Mobile

Review: Logitech UE900

Ultimate Ears maakt sinds enige tijd deel uit van Logitech, een bedrijf dat met name op de computermarkt geen onbekende is. Onder die vlag groeide het Ultimate Ears-label uit van een specialist in in-ear hoofdtelefoons en in-ear studiomonitors tot een meer algemene merknaam voor de premium audioproducten van Logitech. En dat zijn er een stuk meer dan je misschien denkt.

Gelukkig betekent die vernieuwingsdrang niet dat de traditionele sterke punten van de eigen sub-brands plots volledig uit het oog worden verloren. Zo biedt Logitech sinds enkele maanden een nieuwe high-end in-ear set aan onder de UE-vlag, de UE900.

Wie vreest dat de UE900 eerder een marketingoefening is dan een serieuze in-ear monitor, kan z'n reservaties al opbergen na het lezen van de specificaties. Die zien er immers bijzonder indrukwekkend uit.

Zo maken deze kleine in-ears gebruik van vier armaturen – een duurder en hoogwaardiger alternatief voor een klassiek diafragma – in ieder 'oortje': twee van die minuscule drivertjes staan in voor de laagweergave, eentje voor het mid en één voor het hoog. En natuurlijk zijn er ook piepkleine wisselfilters aanwezig om de gewenste frequenties naar de juiste drivertjes te leiden, net als bij een klassieke luidspreker. Het is dan ook haast niet te geloven dat de complete hoofdtelefoon nog geen 20 gram weegt…

,

Wanneer de UE900 uiteindelijk op ons bureau verschijnt, zitten we enigszins verbaasd te kijken naar de omvang van het doosje waarin de hoofdtelefoon wordt geleverd. Voor een setje in-ears lijkt het wel erg riant bemeten te zijn, maar een kijkje in de doos verklaart veel.

Naast een duidelijke en handige handleiding, zitten er veel accessoires in de verpakking. Erg veel zelfs. Zo halen we twee losse, gevlochten audiokabeltjes boven (eentje met een iPod-compatibele remote en een zonder), maar liefst acht verschillende setjes oorplugs (zowel in foam als siliconenrubber), twee aansluitplugs en een opbergdoosje in glanzend plastic waarin alles opgeborgen kan worden.

Leuk om weten is dat Logitech ook vervangkabeltjes en -plugs kan leveren als er ooit iets zoek raakt of stuk gaat, en dat is niet onbelangrijk met het oog op  de levensduur van deze toch niet bepaald goedkope in-ear hoofdtelefoon.

Ook de aanwezigheid van foam adapterplugs vinden we trouwens een duidelijk pluspunt, aangezien die naar onze ervaring veel beter op hun plaats blijven zitten dankzij de goede 'seal' waar ze voor zorgen – cruciaal voor een goede weergave bij in-ears. Dat danken ze aan het zachte foam dat zich makkelijk laat indrukken (nodig om de plugs correct in je oren te krijgen) en gewoon weer uitzet zodra de plugs enkele seconden in je oren zitten.

Toegegeven, de foam plugs vragen wat gewenning en handigheid bij het inbrengen (zeker in combinatie met de oorlusjes op het uiteinde van de kabels), maar in de praktijk blijken ze ook dit keer weer voor een ronduit uitstekende pasvorm te zorgen. En een uitstekende demping van omgevingsgeluid: wanneer we met ingeplugde UE900's tussen onze collega's zitten, lijkt het haast of iemand op de denkbeeldige mute-knop voor omgevingsgeluiden geduwd heeft. Stemmen en telefoons zijn nog net hoorbaar wanneer er geen muziek speelt, en verwijnen zelfs volledig wanneer we in onze collectie testtracks duiken. 

Wel valt het op dat we met de foam plugs ook meer 'eigen geluiden' horen, bijvoorbeeld tijdens het wandelen en dergelijke. Ondanks de prima pasvorm is dit dus niet meteen een ideaal setje in-ears voor fanatieke sportievelingen – daarvoor isoleren ze overigens ook net iets té goed. 
 


,

The proof of the pudding is in the eating, zeggen ze weleens aan de andere kant van het kanaal, en dat gaat natuurlijk ook op voor hoofdtelefoons. 

Om na te gaan hoe lekker die pudding precies is bij de UE900, besluiten we hem aan te sluiten op een Meier Audio Corda2Move hoofdtelefoonversterkertje met ingebouwde USB-DAC. Niet dat dat écht noodzakelijk is, want met een gevoeligheid van 105 dB en een impedantie van 30 ohm kan deze set het ook prima vinden met mobiele toestellen en laptops. 

Al van bij de eerste tonen van de Twin Peaks-soundtrack wordt duidelijk dat de UE900 heel wat meer nuance en subtiliteit in huis heeft dan een doorsnee in-ear hoofdtelefoon. Niet alleen zit er een aangename ruimtelijkheid in het geluid (iets wat vaak compleet achterwege blijft bij in-ears), we horen ook een aardige gelaagdheid.

Daarmee bedoelen we dat verschillende instumenten en melodielijnen makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn, terwijl er ook heel wat kleine details hoorbaar zijn die bij andere sets voor mobiel gebruik compleet in achtergrondlawaai dreigen  te verdwijnen. Een van de voordelen van een goede isolatie, maar meteen ook een indicatie van de eigen kwaliteiten van deze in-ear hoofdtelefoon.

We vermoeden zelfs dat Logitech de UE900 daarom heeft afgestemd op luisteren bij lage en matige volumeniveaus, want net dan klinkt deze set op z'n best. Bij hoge volumes klinkt het geluid hoorbaar gecomprimeerder, maar als je je oren een beetje lief hebt – en we hopen dat dat het geval is wanneer je zo'n 400 euro besteedt aan een hoofdtelefoon – dan kan je die per definitie maar beter niet opzoeken.

Doorheen het frequentiebereik noteren we ook weinig echte accenten. Zo loopt het frequentiebereik van de laagweergave relatief diep door, maar blijft een echte impact bij diepe bassen achterwege. Zo horen we bij 'Twin Peaks Theme' alle nuances in het laag – en dat zijn er meer dan je misschien zou denken – maar blijft bij Redman's 'Sour Deezal' de echte dreun achterwege, terwijl je die bijvoorbeeld wel hoort wanneer je datzelfde nummer op een set uit de kluiten gewassen hifispeakers beluistert.

In het hoog horen we opnieuw heel wat detail, maar blijven agressieve kantjes achterwege. Daardoor blijft luistermoeheid lang achterwege, terwijl het toch niet saai luisteren is. Een prima compromis, wat ons betreft.

Met de weergave van stemmen lijkt iets vreemds aan de hand te zijn, alsof er een wat donkerder tintje aan vast zit dan we gewend zijn. Het is geen onoverkomelijke kleuring – het blijft fijn luisteren naar deze set – maar het valt wel op bij nummers die je goed kent, zeker wanneer je ze er net voor nog op een gelijkaardig geprijsde over-ear hoofdtelefoon hebt gehoord.

Die combinatie van kenmerken maakt van de UE900 een in-ear set die moeilijk in een vakje te stoppen is: hij is niet dermate neutraal dat we hem een rasechte in-ear studiomonitor zouden durven noemen, maar laat veel meer nuances en details horen dan we gewend zijn van eenvoudigere in-ear hoofdtelefoons en is ook veel lineairder afgestemd dan de goedkopere of lifestylegerichte concurrenten. 
 


,

De Logitech UE900 maakt duidelijk dat het formaat van een hoofdtelefoon weinig vertelt over wat er onder 'de motorkap' plaatsvindt. In een werkelijk piepklein pakketje weten Logitech en Ultimate Ears een massa hoogwaardige technologie te proppen, een prestatie op zich.

Ook klankmatig merk je meteen dat de UE900 iets speciaals is, met een gebalanceerde, geraffineerde klank die mijlenver verwijderd ligt van de 'oortjes' die je bij je smartphone of tablet kreeg. Onze enige vrees is dat de UE900 weleens  tussen wal en schip zou kunnen belanden. Voor puristen die een echte studiomonitor verwachten is het geluid waarschijnlijk net niet neutraal genoeg, terwijl het publiek dat van een bonkende bas houdt ook niet echt aan z'n trekken komt. 

En dat zou zonde zijn, want de UE900 heeft heel wat kwaliteiten in huis die je bij niet veel andere sets in dit segment aantreft. Zo is de isolatie van omgevingsgeluiden ronduit indrukwekkend, en weten we ook de luchtigheid die de UE900 in z'n weergave legt erg te appreciëren. 

Dat brengt ons ten slotte bij de prijs, die met 399 euro bepaald niet van de poes is. Daar staat gelukkig wel tegenover dat heel wat onderdelen van de UE900 probleemloos vervangen kunnen worden als de nood zich voordoet, wat de levensduur gevoelig kan rekken in vergelijking met goedkopere sets.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.