Geluid

Review: Marantz NA7004

Wie de designfilosofie van Marantz kent én ervan houdt, zal tevreden naar deze streamer kijken. De NA7004 past immers perfect in het rijtje recente mid-range Marantz- toestellen, zoals de CD6004 en PM7004.

Concreet gaat het om een mooi afgewerkte en solide behuizing, met de bekende afgeronde hoeken vooraan en een uitstraling die zowel modern als nostalgisch overkomt. Dat laatste is zeker het geval als je opteert voor de zilvergouden uitvoering, in plaats van de matzwarte.

De NA7004 is zoals de meeste andere toestellen in ons dossier netwerkspelers in FWD44 een speler met eerder klassieke dimensies, een schril contrast met zijn broertje van Denon dat eerder de afmetingen van een radiotuner heeft.

,

Marantz is zeker niet karig geweest met features bij de NA7004. Om te beginnen is dit geen ‘pure’ streamer: naast de streamingfuncties bevat het toestel ook een radiotuner. Een hybride dus, die naast AM/FM (met RDS) ook DAB en DAB+ biedt.

Mooi, want zo kan je niet alleen je cd-speler vervangen maar ook een eventuele losse radiotuner. Onlogisch is het natuurlijk niet, als je bedenkt dat de NA7004 bedoeld is om gekoppeld te worden met een stand-alone versterker zoals de Marantz PM6004 of PM7004.

Eigenaars van een iPhone, iPad of ander Apple- snoepgoed spitsen best hun oren. De NA7004 is immers compatibel met AirPlay. Het is echter niet langer de enige streamer met deze technologie – ook Denon, Onkyo en Pioneer werken met plezier samen met AirPlay.

Als alternatief voor lokaal streamen kan je opte- ren voor DLNA. Ondersteuning is er voor MP3-, WMA-, AAC-, WAV- en FLAC-bestanden, die laatste tot 24 bit/96 kHz. Marantz is relatief conservatief als het op streaming aankomt, of dat was vroeger toch het geval.

Het merk is weliswaar een voortrekker wat AirPlay-streaming betreft, maar ondersteuning voor online streamingdiensten was tot voor kort minder evident. De recente aankondiging dat Marantz en zusterbedrijf Denon Spotify gaan aanbieden bij hun AV-receivers verandert de zaak wel – al is er nog geen nieuws dat deze streamingdienst ook naar de NA7004 komt.

De diensten die wel present zijn, blijken helaas niet relevant voor ons gebied: Napster en Last.fm. Uiteraard maakt ook vTuner zijn opwachting, zodat je een keuze kan maken uit een gigantische selec- tie internetradiostations.

,

En daar stopt het lijstje met mogelijkheden niet. Als we de NA7004 omdraaien, ontdekken we een ruime selectie aansluitingen. Naast de obligate ethernetpoort en analoge cinch-uitgangen om geluid naar je versterker te brengen, zien we een paar heel interessante extra’s.

Digitale ingangen bijvoorbeeld, zodat het toestel ook als DAC ingezet kan worden. Het is ook wat uitgebreider dan bij de meeste concurrenten: naast optische en coaxiale ingangen is er een type-B USB-aansluiting, die compatibel is met high-res bestanden tot 24-bit/192 kHz.

Je kan de NA7004 dus gebruiken om zowel een cd- speler als een computer een kwaliteitsboost te geven. Ten slotte is er ook een digitale uitgang, handig voor wie al een losse DAC of AV-processor in huis heeft die voor een nog betere geluidskwaliteit zorgt.

,

De voorkant van de Marantz is een plezier om naar te kijken. Ja, er zijn betrekkelijk veel toetsen aanwezig en een groot scherm. Op dat scherm verschijnt de informatie bovendien in vrij grote letters. Daar zijn we behoorlijk gelukkig mee, want nogal wat toestellen in deze test hebben displays die op amper anderhalve meter al quasi onleesbaar zijn.

Toegegeven, het toestel bedien je best vanuit de zetel via een app voor je smartphone of tablet. Dan kan je immers alle informatie van het schermpje van het mobiel toestel aflezen. Maar toch verdient Marantz beslist een schouderklopje voor het grote display.

We zijn ook blij met de aanwezigheid van een hoofdtelefoonuitgang en de aparte volumeregeling voor die laatste. In de woonkamer zitten nu eenmaal soms andere mensen, en die willen misschien naar een realityshow op tv kijken.

Eveneens van de partij is een USB-poort vooraan, die naast USB-media ook muziek van iPods, iPhones en iPads afspeelt. Zoek je Bluetooth? Die functionaliteit kan je optioneel toevoegen door een adapter in te pluggen op de M-XPort op de achterkant.

,

Het verbinden van de NA7004 met ons netwerk is zo gefikst. Er is geen Wi-Fi aanwezig op het toestel, dus moet je sowieso terugvallen op een netwerkkabel. Meteen rolt er een firmware-update binnen, een fenomeen dat je met deze toestellen wel vaker ziet.

Een tiental minuten later is die ook alweer achter de rug. De meegeleverde afstandsbediening is een klassieke, degelijke Marantz-remote waarmee je gemakkelijk van bron kan wisselen. Voor het zoeken door een lijst van artiesten is ze minder geschikt.

Gelukkig voorziet Marantz een app voor Apple- toestellen. Deze app is adequaat en zeker bruikbaar, maar verre van perfect. Er zitten een paar eigenaardigheden in die we graag weggewerkt zouden zien. Als je bijvoorbeeld bij de internetradiofunctie zit te neuzen in lijsten van populaire stations, kan je niet door een lijst swipen.

Je moet telkens op een pijltje drukken om de volgende groep stations te zien. Raar genoeg kan je wel probleemloos scrollen bij muziek die afkomstig is van een DLNA-server. En dat typeert deze app enigszins: soms werkt het perfect, terwijl andere onderdelen eerder sloom reageren.

De app openen terwijl AirPlay actief is, doet het afspelen van muziek ook vaak stoppen. Een veel voorkomend fenomeen, ook bij andere merken, dat laatste.

,

Klankmatig zijn de verschillen tussen netwerkspelers eerder subtiel. De verschillen vallen het meest op als je de netwerkspelers analoog aansluit, omdat de ingebouwde DAC en analoge uitgangscircuits dan aangesproken worden. Dat gezegd zijnde had de Marantz 7004 wel de meest uitgesproken sound in de line-up van netwerkspelers in ons dossier, met een lichtjes helder maar toch warm geluid dat zeer aangenaam in het oor ligt in combinatie met onze testopstelling.

Het blijkt ook een uitstekend apparaat te zijn voor wie een pc wil aansluiten via USB, net vanwege de degelijke digitale signaalverwerking. Wat in onze ogen wel te vermijden is, is de M-DAX- optie, die gecomprimeerde audio belooft te verbeteren.

Ongeacht welke van de drie standen we kiezen, is het resultaat wat te kunstmatig bij veel muziekbestanden. M-DAX kan je gelukkig ook volledig uitschakelen.

,

De NA7004 is niet de nieuwste streamer in deze test, maar wel een die het overwegen waard blijft. De goede klank, het mooie uiterlijk en de uitgebreide mogelijkheden maken van de Marantz NA7004 een uitstekende kandidaat om een hifi-installatie te vervolledigen.

Zijn sterke punten liggen echter vooral bij het lokaal streamen van muziek, via AirPlay of DLNA, en niet bij onlinediensten. Met het prijskaartje zit het alvast goed.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.