultaten gemengd. De ruisonderdrukking scoort goed, net als de scaling van DVD-content. Minder tevreden zijn we met de deinterlacing. Die is ronduit slecht, waardoor het perfect mogelijk is dat diagonale en bijna horizontale lijnen sterke trapjesvorming vertonen.

Dat is duidelijk zichtbaar op testbeelden, maar gelukkig valt het bij normale beelden mee. We hopen dat het om een softwarefout gaat, want vorige modellen scoorden veel beter in dit opzicht. Voorlopig raden we aan om interlaced bronnen te mijden en al je bronnen in een ‘progressieve mode’ te zetten (720p of 1.080p als uitgang op je bronapparaat, maar dus niet 1.080i). Dat is gelukkig zelden een probleem. Laat ook de scherpte wat zakken van drie naar één, anders is er wat onnatuurlijk detail zichtbaar.

De Loewe legt wel goede resultaten voor bij de bewegingsscherpte, met name dankzij ‘Filmafvlakking (DMM)’. Pans worden erg vloeiend weergegeven en de hoeveelheid beeldartefacten die je daarvoor moet aanvaarden is minimaal. Er is ook voldoende detail zichtbaar, maar in dat opzicht weet de Loewe zich net niet bij de beste toestellen te scharen.

Opvallend goed is ook de klank. Die heeft behoorlijk wat volume en detail, en is beter dan wat je van heel wat slanke televisies te horen krijgt. Helaas merken we ook hier een vreemd verschijnsel: af en toe verspringt het volume, alsof het automatisch aangepast wordt.

Het effect deed zich niet frequent genoeg voor om echt storend te zijn, maar ook hier hopen we dat het om een softwarefout gaat die in het definitieve toestel rechtgezet wordt.

,

Onze testversie is uitgerust met een interne harde schijf van 500GB (aangeduid met DR+ in de modelnaam). Daarmee maak je niet alleen opnames van alle digitale tuners, maar ook vanop de analoge tv-tuner. Heb je een tweede Loewe TV in huis, dan is DR+ streaming een mogelijkheid: opnames van de ene televisie kan je daarmee ook op de andere bekijken.

Alle extra’s vind je eenvoudig terug onder het ’Media’menu: DVB-radio, internetradio, het DR-archief van je opnames, MediaHome (de USBen DLNA-mediaspeler) en MediaNet (internet-apps).

De mediaspeler is degelijk maar heeft één duidelijk gebrek: hij ondersteunt geen ondertitels. Als audiospeler doet hij het echter heel goed en speelt hij zelfs FLAC-bestanden af.

Bijzonder handig is ook de nieuwe iPad-app. Die is heel wat meer dan een eenvoudige grafische voorstelling van de remote. Je kan kanalen kiezen, bladeren in je opnames, opnames afspelen en heel eenvoudig in MediaNet een app kiezen die je op de televisie opstart.

De app communiceert met de televisie en haalt via GraceNote een EPG van je kanalen op. Daar is nog wat werk aan, want bij heel wat kanalen is de EPG leeg. Loewe toont er wel fijntjes mee aan dat een tablet het gebruik van alle diensten op de televisie een pak eenvoudiger maakt.

,

Helaas betaal je voor dit toestel een flinke prijs. Zelfs zonder de DR+-functionaliteiten is de minimumprijs 1.999 euro voor een 40-inch versie.

Zoek je echter een tv die perfect in je interieur geïntegreerd kan worden, dan heeft Loewe wel wat te bieden met deze lijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.