Een slanke receiver met de mogelijkheden van een klas- sieke AVR: zo omschrijft Marantz de nieuwe NR1603. En het mag gezegd worden: deze receiver ziet er bijzonder elegant uit. In de breedte heeft de Marantz klassieke afmetingen, maar met name de hoogte valt een stuk beperkter uit dan bij de andere toestellen in deze test. Daardoor moet hij relatief eenvoudig een plaatsje vinden in een doorsnee tv-kast.

Net als bij een full-size AV-receiver zal je daarbij wel vol- doende plaats moeten voorzien voor de doorvoer van kabels, want het aansluitveld op de achterzijde oogt verrassend compleet voor zo’n dunne machine. We zien onder meer vijf HDMI-ingangen en één uitgang, component- en composiet video- in- en uitgangen, zeven paar luidsprekerterminals en een netwerkaansluiting.

Zelfs een heuse pre-out voor de frontspeakers is aanwezig, moest je ooit een aparte eindversterker voor die kanalen wensen te gebruiken. De enige echte beperking zien we bij de digitale audio-ingangen: er is slechts één optische en één coaxiale ingang aanwezig.

Hou er ook rekening mee dat de aansluitingen dichter op elkaar zitten dan bij een full-size AV-receiver, zodat je dikke aansluitplugs beter achterwege laat. Op het frontpaneel zitten nog enkele aanvullende aansluitingen, met name een HDMI-ingang en een USB-poort.

De afwerking ziet er over het algemeen prima uit, al zien we toch klein een schoonheidsfoutje: de draai- knoppen op het voorpaneel doen nogal plastiekerig aan en draaien minder soepel mee dan we gewend zijn.