Geluid

Review: Logitech UE Boom

De Logitech UE Boom is de tweede zeer compacte mobiele speaker die we hier in korte tijd op de redactie ontvingen en die verrassend sterk uit de hoek komt. De eerste, de Bose SoundLink mini, klonk voor een luidspreker van zeer bescheiden formaat zelfs heel goed, goed genoeg om vijf sterren van de FWD-redactie van te ontvangen.

De UE Boom doet het ook niet slecht, al heeft het wel een heel ander klankkarakter. Waar de Bose uitblonk in kracht en stevige bassen – wat niet evident is in een kleine verpakking – heeft Logitech meer ingezet op een verfijnd geluid waar mid en hoog op het voorplan staan.

De basprestaties zijn heel wat meer ingetogen, en dat zal bij sommige mensen te mager in de oren klinken. Speel je tracks van Cypress dan mis je toch wat de impact van de basdrums en bij ‘Mia’ van Gorki verdwijnt wat van het ruimtelijke gevoel dat zo eigen is aan dat liedje. Bij vrij hoge volumes wordt het laag wel wat aangedikt, maar als je het te luid zoekt dan duikt het vervormingsspook op. 

,

Dat gezegd zijnde is de UE Boom wel zuiver en gedetailleerd. Mensen die het niet zo hebben van fuifmuziek en bijvoorbeeld liever naar singer-songwriters luisteren, zullen misschien wel meer van de Logitech genieten dan van de Bose SoundLink Mini. Voor een feestje in een vakantiehuis zouden wij echter voor die laatste gaan.

Al heeft de UE Boom in die laatste situatie een pluspunt in huis: na wat langer testen kunnen we getuigen dat de behuizing van de Bose SoundLink mini wat kras- en blutsgevoelig is – sorry, Bose! – terwijl de ronde, rubberen Logitech wellicht met minder schade een val overleeft.

En een belangrijke: de UE Boom is waterdicht en vlekresistent, wat zijn grootste concurrent niet kan beweren. De Logitech is dus beter geschikt voor gebruik aan het zwembad.

Het design van de UE Boom is ook goed uitgekiend in termen van het uitstralen van muziek. De speaker is een rond tonnetje dat je rechtzet. Uit het zicht zijn er twee tweeters die via passieve radiatoren geluid naar alle kanten uitsturen. Dezelfde techniek werd ook al gebruik in de Libratone Zipp (een duurdere Airplay- en DLNA-compatibele mobiele speaker), maar in tegenstelling tot de Zipp wordt het geluid bij de UE Boom net niet over de volle 360 graden uitgestraald.

Maar het is bijna compleet omnidirectioneel, goed genoeg voor de meeste sociale situaties waar verschillende mensen wat muziek willen beluisteren. Geen echt probleem dus, in onze ogen. Enkel aan de zijde met de rubberen strip waarop de volumeknoppen gelokaliseerd zijn, werkt je wat minimale verschil in klankkarakter. 

,

Een echt stereogevoel creëren is altijd wel een uitdaging voor een mobiele speaker – of elke situatie waar je met slechts één speaker werkt. Logitech heeft echter een slimme – en voor hen lucratieve – oplossing gevonden: je kan twee Booms met elkaar verbinden, zodat ze een stereopaar vormen.

Deze techniek van 'restreaming' is vrij uniek en een goede vondst. Het lijkt ons dat je met een slimme plaatsing van twee Booms pakweg de woonkamer in een vakantiehuisje netjes van klank kan voorzien.

Dat gezegd zijnde: deze feature hebben we niet kunnen testen omdat we maar een Boom ontvingen om te testen. We vermelden het als pluspunt, maar houden er daarom geen rekening mee bij onze score. Positieve ervaringen van lezers met de stereo-opstelling horen we natuurlijk altijd graag.

,

Persoonlijk hebben we qua klank een voor de Bose SoundLink Mini, maar de UE Boom heeft toch ook wel troeven die voor heel wat mensen relevant zijn. De omnidirectionele klank, de waterdichte behuizing en de batterij die vijftien uur meegaat zijn aardige pluspunten.

Om dat laatste cijfer te situeren: van alle mobiele speakers die we deze zomer testten, bood geen enkel zoveel autonomie.  Toch is de UE Boom met xx gram geen zwaargewicht. Tenslotte is de prijs van de UE Boom toch ook een mooie meevaller: 199 euro is minstens 50 tot 100 euro minder dan de meeste gelijkwaardige rivalen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.