Wie zichzelf een beetje (veel) als audiofiel omschrijft, bleef tot voor kort ver weg van streaming. Wellicht had dat ergens te maken met de begindagen van digitale muziek, dat toen vooral bestond uit brakke mp3’s aan belachelijk lage bitrates. Een beetje elitisme zal er ook niet vreemd aan zijn, vermoeden we.

Het tij is inmiddels wel gekeerd. Er is steeds meer aandacht voor lossless muziek, al dan niet in hoge resolutie. En met dank aan de hoofdtelefoonhype zijn heel wat mensen met meer aandacht naar muziek aan het luisteren.

Kortom, zelfs puristen aanvaarden nu dat streaming een valabele muziekbron kan zijn. Als de gebruikte apparatuur en de bronbestanden van een voldoende hoog niveau zijn, uiteraard. En zo komen we bij de NA-11S1, een toch wel heel bijzondere netwerkspeler met straffe credentials.

Bijzonder ook, want deze highend-speler komt niet van een obscuur merkje, maar wel van het heel toegankelijke Marantz. Verrassend? Niet helemaal, want wie Marantz-goeroe Ken Ishiwata ooit aanhoorde, weet dat hij de cd min of meer dood heeft verklaard.