Mobile

Review: Logitech UE 6000

De Logitech UE6000 deelt op het eerste zicht heel wat trekjes met z'n duurdere broer, de UE9000 (349 euro) die eerder al aan bod kwam bij FWD Magazine. En dan denken we in de eerste plaats aan de vormgeving, die er ook hier uitgesproken strak en futuristisch uitziet. Het blijft alleszins een fraaie verschijning

Het enige duidelijke verschil is de licht afwijkende hoofdband, die bij de UE6000 eerder recht afloopt naar de behuizingen toe waar die van de UE9000 nog een kleine kronkel maakt. Die ingreep zorgt ervoor dat de behuizingen van de UE 6000 ingeklapt kunnen worden, waardoor hij zich relatief compact laat vervoeren in het meegeleverde draagtasje.

De afwerking ziet er uistekend uit en de hoofdtelefoon maakt – mede door het gewicht van 294 gram (inclusief batterijen, exclusief kabel) – ook een solide indruk. Precies zoals het hoort bij een hoofdtelefoon die zo'n 200 euro moet kosten in de winkel.

Het enige puntje van kritiek gaat uit naar de zwarte glanslak van ons testexemplaar. Die draagt natuurlijk duidelijk bij aan de mooie look van deze set, maar ze is ook erg gevoelig voor vette vingerafdrukken – iets wat minder praktisch is bij een hoofdtelefoon die vooral onderweg gebruikt zal worden. Je koopt er dus best meteen een paar poetsdoekjes bij.

Logitech levert de UE6000 met een opvallende (blauwe) afneembare kabel, waarin een compacte iPhone/iPad-compatibele remote geïntegreerd is. Je kan er het volume mee aanpassen, telefoontjes mee aannemen en meer van dat fraais.
 


,

Net zoals de duurdere Logitech UE 9000, beschikt ook de UE 6000 over een actief noise-cancelling systeem dat omgevingsgeluiden probeert te neutraliseren met tegengeluid – een basisprincipe waarop iedere hoofdtelefoon met actieve noise-cancelling voort borduurt.

In tegenstelling tot bij de UE 9000 wordt de elektronica van de UE 6000 echter aangestuurd door twee AAA-batterijen. Je kan ze dus gewoon vervangen door verse exemplaren wanneer ze het opgeven tijdens een lange vlucht, zonder je toevlucht te nemen tot een lader of – lastiger – het even zonder muziek te moeten stellen.

Tel daar nog bij dat één set batterijen het maximaal zo'n 40 uur volhoudt – gevoelig beter dan de UE 9000, die het 10 uur uithoudt met zijn ingebouwde accu – en je kan al een aardige wereldreis plannen vooraleer je een muilezeltje nodig hebt voor je reservebatterijen.

Eveneens postief is dat de UE 6000 ook gebruikt kan worden zonder batterijen, in tegenstelling tot nogal wat concurrenten waarbij dat niet het geval is. De elektronica hoeft dus niet constant aan te staan om muziek weer te geven, al moet je het natuurlijk wel zonder actieve noise-cancelling stellen wanneer je geen batterijen gebruikt.

Tot slot valt het gewicht ook net wat lager uit dan bij zijn draadloze grote broer. Met 294 gram (inclusief batterijen) is het nog steeds geen pluimgewicht, maar overdreven zwaar kan je hem ook niet noemen.

Kortom, een noise-cancelling hoofdtelefoon die conceptueel prima in elkaar zit. Benieuwd hoe zich dat vertaalt in de dagelijkse praktijk…
 



,

Het grootste voordeel van een bekabelde noise-cancelling hoofdtelefoon tegenover een draadloze Bluetooth-versie, is – in onze optiek althans – het veel betere gebruiksgemak. Dat komt ook bij de UE 6000 mooi tot uiting, want op de hoofdtelefoon zitten maar twee toetsen. Verwarring over de bediening is dus uitgesloten, en dat draait bij heel wat draadloze sets toch anders uit.

De onderste knop heb je sowieso niet nodig wanneer de Logitech op je hoofd staat, want daarmee open je het batterijvak – een operatie die trouwens erg makkelijk verloopt, zonder risico op gescheurde vingernagels. Met de tweede toets, die bovenop de rechter oorschelp zit, activeer je de noise-cancelling. 

De noise-cancelling blijkt alvast niet onder te doen voor die van de UE 9000. Ook bij de UE 6000 doet ze haar werk dus naar behoren, maar in een vrij klein deel van het frequentiespectrum. In de praktijk vertaalt zich dat in een degelijke demping van laagfrequente stoorgeluiden, maar tegen menselijke stemmen en hoogfrequente geluiden biedt ze minder weerstand dan de noise-cancelling systemen die je aantreft op (gevoelig duurdere) sets van Bose en Audio-Technica.

Een duidelijk pluspunt is dan weer dat de passieve geluidsdemping uitgesproken goed is, waardoor je in heel wat situaties ook zonder ingeschakelde noise-cancelling al relatief ongestoord van muziek kan genieten.

De dikke, vrij malse oorkussens die bedekt zijn met een laagje similileder zijn daar – samen met de vrij strakke pasvorm – verantwoordelijk voor, en ze bezorgen de UE 6000 meteen ook een prima draagcomfort. Er zijn geen vervelende drukpunten merkbaar op het hoofd of de oren, het gewicht is prettig verdeeld en er is voldoende plaats om je oren zonder al te veel gedoe in de daartoe voorziene ruimte te krijgen. Het enige minpuntje is dat we vrij snel last krijgen van oorbroei, waarbij de oren zweterig beginnen aan te voelen.

Muisstil is de noise-cancelling overigens niet. Wanneer je de functie activeert zonder dat er muziek speelt, hoor je een zacht geruis. Niet dat het storend wordt, maar hoorbaar is het zonder meer. Zet je muziek aan, dan valt het amper nog op.
 



,

We beluisteren de UE 6000 eerst in passieve modus, dus zonder ingeschakelde noise-cancelling. En wat we te horen krijgen bevalt ons zeer, zeker voor een noise-cancelling hoofdtelefoon met een uitgesproken interessant prijskaartje.

We krijgen een vol en rijk geluid te horen, dat ietsje naar de warme kant neigt en geen uitgesproken grote accenten meekrijgt doorheen het frequentiebereik. Zoals je van een gesloten hoofdtelefoon mag verwachten, ligt er wel wat meer nadruk op de laagweergave dan we als strikt neutraal zouden bestempelen, maar niet genoeg om de UE 6000 meteen te omschrijven als een uitgesproken 'bass heavy' hoofdtelefoon.  

Zo krijg je bij tracks met een stevige baslijn – we klikken 'N*ggas in Paris' van Jay-Z en Kanye West aan in onze afspeellijst – wel degelijk een écht stevige bas te horen: punchy, gewichtig en met een stevige impact er achteraan. Best spectaculair, maar nog leuker om merken is dat de bas ook aardig gecontroleerd voor de dag komt. Helemaal perfect is de UE 6000 overigens ook weer niet op dat laatste domein – de laagweergave kan heus nog wel wat strakker – maar voor een mobiele noise-cancelling hoofdtelefoon van 200 euro zit het méér dan goed.

Schakelen we over naar wat meer rustgevende muziek – Ibrahim Ferrer en Omara Portuondo die 'Silencio' ten berde brengen, bijvoorbeeld – dan merk je opnieuw dat het laag wat benadrukt wordt in de weergave, maar niet zo sterk dat het het fantastische stemgeluid van beide Cubaanse oudjes of de spaarzame instrumentatie overstemd dreigen te worden  De stemmen staan weliswaar net ietsje meer op de achtergrond dan we gewend zijn, maar de balans is zonder meer aangenaam – beter zelfs dan bij de gevoelig duurdere UE 9000. 


Het grootste verschil met de beste gesloten hoofdtelefoons voor hifigebruik zit 'm zonder twijfel in de hoogweergave, die bij sommige nummers minder natuurlijk overkomt. Zo krijgen we het gevoel dat hoge tonen ietsje worden ingetoomd met het oog op een ontspannen weergave en minder luistermoeheid, terwijl in het gebied daar net onder dan weer een licht accent lijkt te zitten. Een afstelling die we bij wel meer mobiele hoofdtelefoons zien – ook bij de P5 van B&W merkten we dit trekje al eens op – en dat bij de meeste luisteraars in goede aarde valt, maar zelf zijn we er geen onvoorwaardelijke fans van.

Wanneer we de noise-cancelling elektronica uiteindelijk inschakelen, merken we dat die laatste helaas meer doet dan alleen omgevingsgeluid onderdrukken. Zo hoor je dat er een veel duidelijker accent op het laag en het hoog komt te liggen, waardoor stemmen wat te ver naar de achtergrond verdwijnen. Kortom: de actieve noise-cancelling houdt wel degelijk wat extra lawaai buiten, maar voor een optimale geluidskwaliteit hou je ze beter uitgeschakeld.  

,

Wie in de markt is voor een noise-cancelling hoofdtelefoon, aan een eerder beperkt budget gebonden is en een draadloze verbinding niet meteen onmisbaar vindt, kan eigenlijk amper voorbij aan deze Logitech UE 6000.

Niet alleen beantwoordt hij op praktisch vlak aardig aan ons ideaalbeeld van een betaalbare noise-cancelling hoofdtelefoon, hij ziet er ook goed uit, is degelijk afgewerkt en zit comfortabel op het hoofd.

De noise-cancelling is niet van hetzelfde niveau als bij de Bose QuietComfort 15 of Audio-Technica ATH-ANC9 QuietPoint, maar ze biedt wel degelijk een meerwaarde voor wie onderweg relatief ongestoord van muziek of films wil genieten.

Tel daar nog bij dat de UE 6000 ook klankmatig niet teleurstelt – hij laat zelfs een iets betere indruk na dan de gevoelig duurdere (draadloze) UE 9000 van Logitech – en je hebt een noise-cancelling hoofdtelefoon die een ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Wat ons betreft zelfs voldoende om als referentie te dienen in het sub-200-euro segment, en dat zegt voldoende.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.