Geluid

Review: Loewe SoundVision

Het alles-in-één-concept is spek voor de bek van mensen die in hun woonkamer geen uitgebreid audio- systeem willen neerpoten. De SoundVision van Loewe is een mooi voorbeeld van hoe het inderdaad anders kan.

Deze actieve speaker met ingebouwde cd-speler, iPhone-dock en streaming-client steekt in een strak designjasje. Voor het eindejaar werd de SoundVision geüpdatet, maar op wat esthetische ingrepen na blijft het apparaat grotendeels hetzelfde als weleer.

,

Het opvallendste aspect aan de SoundVision is zonder twijfel het scherm. Een groot exemplaar is het, dat bovenop het toestel gemonteerd wordt. Mijn eerste reflex
was zelfs om even te checken of het niet om een tablet ging die de vorige tester misschien vergeten was. Maar neen, het 7,5-inch scherm zit er vast op.

Eigenlijk gaat het om een touchscreen waarlangs je nagenoeg alle functies – en dat zijn er wel wat – van deze Loewe aanspreekt. Voor de basics, zoals aan/uit, de volumere- geling en eject, zijn overigens aparte knoppen voorzien.

Werken via het touchscreen is gemakkelijk, al mocht het geheel soms wat sneller reageren. Waar de grote display echter in uitblinkt, is het tonen van albumhoezen als je bijvoorbeeld vanaf een netwerkschijf MP3’s afspeelt. Vanuit de sofa kan je perfect een blik werpen op de display om te zien wat er nu speelt, zelfs al zit je op een meter of twee van de speler verwijdert.


Gelukkig hoef je ook niet uit de luie zetel te komen als je wat muziek wil opzetten. De SoundVision wordt geleverd met de traditionele Loewe-afstandsbediening, die ook kan dienen voor Loewe-televisies.

Het zal de Loewe-fans wellicht niet verbazen, maar de SoundVision past perfect in de designfilosofie van het Duitse merk, met een – bij ons testexemplaar – knappe maar vingerafdrukgevoelige behuizing in glanzend aluminium.

Die behuizing is uit een stuk vervaardigd en oogt zeer luxueus. De zijkanten zijn inlegwerk, en ook hier is heel wat mogelijk. Zoals ebbenhouten panelen of inlegwerk in een kleur naar keuze. Alles heeft natuurlijk zijn prijs…

,

Net zoals bij de Loewe Soundbox, is een groot oppevlak van het toestel bedekt met een soort speakergrille waarachter twee tweeters en twee mid-speakers zich verschuilen. Oogt mooi, vinden we.

De piekfijne afwerking zien we ook terug op de achterkant. De verschillende aansluitingen bevinden zich in een uitsparing die bedekt kan worden met een deksel. Alle stekkers zitten daardoor uit het zicht en tegelijkertijd doe je wat aan cable management door alle kabels via één opening naar buiten te brengen.

Van ver heeft de SoundVision wat weg van een compacte soundbar. Een verschil met de meeste soundbar is wel dat je het toestel iets naar boven kan richten, zodat je de SoundVision zelfs op een lage tafel kan plaatsen zonder dat de geluidskwaliteit daaronder lijdt.

In onze testopstelling, waarbij de SoundVision inderdaad op een laag tafeltje stond en wij in een sofa zaten, was die mogelijkheid perfect om de speaker recht naar onze oren te richten. De heling zorgt er ook voor dat de naar onder gerichte basspeakers goed hun werk kunnen doen.

,

Klankmatig heeft de SoundVision een zekere présence en een helder geluid dat veel detail bevat, maar je moet het toestel niet richting de allerhoogste volumes jagen. Het laag is standaard nogal ingetogen, al kan je daar wel wat aan doen door de gepaste instelling naar boven te schroeven.

Niet dat er veel snufjes of opties zijn om iets aan de klank te veranderen, maar dat lukt nog wel. Meer instellingen zou toch niet passen bij de Loewe-aanpak, die op dat vlak wel iets wegheeft van de Apple-filosofie.

Overigens kan je de SoundVision uitbreiden met een subwoofer – al dan niet van Loewe. Dit hebben we niet getest, maar het lijkt ons toch een stevige aanrader als je van plan bent om de SoundVision als enig audioapparaat in de woonkamer te gebruiken.

De neutrale klank bekoort ons meer dan de geproceste output van de Loewe Soundbox, die we een tijdje geleden testte. De SoundVision is ook vrij omnidirectioneel, met als keerzijde dat er niet echt sprake is van een stereogevoel.

Het is, samengevat, een ideaal toestel om centraal in een middelgrote woonkamer te plaatsen waar het voor aangename achtergrondmuziek kan zorgen.

,

Het opmerkelijke aan de SoundVision is dat het toestel veel meer kan dan je zou vermoeden als je het apparaat op een kast of tafel ziet staan. Achter het grote scherm is er bijvoorbeeld een connector voor Apple-toestellen. Let wel, het is een dertigpolige aansluiting waarop de nieuwste iPhone of iPod Touch niet past zonder adapter. Een iPad raak je er ook niet meteen op kwijt.

Nog op de featurelijst: FM-radio, een vooraan gemonteerde cd-speler die schijfjes ‘hapt’ en natuurlijk heel wat streamingfuncties. Zo kan je muziek afspelen vanaf DLNA-bronnen (een NAS bijvoorbeeld, of een pc) of streamen via Bluetooth.

Loewe heeft ook de online muziekdienst AUPEO geïntegreerd, een van onze favorieten vanwege de vele genrestations en het gevarieerde aanbod bij het afspelen van een personaliseerd radiostation. Doe er nog een paar USB-poorten bij en analoge ingangen, en het plaatje is compleet.

Je kan de SoundVision via een ethernetkabel of via Wi-Fi verbinden met het netwerk, maar vrij uniek is de aanwezigheid van een derde optie: PowerLAN. Deze optie hebben we niet kunnen testen omwille van een elektrische installatie die allergisch is voor deze technologie, maar het is in elk geval een handige extra.

,

De SoundVision is echt wel een nicheproduct. De doelgroep die Loewe ermee voor ogen heeft bestaat duidelijk uit mensen die bereid zijn een zeker bedrag te betalen voor een audioapparaat dat zeer functioneel maar vooral ook oogstrelend is.

In die missie is Loewe duidelijk geslaagd. Maar een echt alternatief voor een klassieke audio-installatie is de SoundVision natuurlijk niet.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.