Functioneel design, hoge prijs

De Harmony ziet er eenvoudig maar mooi uit, met een 3,5-inch groot aanraakscherm dat we kunnen aanpassen naar wens. Willen we bijvoorbeeld makkelijk bij een vast kanaal komen op de settopbox, dan maken we daarvoor een aparte knop aan.

Naast het aanraakscherm hebben we een aantal toetsen ter beschikking voor de bediening van het volume en kanaal, aangevuld met pijtoetsen voor de dvd-speler.

Het grootste nadeel van de Harmony is snel gevonden: we betalen 399 euro voor het apparaat, en dat blijft toch even slikken voor een afstandsbediening. Anderzijds mag je niet vergeten dat deze remote niet alleen av-apparatuur en computers (met afstandsbediening) kan aansturen, maar ook gangbare domotica zoals op afstand bedienbare lichten, gordijnen en verwarming.
 


Dat zet het prijskaartje in een ander perspectief; mooie afstandsbedieningen voor dit soort werk zijn in regel ongeveer een factor drie tot vier duurder. Anderzijds krijgen dit soort luxeoplossingen sinds kort natuurlijk wel concurrentie uit een nieuwe hoek: die van tablets en gespecialseerde apps. De nieuwe Sony S tablet (prijskaartje: 479 euro) bijvoorbeeld, die zelfs over een ingebouwde IR-transmitter beschikt en amper meer kost dan deze Harmony 1100. Of de app met IR-zender die Logitech sinds kort zelf aanbiedt in de VS.

Vreemd is de vereiste om onze naam en e-mailadres op te geven bij de installatie, en dat zonder duidelijke reden. Een tweede puntje dat we graag anders hadden gezien, is de manier waarop we nieuwe instellingen van de computer naar de afstandsbediening moeten brengen. Dat gaat nu alleen met een usb-kabel, waar we toch wel hadden gehoopt op een WiFi- of Bluetooth-verbinding.

gerelateerde items